Autor Wątek: Góral na ramie Cube  (Przeczytany 919 razy)

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Góral na ramie Cube
« 28 Lip 2017, 13:13 »
Z pomysłem budowy własnego roweru chodzę już ponad 3 lata. W tym czasie konfiguracja ram, kół napędów zmieniała się kilkanaście razy. Od topowych rozwiązań do bardziej realnych. Pomysły nic nie kosztują :). Excele z koncepcjami i wyliczeniami puchły. I wygląda, że nowy rower nabiera realnych kształtów.

Podstawą jest ta rama - https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-aim-sl-27.5-frame-red-n-black-633008.

Koła na obręczach DT x392 32 szprychy na piastach od Novateca 711/712 czerwone + czerwone nyple, szprychy stalowe 2mm. Opony Maxxisowe 27.5" x 2.1 + dętki Continental.  Tarcze Ashimy bo mają w ofercie czerwone, no i cieszą oko wzornictwem. Prace nad kołami przebiegają powoli, dość niesystematycznie, acz coś już widać .

Co do napędu to Daleki Wschód oferuje przeróżne konfiguracje całych grup i postawiłem na średniawkę od Shimmano Deore M610 .

Cały czas przeglądam oferty przednich amortyzatorów i chwilowo nie mam faworyta.

Być może na jesienne maratony orientacyjne uda mi się wyjechać na nowym rowerze.
« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2017, 17:21 Turysta »

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
Odp: Góral na ramie Cube
« 5 Wrz 2017, 13:53 »
Z bliżej mi nie znanych przyczyn wstęp wkleiłem u Ola w temacie Moja Stajnia (pewnie myśląc, że to ogólnie o naszych stajniach). Poproszę adminów o przeniesienie tego --> https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5781.msg365655#msg365655 tu.

[Turysta: zrobione]

Prace postępują, w zasadzie to większość prac już została wykonana. Przedni amor zainstalowany, (długo szukałem i już byłem bliski nabycia Manitou M30, aż znalazłem wyprzedaż Suntourowego Raidona powietrznego w cenie o połowę niższej niż M30), kierownica, manetki, linki i hamulce są, koła są, muszę jeszcze podopinać linki do ramy, zainstalować linkę blokady amora. Nie ma sztycy i siodła. Ale chyba na czasie coś nabędę. Brakuje jeszcze małych rzeczy typu licznik, błotniki, lusterko.

Co ciekawe rama jest fabrycznie oklejona folią ochronną w paru newralgicznych miejscach no i ma otwory na bagażnik. Tył

« Ostatnia zmiana: 5 Wrz 2017, 17:22 Turysta »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum