Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23345 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Ale przecież pieniądze są dobrze wydane kiedy człowiek jest zadowolony, a nie kiedy rower jest lżejszy, niższy, bardziej czerwony etc., prawda?
Chce konę, kupi konę i będzie się cieszył = dobrze wydane pieniądze.
W końcu nie wybiera między Breezerem a komunijnym góralem.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Nic nie jest przesądzone. Alek, Twoje opinie biorę do serca, a zapytam jeszcze o taki aspekt jak bezawaryjność a właściwie żywotność podzespołów. Obecnie mam krossa trans Arctica, który przejechał blisko 16 tkm, niewiele w nim wymieniłem a w zakresie napędowym to w zasadzie nic poza wymiana kasety i łańcucha po około 11 tkm. Kładę duży nacisk na te zalety chociażby z uwagi na oszczędność pieniędzy, ale też brak problemów z naprawą roweru w trasie co do tej pory nie miało miejsca. Kona jest w większości na deore, to jakby lepszy osprzęt niż w breezerze chociaż mogę się mylić, bo na temat części osprzętu nie mam zdania.

Co do ramy, w 100 procentach zdaje się na to co napisałeś.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Ale przecież pieniądze są dobrze wydane kiedy człowiek jest zadowolony, a nie kiedy rower jest lżejszy, niższy, bardziej czerwony etc., prawda?
Chce konę, kupi konę i będzie się cieszył = dobrze wydane pieniądze.

Absolutnie racja! Tyle ze rozmawialismy z Felkiem troche na ten temat na PW, gdzie moim ograniczenie skromnym zdaniem ;) Kona nie ma prawie zadnej przewagi nad Breezerem w kwestii komponentow (jedynie lepszy zakres przelozen), a i na sama marke, jako producenta ram, osobiscie sie nacialem.

Kona jest w większości na deore, to jakby lepszy osprzęt niż w breezerze chociaż mogę się mylić, bo na temat części osprzętu nie mam zdania.

Deore to obecnie srednio-niska polka, podobnie jak Sora w napedzie szosowym. Oba napedy powinny byc calkiem dlugowieczne.

nic poza wymiana kasety i łańcucha po około 11 tkm

Niezle, ja wymieniam lancuch co 4-5000km, niezaleznie od marki i ceny. Ale za to kaset nie musze.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Hej hej,

Przejmuję z powrotem mój wątek 8)

Nie pisałem już jakiś czas, ponieważ nie mogłem już za dużo wnieść tutaj treści. Przez cały czas wyrywałem sobie włosy z różnych powodów. Bardzo dziękuję za zaangażowanie wszystkim, którzy się wypowiedzieli w tym wątku. Dzięki temu mogliśmy ostatecznie podjąć decyzję, a tych było więcej niż rama, ale o tym później później ;)

Staliśmy się właścicielami dwóch ram Surly Ogre, czyli jednak 28" ;) Wizyta w Warszawie przeważyła miała olbrzymie znaczenie dla tej decyzji. Korespondowaliśmy też z kilkoma zagranicznymi blogerami i... była jeszcze jedna sprawa, ale o tym później ;)

Zakup tej ramy to jest jednak zupełnie inna historia. Chcieć, wyłożyć kasę i móc... O tym na pewno napiszę na blogu i jeszcze podlinkuje. Jak to kiedyś tu pisał Mateusz: "Cool chłopcy z cool firmy..."
W końcu kupiłem w HiBike, ale jak ktoś chce w Polsce to polecam OneMorebike z Poznania, spoko kontakt.

Chyba wybraliśmy też obręcze. Własnie staram się namierzyć miejsce z 4 sztukami ;) Prawdopodobnie będzie to RYDE ANDRA 40. Ewentualnie 30, ale nie zamierzam zakładać cienkich opon, więc może pójdę w mega pancerność. Tu jeszcze rozważam...

I to w sumie tyle co mogę powiedzieć nowego... Reszta się dzieje.

Napęd 3x9, właśnie kombinuję z czego... prawdopodobnie Deore jest już tylko dostępne.

Hamulce tarczowe chciałem TRP Spyre, ale cena i dostępność mnie przestraszyła. Zapewne skończy się na Avid BB7.

Jeszcze raz wielkie dzięki  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Napęd 3x9, właśnie kombinuję z czego... prawdopodobnie Deore jest już tylko dostępne.
Jak koszt nieistotny, to leżaków XT jest jeszcze pełno.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
TRP na ebayu są po 92$ za komplet z adapterami tarczami, dostałem po dwóch tygodniach.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Jak koszt nieistotny, to leżaków XT jest jeszcze pełno.

Sugerujesz szukać na Allegro? Widziałem XTR, ale tego się trochę boje jako zbyt wylajtowane. Jakbym namierzył XT w cenach poniżej tych XTRów to może kupię. Przeszukam jeszcze raz przed zakupem.

TRP na ebayu są po 92$ za komplet z adapterami tarczami, dostałem po dwóch tygodniach.

Masz jakiegoś poleconego sprzedawcę? Skąd ściągałeś? Taka oferta jest jeszcze spoko, bo w Niemieckich sklepach 90E to kosztuje jedna sztuka i na dodatek niedostępna. Dwa tygodnie mogę zaczekać

Jeździłeś na tym? Znajomy poleca, ale zastanawiałem się czy tarcza 160mm jest wystarczająca na rozpędzony i obciążony rower ;)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Tu jest strona sklepu na ali tego gościa, od którego kupowałem na ibeju - nawet taniej - https://www.aliexpress.com/store/group/Brake/1735445_512536695.html?spm=2114.12010608.0.0.6062ea32un8b5T

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Tu jest strona sklepu na ali tego gościa, od którego kupowałem na ibeju - nawet taniej - https://www.aliexpress.com/store/group/Brake/1735445_512536695.html?spm=2114.12010608.0.0.6062ea32un8b5T

Jeździłeś już?

Rozumiem, że kupiłeś ten produkt?

https://pl.aliexpress.com/store/product/TRP-Spyre-road-bike-bicycle-Alloy-Mechanical-Disc-Brake-Set-Front-Rear-Include-160mm-rotor/1735445_32812754552.html?spm=a2g17.12010612.0.0.301fc82974CFV1

Czas realizacji też był podany w miesiącach? Trochę strach mieć hamulce w marcu... bo chciałbym za miesiąc składać... Szkoda, że nie znalazłem tego wcześniej... Czy da się jakoś status przesyłki śledzić?

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
    • Pokój z Tobą
Tak, czas realizacji był podany w miesiącach, czekałem niecałe dwa tygodnie. Aaaale ja zamawiałem spyke i jeszcze nie jeździłem :)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Hmmm, może ktoś ma w spiżarni nieużywane... to ja mu zamówię kolejne na później ;)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Podzielcie się później fotkami swoich bestii.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Podzielcie się później fotkami swoich bestii.

Jak tylko staną na kołach :D

blondas

• Gość
Hmmm, może ktoś ma w spiżarni nieużywane... to ja mu zamówię kolejne na później ;)
Tak dla jasności.
Spyre są pod klamki szosowe
Spyke są do mtb.
O ile Spyre moim zdaniem to dobry hamulec, o tyle Spyke uważam za słabe. Siła hamowania marna w porównaniu do BB7.
Mam jedna parę i chętnie sprzedam, ale serdecznie odradzam.
BB7 to klasyka. Nawet jeśli nieco bardziej upierdliwy w używaniu, to pancerny. Do tego tani i łatwo dostępny. Dobrze przemyśl wybór hamulców.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Niewiem czy chcesz wchodzić w hydraulikę ale nawet modele shimano na poziomie Deore powinny zapewnić wystarczają moc i modulację.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum