Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23348 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
1. Nie wygląda mi to na 45 st.
2. 318g przy dł. 600mm - pewnei jest ze złota.
3. W jednym rowerze mam podobną kierownicę. Jest mniej zagięta, ale już na niej pewnie rogi by nie siadły. Po weekendzie (poniedziałek lub wtorek) mogę zrobić przymiarkę - pomierzyć i obfotografować.
Są różne rodzaje rogów, może by się coś spasowało.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
2. Te kierownice bywają cięższe, niż deklarowana przez producenta waga.
3. Są takie wynalazki - http://velmar.pl/rogi-sqlab-wewnetrzne-szerokich-kierownic-p-2284.html - nie próbowałem, ale wiem, że są.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
600mm? Wąsko!
Salsa 2 Bend ma coś ok 300g przy 710mm.
A rogi? Dziwnie wygląda, ale używać się da.
https://photo.globalbus.info/album/kirgistan?&gid=1&pid=1074 (klikasz na obrazek i po paru sekundach załaduje się pełna rozdzielczość)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

600mm? Wąsko!
...
Jeśli się weźmie pod uwagę wzrost jeźdźca, to faktycznie chyba by można szerzej - więcej miejsca w kokpicie, przy okazji.

I apropos stopni - poniżej link do kiery 45 st. (jaskółki).
http://allegro.pl/kierownica-rowerowa-zoom-25-4-620-mm-a126-i6822655060.html
Ma jedną świetną cechę - jest pogrubiona tylko pod mostkiem, można więc wszystkie graty z mocowaniem 22,2 czyli rogi, lampki, manetki, klamki i inne nawigacje mocować w dowolnym miejscu kierownicy.
Kiedyś szukałem takiej prostej i nic ciekawego nie znalazłem, ale to nie znaczy, że nie ma.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
1. Nie wygląda mi to na 45 st.
Myślę że w tym wypadku chodzi o 45 st. pomiędzy końcami kierownicy, czyli każda strona ma wygięcie 22,5 st i na tyle mi to wygląda.

Offline Mężczyzna RS

Chyba nie spotkałem się do tej pory z takim zapisem. Moim zdaniem, jeśli jest jak piszesz, to pomiędzy końcami kiery jest kąt 135, a nie 45.
Można się czepić zapisu, ale pewnie rzeczywiście jest 22,5, czy tam 45.

Mój dwudziestoletni Zoom ma pewnie jakieś 15 stopni. O ile mnie pamięć nie myli, to waga ok. 260g przy dł. 600. Jak przymierzałem krótkie, proste rogi, to chyba były mniej więcej równoległe do osi roweru.
Te dłuższe gięte oraz nie gięte, ale spawane "w kancik" mogą się okazać trochę lepsze.

ed.
No i trzeba mieć świadomość, że zakładając rogi na giętą kierę narażamy się na drwiny mniej tolerancyjnej części rowerowej braci. Tego NIE WOLNO robić  :D
« Ostatnia zmiana: 29 Lis 2017, 22:33 RS »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Chyba nie spotkałem się do tej pory z takim zapisem. Moim zdaniem, jeśli jest jak piszesz, to pomiędzy końcami kiery jest kąt 135, a nie 45.

Nikt nie pisał o kącie pomiędzy ramionami. W opisie masz:
Dzięki tylnemu gięciu pod kątem 45 stopni

Offline Mężczyzna RS

Nikt nie pisał o kącie pomiędzy ramionami...

Myślę że w tym wypadku chodzi o 45 st. pomiędzy końcami kierownicy, czyli każda strona ma wygięcie 22,5 st i na tyle mi to wygląda.

To jest drobiazg, dajmy spokój  :D

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Znacie kogoś kto kupował tutaj?

https://www.hibike.com/

Dobre ceny na wyprawowy sprzęt? Jakieś kłopoty z realizacją zamówienia?

W sumie powinienem spytać chyba gdzie indziej, ale ... nie wiem gdzie by sensownie wątek otworzyć.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Pisząc o oponie 2.0 mam na myśli Schwalbe Marathon EVO w tym rozmiarze, zyli 28"x2.0. Chcesz powiedzieć, że zwykła Kona Sutra, Fairdale Weekender czy Surly LHT nie łyka takiego rozmiaru? Wydawało mi się, że na LHT ludzie mieli pozakładane opony właśnie 2.0

Cześć, ponieważ w powyższym wątku była poruszana kwestia zarówno roweru Breezer Radar
(expert) jak i Kona Sutra chciałbym zasięgnąć opinii.

Zamówiłem wstępnie rower http://www.breezerbikes.com/bikes/details/radar-expert cena około 3 800 zł. Dziś jednak znalazłem coś takiego http://www.konaworld.com/sutra.cfm w promocji -40% za 3 600 zł więc cena bardzo atrakcyjna tym bardziej, że odpadnie mi wstępnie zakup błotników SKS Blumels matt oraz tylnego bagażnika.

Czy moglibyście wskazać zalety Breezera względem Kony? Są to zapewne hamulce (mocniejsze w breezer), ale czy coś jeszcze? Jak myślę Kona to rower bardziej wyprawowy, niezawodny (np. manetki), brak hydrauliki, ale może przemawia coś za Breezerem?

Plus dla Kony jest jeszcze taki, że serwis miałbym w tym samym mieście a Breezera sprowadzam z innego województwa. Ale to nie jest najważniejsze, otrzymałem już jedną opinię prywatnie od jednej osoby z tego forum, że Kona ma "reputację", ale manetki i hamulce za Sutrą nie przemawiają.

Prośba o Wasze opinie. Pozdrawiam, Feliks.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
I chyba wstydzą się wagi tego sprzętu bo o ile Breezer dla swojego bicykla podaje takie parametry to Kona unika wszędzie podania wagi, nigdzie jej nie znalazłem.

Offline Mężczyzna Felek

I chyba wstydzą się wagi tego sprzętu bo o ile Breezer dla swojego bicykla podaje takie parametry to Kona unika wszędzie podania wagi, nigdzie jej nie znalazłem.

Znalazłem gdzieś na stronie, że model na 2017 ważył 13,4 kg więc ujmując błotniki i bagażnik byłby nieco lżejszy od Breezera.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
I kolejne 200g w siodełku
Kona: Brooks B-17, 520g
Breezer: WTB Volt Sport, 316g

Offline Mężczyzna Felek

Czyli na plus dla kony, dziś podjadę do sklepu i ją przetestuję.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Widze ze bardzo chcesz ta Kone :)

Na to schorzenie zadne argumenty nie pomoga, ale tak jak mowilem na PW - dla mnie wygrywa Breezer pod wiekszoscia wzgledow ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum