Autor Wątek: Opolska przyroda wodna  (Przeczytany 531 razy)

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Opolska przyroda wodna
« 4 Wrz 2017, 22:39 »
Relacja z jednodniowej 100-kilometrowa wycieczki, której celem było poznanie walorów przyrodniczych niewielkich zbiorników wodnych i starorzeczy Odry i Nysy Kłodzkiej. Liczne starorzecza, rezerwaty przyrody i parki przyrodnicze dedykowane turystom. Dodatkowo przejechałem duży kompleks leśny Bory Niemodlińskie. Wycieczkę popełniłem w ostatni dzień meteorologicznego lata- temperatura cały dzień przekraczała 30 C. Start z Kędzierzyna, meta w Lewinie Brzeskim (powrót PKP).
Tutaj cała relacja z wycieczki:
https://www.traseo.pl/trasa/opolska-przyroda-wodna

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Opolska przyroda wodna
« 5 Wrz 2017, 19:18 »
Chodzi mi po głowie wycieczka dolnym biegiem Nysy Kłodzkiej. Myślałem nawet o całym odcinku od Nysy do ujścia, ale to co pokazałeś bardzo mnie zaciekawiło. Może nie trzeba niewolniczo trzymać się jednej rzeki.  Tym bardziej, że Borów Niemodlińskich ani okolic Krapkowic nie znam w ogóle i nie mam tamtejszych gmin.

Jak wyglądały nawierzchnie na trasie? Na miniaturkach prezentują się nad wyraz atrakcyjnie.

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
Odp: Opolska przyroda wodna
« 6 Wrz 2017, 23:45 »
1. Tym bardziej, że Borów Niemodlińskich ani okolic Krapkowic nie znam w ogóle i nie mam tamtejszych gmin.
2. Jak wyglądały nawierzchnie na trasie? Na miniaturkach prezentują się nad wyraz atrakcyjnie.

Ad1 Polecam mapę Galileosa "Powiat Krapkowicki dla aktywnych".
Ad2. Nawierzchnie na trasie dobre lub bardzo dobre. 65% trasy to lokalne asfaltówki, 35% to polne lub leśne szutrówki utrzymane zadowalająco. Sensacji typu pchanie roweru przez lotne piaski lub błoto nie było. W Borach Niemodlińskich wskazane trzymać się dróg leśnych oznaczonych jako numerowane drogi pożarowe (na wszelakich mapach zaznaczone linią ciągłą, a nie przerywaną), wtedy masz gwarancję bardzo dobrej nawierzchni szutrowej.  Odcinek Stradunia- Żużela przejechałem DK45, ale wiem, że jest alternatywna droga wałem powodziowym wzdłuż Odry. Z Wrocka na trasę masz dobry dojazd Przewozami Regionalnymi (można startować ze Zdzieszowic). Przed wycieczką oblukaj rozkład jazdy promu (jest aktualny w wątku "Baza promów"), bo w południe jest długa przerwa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum