Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23349 razy)

Online Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Alivio 12-36 to już raczej w kategorii wacików przy 11-46 ;)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
chyba znalazłem rozwiązanie tej niesamowitej zagadki

rozwiązanie to:

wysoki tandem! :P ;D

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Piętrowy.

Tak naprawdę, to jestem bardzo ciekawy do jakich wniosków doszli nasi wysocy podróżnicy. Cudownych rad i opisów własnych doświadczeń było tu bez liku, co zapewne nie pomagało  ;)
Musieli odnaleźć w tym własną drogę... No i ciekawi mnie, którędy ona poprowadzi.
Czy była jakaś selekcja? Jakieś rozwiązania zostały odrzucone?
Z poszukiwań stalowych staroci chyba nic nie wyszło. Co jeszcze?
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2017, 19:39 RS »

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Niedawno zapłaciłem ok. 230pln za kasetę 11-46 (11rz). Z zebatką 32 na korbie daje  podobne przełożenie jak kaseta z największą zebatką 32, przy korbie 22.
Także z tymi tysiącami pln bym nie przesadzał;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Wydaje mi się, że za bardzo się zakręciłeś wokół technikaliów i zaczynasz dzielić włos na czworo ::)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Niedawno zapłaciłem ok. 230pln za kasetę 11-46 (11rz)...
Jak PABLO opisywał swój przejazd GSB, to w Centrum Rowerowym nie było tańszej niż 1k zł (jakiś SRAM) - wtedy mnie zaintrygowała taka konfiguracja.
Teraz pewnie coś się zmieniło. No i dobrze, bo napęd 1xXX ma sens, w przeciwieństwie do 2xX i 2xXX, jeśli mowa jeździe terenowej.

ed. Moim zdaniem  :D

ed.2
To chyba była kaseta 10-42 (były dwie - serii 95 i 99, nadal są, sprawdziłem). Teraz jest faktycznie spory wybór.
« Ostatnia zmiana: 7 Lis 2017, 20:19 RS »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Duże koło (28") prawdopodobnie obierze mi możliwość wjazdu o własnych siłach na najbardziej strome odcinki. Fizyka...

Fizyka jest taka, ze owszem, ale tylko przy tym samym przelozeniu. Dlatego przelozenia sa rozne w rowerach 26" i 29"... Mozesz sobie pogrzebac tu gear-calculator.com zeby dobrac odpowiednie zebatki w porownaniu do tego co znasz.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Im dłużej kombinujesz ze sprzętem to mniej czasu Ci pozostaje na jazdę.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Duże koło (28") prawdopodobnie obierze mi możliwość wjazdu o własnych siłach na najbardziej strome odcinki. Fizyka...

Fizyka jest taka, ze owszem, ale tylko przy tym samym przelozeniu. Dlatego przelozenia sa rozne w rowerach 26" i 29"... Mozesz sobie pogrzebac tu gear-calculator.com zeby dobrac odpowiednie zebatki w porownaniu do tego co znasz.

Dzięki, właśnie o coś takiego mi chodziło. Wprawdzie jeszcze muszę się na tym skupić, ale mam nadzieję, że coś dla siebie wyciągnę.

Im dłużej kombinujesz ze sprzętem to mniej czasu Ci pozostaje na jazdę.

To prawda, mniej czasu zostaje na wiele ważnych rzeczy. Celem tego pytania była właśnie to, żebym przełożył mniej więcej swoją obecną konfigurację na koło 28". Nie chce w napędzie nic ulepszać, dodawać pod jakieś warunki. Uważam, że to co mam świetnie mi się sprawdzało i chciałem mieć w miarę możliwości coś podobnego.

Bardzo dziękuje za wszystkie pozostałe odpowiedzi. Bardzo się cieszę, że pomimo, że jest to kolejny tego typu temat. Wiem, bo sam przeczytałem ich tu kilka. To jednak jeszcze chcecie mi pomóc, choć czasem może to co piszę, nie wygląda poważenie. Jedno jest pewne. Nadal jedziemy ;) (tzn podtrzymujemy deklarację wyjazdu).

Spotkałem wiele osób, które już były na tak długich wyprawach (podczas ostatnich miesięcy) i to co zauważyłem to jest totalna różnorodność konfiguracji rowerów. Wszyscy znamy te poradniki turystyki rowerowej. Koło 26", hamulce obręczowe, stalowa rama, napęd 7-8 rzędów itd. A potem się okazuje, że każdy rower jest inny i mój też będzie inny ;)

Co do roweru... Przez ostatnie tygodnie odpuściłem sobie sprawę rowerów używanych. Poszło na to dużo pary, a na koniec i tak zostałem z jednym rowerem, ale cieszę się, że przez to przeszedłem.

W dyskusjach 26" vs. 28" wiele może się wyjaśnić jutro. Coraz większą sympatię mam do dużego koła, choć nigdy na takim nie jeździłem w terenie. Jak się jednak okazuje ostateczna decyzja wcale nie musi zależeć ode mnie. Dostęp ram i części może na koniec rzucić mnie w zupełnie inną stronę i wtedy po prostu wyeksponuję inne zalety i to będzie najlepszy rower świata. Takie mam zdanie ;)

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
Ci, co nie mają co zrobić z czasem i lubią doradzać - dziękują Ci, że mogli się wykazać. Nie jesteś prawiczkiem, (w turystyce) a potrafisz zająć grono swoimi problemami. Mnie by nie było na to stać, uważam, że ktoś, kto mieni się podróżnikiem, musi usilnie starać się radzić sobie SAM.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Ci, co nie mają co zrobić z czasem i lubią doradzać - dziękują Ci, że mogli się wykazać. Nie jesteś prawiczkiem, (w turystyce) a potrafisz zająć grono swoimi problemami. Mnie by nie było na to stać, uważam, że ktoś, kto mieni się podróżnikiem, musi usilnie starać się radzić sobie SAM.

Dziękuję Ci za wypowiedź. To jest forum podróży rowerowych i o tym tutaj przychodzę rozmawiać. Na pewno też ta opinia będzie miała wpływ na moją decyzję.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Tydzień temu pojawiłem się na ostatniej przymiarce. Wielkie dzięki za WujTom za poświęcenie czasu i sporą chęć pomocy. To była nasza pierwsza przymiarka sensownej propozycji roweru na 28" z możliwością założenia szerokiej opony.

Moim zdaniem wyszło bardzo podobnie do TROLLa XL [https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=19581.msg373979#msg373979], choć różnica na zdjęciach jest zauważalna. Te różnice można poprawić lub zepsuć odpowiednią kierownica mostkiem i sztycą. Na zdjęciach oczywiście SURLY OGRE XL.

Ja:

i Gosia:

Dałem dwa, ponieważ na jednym Gosia symulowała węższą kierownicę. Niestety nie udało się przymierzyć OGRE L (20"), ale chyba... hmm raczej podobnie jak z Trollem powinniśmy kupić dwa duże rozmiary? Jak myślicie?

Kupić, tu zaczyna się problem i dlatego nie pochwaliłem się zdjęciami od razu:/ Sprawdziłem niemiecki rynek, a ostatnio także inne oferty. Nigdzie nie da się kupić OGRE XL. Miał być dostępny na koniec grudnia. Teraz nie ma już nawet tej informacji nie ma też nowej... SURLY ma chyba jakiś problem z pogodzeniem produkcji z wprowadzaniem nowych modeli.

Troll nadal jest w ofercie...

Szczerze mówiąc nie wiem... Dość zaskakująca sytuacja, gdy w dzisiejszych czasach nikt nie chce Twoich pieniędzy ;)

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
o matko bosko

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Z tego co przekazał mi mój brat gdy byliście przymierzać Stevensa to jesteście podobnego wzrostu , więc można przyjąć ten sam różnią ramy. Na waszym miejscu wybrałbym Ogra 22" i szykował sie mentalnie do podróży .
Z tego co wiem w Polsce surlyego można kupić -zamówić w Warszewie i Poznaniu.
Szacunek
Włod

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hej,

Po przymiarkach roweru zastanawiałem się, że oprócz standardowej kierownicy giętej lub prostej ro do rozważenia będzie taka:

https://www.cyklotur.com/czesci/kierownice-rowerowe/miejskie-trekkingowe/p,kierownica-trekking-31-8x600mm-czarna-ergotec,364537.html

Czy ktoś testował takie rozwiązanie? Surly stosuje u siebie mocno gięte kierownice. Mnie się jednak wydaje, że w takiej kierownicy rogów się już nie zamontuje, bo ergonomiczne to będzie słabe. Ktoś ma doświadczenie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum