Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23347 razy)

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Niewiem czy chcesz wchodzić w hydraulikę ale nawet modele shimano na poziomie Deore powinny zapewnić wystarczają moc i modulację.

Nie, hydraulika odpada. Nawet obręcze będę miał ze ściankami pod Vki, na w razie co...
Teraz to rozważam, czy brać tarcze 2x160 czy większe. Fajnie by było mieć wszystko jednakowe. Ogre ma ograniczenie na tył na tarcze 160mm podobno, choć ja w Trollu widziałem tarczę 180mm i to działało.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Wydaje mi się że tu nie ma sensu ładować takich samych wielkości tarcz.
Siła hamowania w rowerze rozkłada się >60 na <40.
Ja mając z tyłu 160 potrafię bez problemu zerwać trakcję na tylnym kole.
Z przodu jak pamiętasz mam 180 i poza błotkiem nie przypominam sobie takich sytuacji.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Trzeba mieć takie same tarcze, na wypadek pogięcia lub zużycia przedniej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Trzeba mieć takie same tarcze, na wypadek pogięcia lub zużycia przedniej.
W takiej sytuacji przekładasz tarczę i wyjmujesz adapter 180 i po problemie.

• blog podróżniczy
Adapter pm-pm ma za długie śruby, to tak nie działa ;) przy is-pm to już w ogóle bez sensu. Wozić ze sobą odpowiednie na zapas? To już lepiej tarczę.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Nie mam teraz Ogra w domu więc nie sprawdzę ale w przyszły weekend jak będę miał go w domu to sprawdzę i dam znać bo wydawało mi sie że jest taka możliwość bez wożenia dodatkowej blaszki.
Z tyłu do Ogra max to 160mm.

• blog podróżniczy
Ogre ma z przodu i z tyłu mocowanie IS. One nie są wymienne przód/tył (tył ma inny offset)

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
https://surlybikes.com/uploads/downloads/80-000235_INST.pdf

Musze rozpoznać temat. Nie chcę zaginać rzeczywistości, ale jestem pewny, że znajomy miął w Trollu 2x180mm i przejechał na tym całą Azję tam i z powrotem ;)

Pamiętam, że miał włożone te śmieszne podkładki w widelec https://surlybikes.com/uploads/downloads/1566_Monkey_Nut.pdf

WujTom też je miał tarcze 160mm coś mi tu nie pasuje. Innna sprawa, że producent wyraźnie zaznacza, że wchodzi tarcza max 160mm.

Też macie takie wrażenie, że tarcza 160 to za mało na przód takiego roweru?

• blog podróżniczy
Może i mało, ale to jest standard jeśli chodzi o sztywne widelce. Brak ograniczeń mają zwykle tylko grube amortyzatory.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Ja mam z przodu 180 a z tyłu 160 bo to był max z dokumentacji.
Nie mam teraz Ogra w domu jak już pisałem i nie moge zerknąć.
Ale trzeba pamiętać o tym adapterze na tył który jest jakiś inny. Mówiłem Ci o nim jak się widzieliśmy.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Może i mało, ale to jest standard jeśli chodzi o sztywne widelce. Brak ograniczeń mają zwykle tylko grube amortyzatory.

Ograniczenie 160mm jest na tył. Z przodu można włożyć 180mm i nawet Surly włożył taką tarcze w proponowanej specyfikacji. W zasadzie mógłbym to skopiować ale tak jak napisałeś muszę mieć wtedy więcej różnych zapasów części.

Ale trzeba pamiętać o tym adapterze na tył który jest jakiś inny. Mówiłem Ci o nim jak się widzieliśmy.

Pamiętam ten adapter i to co mi tłumaczyłeś i nie chce się działać przeciw dokumentacji. Zastanawiam się jednak jak to jest, że kumpel włożył tarczę 180mm, a Ty musiałeś zamontować adapter na odwrót niż w instrukcji. W sklepie gdzie kupowałem tłumaczyli mi z kolei, że Monkey Nuts nie są potrzebne i ja ich nie mam z ramą, mam za to inne adaptery.... Jest więc pytanie jak połączyć te trzy zmienne by to działało prawidłowo :D

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Odezwałem się do Surly. Oficjalnie można zamontować max 180mm tarczę z przodu i 160mm z tyłu. Tak projektowali i na to dają gwarancję.

Znam instalację ze 180mm z tyłu i w Surly też takie widzieli. Wiem, że to działa, ale sam się nie zdecydowałem. W naszych rowerach pojedzie 2x tarcza 160mm.

NAPĘD

U mnie na chwilę obecną są takie propozycje:
kaseta: SRAM PG-970 (11-34)

Po zajrzeniu do http://podroze.globalbus.info/sprzetowo-rower/. Zacząłem myśleć o kasecie na pałąku. W 2009 miałem jakąś Shimano (chyba) i do tego SRAM PC-991. Na cąłości zrobiłem 12k, albo 14k. Zmieniałem, ponieważ pojawiła się kolejna wyprawa, tak to bym nadal jeździł ;)

łańcuch: SRAM PC-991 lub SRAM PC-971 - Jeździłem na obydwu, ale kiedyś 991 nie miał drążonych pinów i teraz się zastanawiam, który jest wytrzymalszy. Fajnie mi to zawsze chodziło i ta spinka do rozebrania w palcach ;)

Czy jednak, czegoś w tym zestawieniu trzeba się wystrzegać, bo uważacie, że inne firmy robią jednak znacznie lepsze produkty?

Widziałem wiele rozważań na ten temat na tym forum, jest nawet cały wątek. Teraz jest mi nawet trudno powiedzieć jakie są preferencje. Ktoś mi mówił, że jest zachwycony łańcuchami KMC, których ja bym na przykład nie założył (pewnie dlatego, że kiedyś widziałem niski model, który 1000km ledwie zrobił).

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Ktoś mi mówił, że jest zachwycony łańcuchami KMC  których ja bym na przykład nie założył (pewnie dlatego, że kiedyś widziałem niski model, który 1000km ledwie zrobił).
KMC to jeden z największych producentów łańcuchów. Wiele firm branduje ich produkty. Opieranie opinii o firmie na podstawie jakiegoś niskiego wytworu nie ma sensu. Masz to za co zapłaciłeś. Zresztą co tu gadać grupa Turney jest jaka jest, ale przecież to nie może być podstawą opinii o firmie.
A opinie o nich? Jak to opinie. Jedni chwalą inni nie. Ostatnio mi akurat poszedł Schimano XT, ale czy z tego coś wynika?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Ktoś mi mówił, że jest zachwycony łańcuchami KMC  których ja bym na przykład nie założył (pewnie dlatego, że kiedyś widziałem niski model, który 1000km ledwie zrobił).
KMC to jeden z największych producentów łańcuchów. Wiele firm branduje ich produkty. Opieranie opinii o firmie na podstawie jakiegoś niskiego wytworu nie ma sensu. Masz to za co zapłaciłeś.

Dzięki, za informację. Kurcze nie wiedziałem :o Teraz już będę ostrożnie mówił. Usłyszałem w dwóch sklepach przy różnych rowerach i powtarzam...

No to na razie nie zaproponowałeś lepszych faworytów, to mam ciągle swoją grupę SRAM. Czy 991 z drążonymi nitami to wogle dobra opcja do podróży? Spinanie takiego łańcuch to już chyba tylko spinkami...

No i jest też pomysł na samą kasetę, może warto zabrać coś na krzyżaku. globalbus twierdzi, że łatwiej się czyści :D

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
SRAM PC-971
Mój ulubiony :)
Tak się kończyło:

Się wybrałem na wyjazd z napędem, który miał przebieg około 4 może 5 tysięcy kilometrów, Na 8 albo 9 przypadków zerwania łańcucha wszystkie wyglądały tak samo - ścięta końcówka sworznia.

Jeśli miałbym coś doradzić, to connexy, szybko się wyciągają i łapią spore luzy na sworzniach, przez co gorzej zmienia się biegi pod obciążeniem. Bardzo dobrze wspominam łańcuchy campagnolo record C9.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum