Autor Wątek: Rower wyprawowy dla wysokiej osoby (kierunek Azja)  (Przeczytany 23361 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
... jest myk z wysyłką, bo Pani nie umie ustawić większej ilości sztuk w paczce a automat dolicza wysyłkę do każdej. Pani potem zwraca nadpłatę;)
Nick: niunia09876, więc nie powinno dziwić.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Zastanawiają mnie jeszcze te nawiercenia w pinach. To nie osłabia łańcucha? Jak się taki łańcuch spina w razie konieczności naprawy? W sensie czy z tych pinów można korzystać ponownie?
To nie nawiercenie, to tak jakby "rozklepanie" końcówki, żeby ciężej było zerwać. Można ponownie użyć tego pinu, ale w tym miejscu łańcuch będzie słabszy. Jeśli ma się dobry skuwacz i umie się go użyć, to można...
Przy rozwalonym bębenku zgubiłem spinkę (łańcuch może się rozdzielić na zjeździe). Potem musiałem "wszczepić" kawałek poprzednio skróconego łańcucha i połączyć to wszystko na nowo (dwa "słabe" piny).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
1. XT ma więcej zębatek na pająku.
2. Długość pinów jest istotna przy dobieraniu spinki. Jak kupisz złą spinkę, to zgubisz łańcuch ;)

No to teraz widzę, że do Campy spinki bedzie trochę trudniej znaleźć, ale to chyba też możliwe.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Cześć ponownie,

ten wątek umarł na wiele miesięcy, głównie z mojej winy. Jak wsiąkłem w inne tematy to nawet zaniedbałem odwiedzanie forum i tak to się posypało...

Jestem Wam winny jeszcze jedno wyjaśnienie. Rowery, które ostatecznie złożyliśmy są dla wysokich osób i są na 28" o czym też pisałem. Doszedł jednak jeszcze jeden element. Okazało się jednak, że jedziemy do Ameryki Południowej. Tak, zupełnie w inną stronę...

Nie pisałem na ten temat, więcej bo zmiana była duża i musieliśmy jakoś powiązać sznurki. Dużo różnych aspektów odegrało tutaj rolę i mam nadzieję, że kiedyś to wszystko opiszę i opowiem. Zrobiłem sobie nawet notatki na wpis na bloga, ponieważ to dla mnie dość ciekawa sytuacja jak z Gosią dojrzewaliśmy do podjęcia zupełnie innego kierunku. Zmieniłem, więc nazwę wątku.

W tym miejscu chciałbym BARDZO podziękować wszystkim, którzy uczestniczyli w składaniu naszych rowerów. Dziękuję Wam za tak intensywne zaangażowanie i podpowiedzi. Mam nadzieję, że ja również dojrzeję na naszym najbliższym wyjeździe i będę mógł się po powrocie dzielić wiedzą zdobytą na wyjeździe.

Odrywamy koła za niecałe 3 tygodnie. Już niewiele może zmienić, już wszystko zmierza do finału, już w zasadzie jesteśmy gdzieś indziej. Na pewno założę jeszcze wyprawowy wątek, ale wszystko zaczyna się w ten sposób: http://kwestiaszlaku.pl/one-way-ticket-kazdy-czuje-swojego-bluesa-la-sonrisa-de-sudamerica/

Mam nadzieję, że będziecie z nami ;)

2 x Surly Ogre

No to może jeszcze napiszę co powstało w wyniku dyskusji m.in. w tym wątku. Nasze rowery różnią się jedynie kierownicami, długością mostka, przednimi bagażnikami i modelami siodełek (damskie/męskie). Reszta to kopia. Rozmiary ram są identyczne.

Rower składałem w krakowskim serwisie Bike Garage - www.bikegaraz.pl - (w jednostce Momentum Workshops - www.momentumworkshop.pl)). Kolega Michał poświęcił kawał swojego czasu na ten projekt i mam nadzieję, że rowery dadzą radę, bo także jemu się to należy. Dzięki Michał! Dzięki cała ekipo Bike Garaż! Dzięki!

No i jeszcze "cyferki"

framset'ySurly Ogre 22" (XL)
obręczeRYDE Andra 30 36 otworów
piasty przód Novatec D041SB 36 otworów
piasty tyłNovatec D042SB 36 otworów
szprychyInox 2.0mm
nypleMosiężne
oponySchwalbe Marathon EVO 28x2.0
dętkiContinental MTB 29 AV40
błotniki przód/tyłOrion 28x58mm
hamulce - zaciski + tarczeAvid BB7 180mm
przerzutki przódSHIMANO XT FD-M771 DM 3x9
przerzutki tyłSHIMANO XT RD-M771 9 rz SGS
manetkiSHIMANO Deore SL-M590 3 x 9 (prawa i lewa)
supportyAccent BB-EX PRO shimano
korbySHIMANO FC-M590
kasetyShimano CS-M770 XT 11-34
łańcuchyCampalogo Record C9
pancerze przerzutek i hamulcówJagwire
kierownica MichałPRO LT gięta 680mm
kierownica GosiaXLC gięta 640mm
mostek MichałPRO LT 90mm
mostek GosiaPRO LT 60mm
chywyty i rogiErgon GP5-L
klamki hamulcoweAvid Dial 7
steryCane Creek FORTY - External Cup EC34
siodełko GosiaBrooks B17S
siodełko MichałBrooks B17
sztycePRO LT offset 20mm
pedałyDARTMOOR Stream Pro
bagażnik przód MichałSurly od Andrzeja
bagażnik przód GosiaTubus Tara
bagażniki tyłTubus Logo Evo

Wiem, że będzie pytanie o wagę... To trudne... To co na zdjęciach waży około 17,5 i 18 kg. Czołgi, po lesie ładnie tną. Na lekko jestem zadowolony, ale mam nadzieję jeszcze dokręcić.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Niech was niosą na koniec świata i z powrotem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Suporty BB52, które były w komplecie z Waszymi korbami, wg moich doświadczeń są znacznie trwalsze od Accentów (choc na wiekszości forów pisze odwrotnie), zwłaszcza w mokrą pogodę.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Suporty BB52, które były w komplecie z Waszymi korbami, wg moich doświadczeń są znacznie trwalsze od Accentów (choc na wiekszości forów pisze odwrotnie), zwłaszcza w mokrą pogodę.

Na tych opiniach się właśnie opierałem, to też była często powtarzana uwaga na tym forum. Do Accentów mam zapasowe łożyska.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Gratki za takie zacne rumaki. Czołgi górą, reszta transzejami :)

Suporty BB52, ... są znacznie trwalsze od Accentów (choc na wiekszości forów pisze odwrotnie), zwłaszcza w mokrą pogodę.
Zestawienie BB52 i "trwałość" wzajemnie się wykluczają.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

Wadliwie zamontowaną masz też Tarę, za oczko do błotnika. Pisałem kiedys do Tubusa i stanowczo zabronili takiego montażu.

Sedymen,  na BB52 jeżdżę 8 - 12 000 km, w tym zimy. Jak na suport za 8 Euro nieźle, i tak trzeba zdjąć korbe do wymiany koronek po zimie, przy okazji można wymienić łożysko. Accent  listopadzie rok temu 1500km, reklamacja, 2000km, reklamacja-zwrot kasy.
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2018, 22:21 MCsubi »

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Wadliwie zamontowaną masz też Tarę, za oczko do błotnika. Pisałem kiedys do Tubusa i stanowczo zabronili takiego montażu.

TARA jest zamontowana zgodnie z instrukcją http://www.tubus.com/documents/1502962507_TU_Tara_MA_3.1_web.pdf za większe oczka (dolne). Na zdjęciu może nie być wyraźnie widać.

Offline Mężczyzna MCsubi

Ja tu widze montaż za mniejsze, powinno byc za te po prawej stronie. Rzut w instrukcji i na zdjeciu jest odwrotny.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
Bagażnik jest zamontowany do widelca na tych oczkach po prawej stronie (na tym zbliżeniu). Na tych które są też niżej. Błotnik, którego śrubę widać znacznie wyraźniej bo jest tam duża podkładka jest przymocowany do drugiej, mniejszej pary oczek. Czyli błotnik i widelec kie korzystają z tych samych oczek w bagażniku.

Widelec do OGRA ma oczka z których skorzystałem dospawane z przodu widelca - https://www.bike-components.de/en/Surly/Ogre-Disc-Canti-29-Starrgabel-p38260/#product-image-1

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Rzut i fotki pokazują montaż za to samo oczko. Jest ok.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

A to przepraszam anghan, życzę dużo szczęścia i przygody na nowych maszynach.

Offline Mężczyzna anghan

• Kwestia Szlaku
A to przepraszam anghan, życzę dużo szczęścia i przygody na nowych maszynach.

Dzięki za czujność ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum