Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23338 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Jest pewne narzędzie, które może rozwiązać twoje dylematy geometrii w rowerze. Arkusz w excelu
http://gearinches.com/blog/misc/bike-geometry-comparator

Wprowadzasz dane swojego obecnego roweru, a potem dane roweru, na który się przesiadasz. Arkusz w excelu rysuje oba i wizualizuje zmianę elementów. Niestety tylko w 2d ;)

W każdym razie w Gosia ma dłuższy o pół centymetra dół tylnego trójkąta, do tego mniejszą stopę to jaki cudem ma większy problem niż ja?
Może mieć niżej suport, więc dolna rura jest pod większym kątem. U mnie np suport jest na równo z osią koła (co pomaga w terenie)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
W każdym razie w Gosia ma dłuższy o pół centymetra dół tylnego trójkąta, do tego mniejszą stopę to jaki cudem ma większy problem niż ja?
Może mieć niżej suport, więc dolna rura jest pod większym kątem. U mnie np suport jest na równo z osią koła (co pomaga w terenie)

Sprawdzę to jeszcze, ale myślę, że przesunięcie dolnych otworów bagażników o 4 cm ma kolosalne znaczenie...

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
To może ja trochę się na opowiadam.
Mam 191cm wzrostu but 47 (shimano roz. 48)

Jeździłem na kilku rowerach z sakwami Ortlieba. Jeden z kołami 26" długość trójkąta tylnego 435mm pozostałe na kołach 28" dwa miały 445mm i jeden ma 440mm (Surly Ogre).

W 26" zawsze zahaczałem musiałem kombinować z innym mocowaniem sakw.
w jednym z rowerów gdzie miałem 445 też zahaczałem pietą. Natomiast w jednym 445 i 440 nie zahaczałem piętą. Myślę że poza samym trójkątem istotne jest B-B down czyli opuszczenie osi suportu i długość korby, oraz wysokość i "głębokość" samego bagażnika. Ja korzystałem z Trekowego i obecnie Tubus Logo evo.

Wnioski ciężko z cyferek wyliczyć czy będziesz haczyć pięta czy nie.

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
...
Czy w Polsce gdzie fizycznie występują jakieś piękne modele wyprawowe 26" by się przymierzyć choć do jednego rozmiaru? Czy ewentualny zakup czego takiego, o ile nic nie wymyśle z Waszą pomocą jest tylko przez internet z zagranicy?
Wydaje mi się, że łatwiej byłoby zlecić zrobienie bagażnika spełniającego konieczne warunki.
Gdybym był Twojego wzrostu, czyli wyższy o prawie 20 cm, to przede wszystkim bym się zastanowił, czy naprawdę konieczne jest koło 26.
Mamy teraz do dyspozycji mocne obręcze MTB 29, które wytrzymają spore obciążenia, więc ryzyko awarii jest dużo mniejsze niż np.10 lat temu, a gumę (dętkę i oponę) można zabrać ze sobą. Zupełnie nie znam azjatyckich realiów, więc może piszę bzdury, ale ja bym Was widział na kołach 28/29 - bedziecie się czuć jak ja na 26.

ed.
Aha, wątpię żeby wśród ram MTB (nawet tych retro) coś się znalazło, bo tam dąży się do skrócenia bazy.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
To może ja trochę się na opowiadam.
Mam 191cm wzrostu but 47 (shimano roz. 48)

Mój człowiek!!! :)

No chyba ten bagażnik jest tu kluczowy.

Czy Tubusa używasz z kołami 28" jak rozumiem?

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Wydaje mi się, że łatwiej byłoby zlecić zrobienie bagażnika spełniającego konieczne warunki.
Gdybym był Twojego wzrostu, czyli wyższy o prawie 20 cm, to przede wszystkim bym się zastanowił, czy naprawdę konieczne jest koło 26.
Mamy teraz do dyspozycji mocne obręcze MTB 29, które wytrzymają spore obciążenia, więc ryzyko awarii jest dużo mniejsze niż np.10 lat temu, a gumę (dętkę i oponę) można zabrać ze sobą. Zupełnie nie znam azjatyckich realiów, więc może pisze bzdury, ale ja bym Was widział na kołach 28/29 - bedziecie się czuć jak ja na 26.

Realia w Azji są takie, że jechać na kole 28" się da. Widziałem takie rowery choć naprawdę mało... 1? Przynajmniej tylko jeden sobie przypominam, ale mogę się mylić.

Nie znam się kompletnie na budowie kół, szybki kurs dopiero będę robił, ale jeśli obręcz strzeli... to na budowę koła 26" praktycznie szans nie ma, bo tam duże koła czasem występują w jakiś trupach na wioskach, ale nawet nie wiem jaki to wymiar. Tak to są same chińskie podróbki MTB, przynajmniej takie widziałem. Może ktoś potwierdzi. Generalnie słyszałem -> Azja? 26". Choć ja na tym wyglądam jak...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Generalnie słyszałem -> Azja? 26". Choć ja na tym wyglądam jak...
Chyba, że Chiny. Tam 27,5" się rozgościło, bo Giant promuje, a mają sklepy w większych miastach. Mając chińskiego przyjaciela z taobao pod ręką, jesteś sobie w stanie dużo rzeczy załatwić na "next business day"

Tak to tylko 26" -> ale uwaga, niepoprawna sugestia. Można włożyć mniejsze koło na czas awarii. Jeden hamulec, o ile jest mocny, powinien styknąć na doczołganie się do lepszego asortymentu. Będzie się jechało dziwnie, ale co tam. Byleby nie walić korbą o ziemię

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Obecnie mam Surly Ogre XL (model 2016 nie 2017) bagażnik Tubus Logo evo.
Wygląda to mniej więcej tak. (fotka mojego roweru wykonana przez kolegę)

Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Tom, tego to już chyba nie połamiesz ;)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
to może przenitować haki sakwy crosso?
skoro haki są w taki odległościach to dać je tak, aby idealnie pasowały do bagażnika w takich odległościach jak potrzebujecie.
Wiadomo, że crosso wkłada się akurat jak haki pasują. A tak okaże się, że przesunięcie haka np. o 2 cm powoduje, większe możliwości włożenia sakwy.

Ortlieb ma też model sakw od niedawna, gdzie jest pojemność 60 litrów.  Trochę kosztują, ale są większe niż popularne 40 litrowe.

Offline Mężczyzna Radosny_Smok

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.01.2012
Dobra podbijam stawkę ;) 198 cm, byłem kilka razy w Azji na kołach 28 cali. Sakwy Crosso z tymże bagażnikiem, teraz sakwy Ortlieba. Z Crossami nie miałem żadnego problemu, Ortlieba musiałem regulować. Hmm skąd pogląd, że do Azji to tylko na 26-ach ???

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
przykładowy rower używany VSF TX400 damski gdzie ten trójkąt jest dłuższy

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/26-expeditions-trekikingrad-fahrradmanufaktur-tx-400/706386045-217-2089

swoją drogą co pisze Radosny Smok też mnie interesuje czemu tylko 26 cali.
Mi się wydaje że to stary pogląd, jak trekkingów było mniej i mniej popularne oraz materiały słabsze mogły być. Ale teraz w dobie internetu oraz popularności i sprawdzonych już rowerów 29 cali?
Do 28 cali kiedyś nie dało się włożyć szerszych opon np. 1,75-2,00 bo to były typowe wyprawówki na kołach 28 cali w stylu np. trek 520.  Uważam, że mamy teraz więcej możliwości.

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Tom, tego to już chyba nie połamiesz ;)

Żubr połamał to i Tom może ( twu twu twu przez lewe ramię) ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Ortlieb ma też model sakw od niedawna, gdzie jest pojemność 60 litrów.
Back-roller Pro Plus mają ich nawet 70

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
/.../ Hmm skąd pogląd, że do Azji to tylko na 26-ach ???

Póki jedziesz bez konieczności wymiany, uzupełnienia - przecież nie odczuwasz.
Zostaniesz zmuszony, stanie się (znacznie) trudniej.   
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum