Autor Wątek: Trek 520 - ma ktoś?  (Przeczytany 6882 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Odp: Trek 520 - ma ktoś?
« 21 Wrz 2017, 08:30 »
Przymierzyłem się wczoraj w Decathlonie do Tribana 500 w rozmiarze M. Niby wszystko OK, ale w chwycie na klamkomanetkach czułem się dość wyciągnięty. W tym rozmiarze długość górnej rury to 548mm. Wg sprzedawcy rozmiar był dobry. Niestety nie było na stanie żadnego roweru szosowego w rozmiarze S.
Tak poza tym rowerek wydaje się całkiem fajny. Widac że zmieści sie grubsza opona, co najmniej taka sama jak w Tribanie 100 (32mm) a wg sprzedawcy nawet 35mm lub być może 38mm (tutaj byłbym sceptyczny).
Im więcej oglądam i czytam to chyba jednak bardziej się zbliżam do jakiegoś grawela albo touringa, ale tam geometria jest jednak inna (wszystkie są sporo dłuższe) i kalkulator się nie sprawdza.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 21 Wrz 2017, 09:55 »
Przymierzyłem się wczoraj w Decathlonie do Tribana 500 w rozmiarze M. Niby wszystko OK, ale w chwycie na klamkomanetkach czułem się dość wyciągnięty. W tym rozmiarze długość górnej rury to 548mm. Wg sprzedawcy rozmiar był dobry. Niestety nie było na stanie żadnego roweru szosowego w rozmiarze S.
Przy Twoim wzroście rozmiar M będzie za duży. Sprzedawca zachwalałał, bo chciał sprzedać.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna qbab

« 22 Wrz 2017, 22:05 »
Zacząłem zerkać na "Adventure" czyli na Awola i Marina Four Corners.
Wg tabelki Awola to na mój wzrost powinienem wybrać rozmiar M, wg pomiarów to nawet S-ka jest za duża (efektywna długość górnej rury to ponad 55cm).
Marin też teoretycznie wg tabelki to M, ale długość górnej rury jednak większa niż wychodzi z kalkulatora.
Pytanie czy geometria tych rowerów rzeczywiście pozwala na to, żeby długość górnej rury była większa niż wychodzi z kalkulatora (w końcu to jest kalkulator dla roweru szosowego).

BTW. Awol chyba jest już nie do kupienia (gdzieś znalazłem, że niby jest, ale tylko rozmiar M i L, a S-ki chyba już nie ma nigdzie).

edit:
Jakby nie patrzeć mój Nordkapp 18" ma efektywną długość ramy 58cm!
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2017, 22:30 qbab »

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
« 25 Wrz 2017, 08:01 »
qbab

już odpowiedziałem w innym wątku, 176 cm rama L - za duża.

Zwróć uwagę jeszcze na przekrok. U mnie górna rura ramy jest niebezpiecznie wysoko  ;)

LXVII

Offline Mężczyzna qbab

« 25 Wrz 2017, 08:36 »
Wielkie dzięki za odzew (widziałem odpowiedź w obu wątkach).
Wybór L-ki dla ciebie to była odważna decyzja, nawet wg tabelki producenta L-ka jest dla osób powyżej 180cm. Jesteś niemal idealnie w środku przedziału dla rozmiaru M.
Ja niestety jestem na granicy i nie wiem co robić, zwłaszcza że M-ka jest bardziej dostępna (jest jakaś używka na Allegro i jeden nowy egzemplarz z porysowana ramą).
S-ka jest tylko w jednym sklepie i tylko srebrna.
Niestety w Łodzi nie mam żadnego sklepu, w którym mógłbym się przymierzyć do tego roweru :(

Offline Mężczyzna LXVII

« 25 Wrz 2017, 09:02 »
Wybór powiedziałbym głupi zamiast odważny  :)

Chciałem mieć trochę więcej miejsca na sakwy w tylnym trójkącie ramy. W pomroczności jasnej nie sprawdziłem, a długość tylnego widelca jest identyczna dla wszystkich rozmiarów  ;D A ponieważ producent sugeruje L od 178 cm to pomyślałem dlaczego nie. Tak naprawdę nie jest aż tak źle. W zasadzie odległość nazwijmy to 'cockpitu' od końca siodełka jest identyczna jak w mojej szosie o górnej rurze 54 cm. Oryginalny krótki mostek i sztyca bez offsetu. FC ma bardzo długą rurę sterową - typowo dla endurance. Stawiając rower szosowy o dosyć agresywnej geometrii kierownica jest prawie 10cm niżej. Na rozmiarze M na pewno czułbym się jednak bardziej komfortowo.

L.

Offline Mężczyzna qbab

« 25 Wrz 2017, 11:15 »
Widzę, że porównujesz Marina z szosą, a masz porównanie z trekkingiem? Jeżeli tak to czy byś je porównał (komfort, prędkość średnia, jazda z obciążeniem).

Offline Mężczyzna LXVII

« 25 Wrz 2017, 12:12 »
niestety

tylko szosa, ewentualnie lekki MTB.

FC u mnie w głowie jest sklasyfikowany z jednej strony jako ciężki rower, a z drugiej jednak bardzo stabilny w jeździe z obciążeniem. Dla mnie momentami o geometrii za mało agresywnej. Przyzwyczajenie z szosy. Nawet w porównaniu z MTB to kanapa.

Wsiadając na FC nastawiam się na kontemplację mijanej rzeczywistości a nie na napieranie :)

W trudnym terenie brakuje mi trochę szerokiej kierownicy, a hamulce mechaniczne to jakiś żart.

Mam nadzieję, że ktoś pokusi się o porównanie z typowym trekingiem. Jest trochę tego na forum zauważyłem.

L.

Offline Mężczyzna qbab

« 25 Wrz 2017, 12:48 »
Zamówiłem Marina !!!
Przymierze się w domu, najwyżej zwrócę :)
Niestety jazdy testowej sobie nie zrobię, ale przynajmniej ocenię pozycję na rowerze.

Hmm, czyli hamulce słabe... no zobaczymy jak się mają w porównaniu do v-brakeów.

Ja natomiast ten rower zamierzam traktować jako namiastkę szosy, bo wiem, że typowa szosa to nie dla mnie. Zależy mi na tym żebym mógł też przejechać leśną drogą oraz żebym mógł go załadować na wyjazdy wielodniowe. No cóż, czas pokaże.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 25 Wrz 2017, 15:10 »
to pochwal się w odpowiednim wątku. Foto i te sprawy. Wtedy pogratulujemy.

A gdzie i za ile się udało?

Offline Mężczyzna qbab

« 25 Wrz 2017, 15:25 »
Jak po przymiarce uznam, że zostaje, to wtedy przedstawię.
Zakupiłem na Allegro. Był jeden egzemplarz z porysowaną ramą, który został przeceniony. Uznałem, że do przymiarki może być, a jak miałby zostać to i tak zaraz się gdzieś zarysuje.
Rysa nie jest może mała i nie jest niewidoczna, ale też tragedii nie ma.
Poza tym CCC (cena czyni cuda) bo jednak kilka stówek zostało w kieszeni.

Offline Mężczyzna LXVII

« 26 Wrz 2017, 06:24 »
FC ma nosić rysy z dumą, podobnie jak G-Shock  :)

Widziałem tę aukcję, cena dobra, więc pozostaje życzyć kilometrów!

LXVII

Offline Mężczyzna qbab

« 27 Wrz 2017, 12:23 »
no i jest...
ale nie jestem pewien co do rozmiaru.
Zmierzyłem sobie długość w tekingu od środka siodełka do kierownicy i w Marinie jest niemal taka sama, ale to tylko górny chwyt. W chwycie dolnym albo na łapach jest wyraźnie dalej a w związu z tym pozycja jest bardziej wyciągnięta.
Nie wiem czy tak powinno być, czy tak może być, czy też absolutnie nie powinno.
Pewnie gdybym zrobił sobie rundę chociaż ze 20 km to bym wiedział więcej, wówczas mógłbym mieć problem z ewentualnym zwrotem.
Może skrócenie mostka by pomogło.
Mam zagwozdkę i kilka dni na zastanowienie.

Offline Mężczyzna qbab

« 27 Wrz 2017, 12:25 »
no i zdjęcie

edit:
no i faktycznie, hamulce to chyba porażka

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 27 Wrz 2017, 13:25 »
Pewnie gdybym zrobił sobie rundę chociaż ze 20 km to bym wiedział więcej, wówczas mógłbym mieć problem z ewentualnym zwrotem.

Pojedź na jakiś zadaszony parking w którejś galerii i potestuj :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum