Autor Wątek: Trek 520 - ma ktoś?  (Przeczytany 6881 razy)

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Odp: Trek 520 - ma ktoś?
« 27 Wrz 2017, 13:35 »
...
Nie wiem czy tak powinno być, czy tak może być, czy też absolutnie nie powinno.

w/g mnie jest jak najbardziej OK

LXVII

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 27 Wrz 2017, 13:47 »
W chwycie dolnym albo na łapach jest wyraźnie dalej a w związu z tym pozycja jest bardziej wyciągnięta.
Nie wiem czy tak powinno być, czy tak może być, czy też absolutnie nie powinno.
Eee... a jak mogłoby być inaczej?  :o
Geometria jest w tej kwestii bezlitosna, na baranku po prostu nie da się tak założyć klamek (kalmkomanetek) żeby chwyt na nich nie był dalej niż na prostym odcinku baranka.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 27 Wrz 2017, 14:08 »
A na jakim chwycie jeździ się najwięcej?
Kierownica ma dolny chwyt mocno cofnięty i ten wydaje się najwygodniejszy.
Niestety w domu max dystans do przejechania to jakieś 4m :)

Może faktycznie wieczorem zmienię opony na swoje i zrobię krótką rundkę.

P.S.
To siodełko w Marinie w porównaniu do mojego Flyera to też tragedia. Siedziałem na nim kilka razy, za każdym razem nie dłużej niż minute i moja prostata nadal to czuje :(

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 27 Wrz 2017, 15:44 »
To siodełko w Marinie w porównaniu do mojego Flyera to też tragedia.

Jeśli Cię to pocieszy, to w Roninie było to samo, po ~80km myślałem, że mi tyłek odpadnie ;) To chyba kwestia wygody brooksa, a nie niewygody innego siodła.

Offline Mężczyzna qbab

« 27 Wrz 2017, 17:20 »
Opony zmienione, objechałem dom kilka razy więc jednorazowo przejeżdżałem ok 50m. Chyba jest OK   ;D

Jak się uda to wieczorem pyknę kilka km i wtedy pewnie zapadnie decyzja.
P.S.
Decyzja jednak może zostać zweryfikowana, odgórnie, przez najwyższą instancję, bo dziś wieczorem... żona wraca z delegacji  :icon_confused:

edit:
Opony, które założyłem, to Maraton Supreme 1,6", bardzo dobrze wyglądają na tym rowerze.

Offline Mężczyzna LXVII

« 28 Wrz 2017, 06:36 »
...
...

Górny chwyt i na klamkach.

Sidełko WTB od razu poszło do wymiany. Teraz siedzi Fabric Scoop:

http://fabric.cc/saddles/scoop-shallow-cromo/

L.

Offline Mężczyzna qbab

« 28 Wrz 2017, 08:57 »
Wczoraj udało mi się zrobić króciutką rundkę, ok 7km.
Z siodełkiem nie było totalnej tragedii, ale przy tym dystansie to raczej za wcześnie na optymizm.
Jedzie się nieźle, ale w dolnym chwycie trochę przeszkadza mi brzuch :)
W górnym jest ok (jest to jedyny chwyt, w którym mogę wyprostować plecy w części lędźwiowej) a w pozycji na klamkach mam wrażenie że strasznie dużo ciężaru ciała idzie na dłonie, które są zaparte (na wyprostowanych całkowicie łokciach) na klamkach. Obawiam się, że na dłuższych dystansach może to być bardzo niekomfortowe.
No, a tak poza tym to jest całkiem nieźle. Niestety w weekend wyjeżdżam i nie uda mi się pyknąć dłuższej trasy.
Co do wyposażenia to zdecydowanie brakuje klamek hamulcowych na górnym chwycie, na szczęście ktoś to wymyślił i pewnie sobie takie założę. Bez tego nie wyobrażam sobie jazdy po mieście. Brakuje mi tez lusterka bo się przyzwyczaiłem i niestety z tego co wczoraj zwróciłem uwagę to gdybym jakieś zamontował na końcu kierownicy to i tak bym je sobie zasłaniał przedramieniem, zarówno w górnym jak i dolnym chwycie. Musze to jeszcze rozpracować.

Hamulce. Tylne koło udało mi się zablokować, ale przedniego nie da rady. Rzeczywiście to są raczej spowalniacze, ale może się poprawi jak się trochę zedrą, a jak nie to trzeba będzie zakupić Spyre na Aliexpress (btw co wybrać: TRP Spyre czy Avid BB7?)

Napęd działa bardzo ładnie, ale to nówka więc raczej tak powinno być. Pełnego zakresu jeszcze nie sprawdzałem.

P.S.
Żonie się podoba ;)

...
...

Górny chwyt i na klamkach.

Sidełko WTB od razu poszło do wymiany. Teraz siedzi Fabric Scoop:

L.

To siodełko nie wygląda na jakieś super wygodne, jak dla mnie wygląda prawie tak samo jak to fabryczne.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 28 Wrz 2017, 10:30 »
/.../ w dolnym chwycie trochę przeszkadza mi brzuch :) /.../

:)

/.../
Co do wyposażenia to zdecydowanie brakuje klamek hamulcowych na górnym chwycie, na szczęście ktoś to wymyślił i pewnie sobie takie założę. /.../

:o

/.../ Brakuje mi tez lusterka bo się przyzwyczaiłem i niestety z tego co wczoraj zwróciłem uwagę to gdybym jakieś zamontował na końcu kierownicy to i tak bym je sobie zasłaniał przedramieniem, zarówno w górnym jak i dolnym chwycie. /.../

E-e.

P.S.
Żonie się podoba ;)

No to jednak kocha.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna LXVII

« 28 Wrz 2017, 10:44 »
Brakuje mi tez lusterka bo się przyzwyczaiłem i niestety z tego co wczoraj zwróciłem uwagę to gdybym jakieś zamontował na końcu kierownicy to i tak bym je sobie zasłaniał przedramieniem, zarówno w górnym jak i dolnym chwycie. Musze to jeszcze rozpracować.

lusterka mi nie brakuje, jeżeli juz to może jakiś barend?:

http://blogrowerowy.pl/wpis/test-lusterko-cateye-barend-mirror/

To siodełko nie wygląda na jakieś super wygodne, jak dla mnie wygląda prawie tak samo jak to fabryczne.

w zasadzie to siodełko to nie była propozycja, bo każdy ma inne 4litery, tylko bardziej informacja, żw wolałem się przesiąść na inne niż oryginalne  :)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 28 Wrz 2017, 14:17 »
Pozycja na klamkach powinna być pozycja podstawową i najwygodniejszą. Jeżeli tak nie jest, to szkoda zdrowia.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna qbab

« 28 Wrz 2017, 14:50 »
A jaka to jest pozycja? Czy ręce powinny być ugięte w łokciach? Czy plecy powinny być proste czy mogą być wygięte?
Zacząłem czytać artykuły o prawidłowej pozycji na rowerze szosowym i wynika z nich, że chyba jednak mam trochę za duży rower. Nie wiem tylko o ile (czy da się to skorygować np mostkiem). Nie wiem czy te same zasady obowiązują pozycji na takim "gravel/adventure bike'u" .

Offline Mężczyzna qbab

« 2 Paź 2017, 09:56 »
Historii ciąg dalszy tutaj

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....