Autor Wątek: Ogr i Sequoia w jednym domu stali...  (Przeczytany 3771 razy)

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Ogr i Sequoia w jednym domu stali...
« 5 Wrz 2017, 20:55 »
Część z was za pewne pamięta że mam problem z ramami rowerowymi po prostu je pękam.
Nawet na zlot tegoroczny przyjechałem z pożyczonym od syna rowerem bo mój był zgłoszony do producenta.
Ponieważ nie było szybko odpowiedzi od producenta zacząłem się rozglądać za rowerem stalowym dla siebie i tu wielkie dzięki dla Łatośłętki za pomoc w wyszukiwaniu pancernych ram o dużej nośności bo ja plus bagaż to 150kg+ zastanawiałem się też nad budową ramy na zamówienie.

Czerwic był dla mnie ciężki z powodów rodzinnych i zawiesiłem temat poszukiwań nowego roweru. Pod koniec czerwca żona wraz z synem bez mojej wiedzy zamówili mi frameset na pocieszenie po ciężkim dla mnie czasie.

Tak stałem się posiadaczem takiej to maszyny:

Duża część części pochodziła z poprzedniego mojego roweru bo ze względu na wagę systematycznie zamierałem podzespoły na pancerne:
Rama +widelec Surly Ogre XL model 2016
Stery Cane Creek TEN
Piasta przednia z prądnicą Shimano Deore LX DH-T675 36H czarna - najwyższy model ale na stalowej osi a nie aluminiowej.
Piasta tylna Novatec D042SB - duża nośność i na łożyskach maszynowych
Szprychy DT Champion 2,34mm
Obręcze DT SWISS 545D 700C 36H - nośność 140kg
Tarcza hamulcowa przód Shimano Deore XT SM-RT81 Center Lock 180mm
Tarcza hamulcowa tył Shimano Deore XT Saint SM-RT86 6-śrub 160mm
Adapter hamulca Shimano SM-MA-F180 przód 180mm PM/IS
Hamulce tarczowe Shimano Deore BR-M615 + BL-M615
Przerzutka tył Shimano Deore XT RD-T8000 10-sp SGS
Przerzutka przód Shimano LX FD-T670 3x10
Łańcuch Shimano CN-HG95 + spinka KMC
Łożyska suportu Shimano XT BB-MT800 Hollowtech II
Kaseta Shimano Deore XT CS-M771 10rz
Korba Shimano FC-T551 44-32-24T
Pedały Specialized Bennies Platform - pierwsze pedały których nie dałem rady połamać na dwóch łożyskach maszynowych i jednym ślizgowym chyba nie do zajechania. Mam je już 3 lata.
Sztyca amortyzowana Suntour SP12-NCX
Siodło Selle Royal Respiro Soft Moderate Men
Mostek Specialized 90mm 10sto
Kierownica Decathlon B'TWIN  oversize 31,8 mm 720 mm uniesiona
Chwyty Ergon GP5 L
Bagażnik przód Tubus Tara
Bagażnik tył Tubus Logo evo
Opony Schwalbe Marathon Mondial DD TSC SS 28x1.60
Dętki Schwalbe SV 19 DĘTKA 28/29x1.50-2.40 PRESTA 40mm
Błotniki Orion S-Grip
Stopka Ursus KAISER 69 - nośność 55kg
Lusterko Zefal Spy
Lampka przód AXA Blueline50-T Steady 
Lampka tył Infini I-501R APOLLO
Ładowarka USB z dynama (własna konstrukcja i zamiennie PowerBug)
Uchwyt na telefon QuadLock

Tyle technikali, rowerem przejechałem ~1,9k km jest dość miękki co skłania mnie do likwidacji amortyzatora ze sztycy bo chyba nie jest potrzebny. Rower bardzo dobrze się prowadzi i mogę na nim jechać godzinami bez dolegliwości kręgosłupa czy nadgarstków. Nie jest szybki ale za to czuje się na nim bardzo wygodnie. W tej konfiguracji jest dość ciężki ale ile dokładnie to nie wiem bo nie ważyłem go. Moim celem był rower wytrzymały i chyba taki udało się złożyć. Czas pokaże.

Pod koniec lipca odezwał się do mie Spec i zaproponował wymianę roweru ale nie na model jaki miałem a na zupełnie inny typ ale cały stalowy.
Tak trafiła do mnie Sequoia.

Rama Premium Cr-Mo size-specific tubing, internal light cable routing-ready, Adventure Geometry, flat disc mount, fender/rack mounts
Widelec Specialized Cr-Mo, internal light cable routing, flat disc mount, waterbottle/rack/fender Koła Specialized Adventure Gear Hayfield
Opony Specialized Adventure Gear Sawtooth 2Bliss Ready, 700x42mm
Mechanizm korbowy FSA Vero, alloy, sub compact, 110mm BCD spider
Wieńce 48/32T
Suport BB-7420STw/Bolts w/RPM logo
Manetki Shimano Sora
Przednia przerzutka Shimano Sora, 34.9mm clamp w/28.6mm adapter, 9-speed
Tylna przerzutka Shimano Alivio, Shadow design, SGS cage, 9-speed
Kaseta Shimano, 9-speed, 12-36t
Łańcuch SRAM PC-971 w/PowerLink
Przedni hamulec Tektro Spyre, mechanical disc, 160mm rotor, dual pivot
Tylny hamulec Tektro Spyre, mechanical disc, 160mm rotor, dual pivot
Kierownica Specialized Adventure Gear Hover
Mostek Specialized, 3D forged alloy, 4-bolt, 7-degree rise
Siodło Body Geometry Phenom Comp, hollow Cr-Mo rails, 143mm
Sztyca Specialized alloy, 27.2mm

Pedały SPD PD-M530 czarne - ze względu na dużą stopę i miękkie buty SPD chciałem pedały z ramką

Nigdy wcześniej nie jeździłem na kolarce i trochę się obawiałem. Niesłusznie rower jest szybki i bardzo zwrotny, a dzięki szerokim oponom 42mm spokojnie radzi sobie poza asfaltem. Chyba to zasługa stalowej ramy i widelca bo jazda po kocich łbach nie powoduje urwania dłoni w nadgarstkach czego doświadczałem na aluminiowym rowerze z zablokowanym amorkiem.
Rowerem przejechałem około 600km to niewiele jedyne co zmieniłem to założyłem pedały spd.
Posiada punkty montowania do bagażników ale jak dla mnie to z taką maszyną to tylko bikepaking.

Musze jeszcze poćwiczyć mój kręgosłup bo po dłuższej jeździe czuje że mi doskwiera.

Tak to mam dwa rowery stalowe których defakto sam nie wybierałem ;) ale jestem z nich bardzo zadowolony jeden idealnie sprawdził się na wyjeździe do północnej Norwegi, drugi zamierzam używać jako szybko biegacza którym jest bez dwóch zdań. Oba rowery dają mi ogromną frajdę i oba inną.
Mam też nadzieję że posłużą mi dłuższy czas niż moje poprzednie, bo są ze stali i że są dwa więc zużycie tez się rozłoży.

Jak by były pytania to na ile zdołam to odpowiem.
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nooo, nieźle!
Gratuluję rowerów, ale rodzina też zasługuje na medal.

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Ogr jest piękny. Oszacowałeś go?

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
Gratki, oba super!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Dzięki ;)

Nie szacowałem kosztu zakupu wszystkich podzespołów bo były kupowane w różnym czasie przez kilka lat. Ale myślę że około 8tyś trzeba liczyć.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Jakie pedały masz w Ogrze? Wyglądają na wyprawowe platformy jakich szukam ;) Polecasz?

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Sekwoja bajka:)
Jaki rozmiar?

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Jakie pedały masz w Ogrze? Wyglądają na wyprawowe platformy jakich szukam ;) Polecasz?

Pedały to Specialized Bennies Platform Pedals
https://www.specialized.com/pl/pl/ftb/mtb-components/mtb-pedals/bennies-platform-pedals/104984

Cena zabija ale mam je od 3 lat tak jak pisałem. Są to pierwsze pedały których nie połamałem albo nie rozwaliłem łożysk. W środku sa daw łożyska maszynowe 686zz i jedno łożysko ślizgowe. Łożyska maszynowe wymieniam średnio co 5k km bo łapią lekkie luzy ale koszt tych łożysk 8zł sztuka i to nie są najtańsze bo te kosztują 2zł. Łożysko ślizgowe wymaga jedynie smaru ;)

Pytasz czy polecam. TAK zdecydowanie polecam te pedały niestety są bardzo drogie ale myślę że warto jak masz problemy z trwałością pedałów. 

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Sekwoja bajka:)
Jaki rozmiar?

Rozmiar 58.

Przyznam że już wiem co ludzi kręci w tego typu rowerach ;)

Offline ginqrwo

• Miasto:
  • Na forum od: 30.08.2017
Obydwa rowery klasa!

Przymierzam się do Sequoia, powiedz mi jak oceniasz przerzutki (tylne)? Nie wiem jak się ustosunkować do nich (czy to dobra grupa/średnia) bo orientuje się raczej w szosowych grupach, dlatego Alivio jest dla mnie zagadką. Rower wygląda obłędnie, zazdroszczę!

Mógłbyś cyknąć jeszcze kilka fotek i zważyć rower? Byłbym zobowiązany. I przy okazji - gdzie robiłeś zdjęcia (co to za most)?

Ciekawi mnie też jak oceniasz kierownicę.

Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Mój model jest to najniższy model Sequoii ale za to jako jedyny cały stalowy bez karbonowego widelca ;) przez co i osprzęt na pewno nie jest najwyższy z możliwych.
Tak jak pisałem to moja pierwsza à la "szosówka" czyli przełajówka. Nie znam się na osprzęcie szosowym ale MTB trochę przemieliłem. Myślę że z czasem trzeba będzie to Alivio wymienić na coś lepszego prawdopodobnie zmienię na XT i zapewne na 10 lub 11 bo tu jest 9. Co do samej pracy tej przerzutki to jest płynna nie mam z tym problemów na pewno w porównaniu do XT na którym jeżdżę od kilku lat jest "wolniejsza" i nie radzi sobie tak sprawnie ze zmiana pod dużym obciążeniem. Za kilka lat jak zajadę napęd to wymienię ale wcześniej nie widzę potrzeby.

Z ciekawości to jest mój pierwszy kontakt z mechanicznymi hamulcami tarczowymi. "Sposobem" hamowania są zniżone do v-brake, a nie do hydraulicznych hamulców jakie używam od jakiegoś czasu. Nie oznacza to że są nieskuteczne, hamują dobrze.

Co do wagi to ja się tym nie przejmuje bo z moja waga to ponad 120kg czyli kilo w te czy wewte nie robi już takiej różnicy ;). ale zważyłem rower na wadze łazienkowej i po kilku próbach można przyjąć że rozmiar 58 waży 12,4 rower z pedałami (PD-M530) z ramkami czyli dla tych dla których waga nie ma aż takiego znaczenia, dodatkowo uchwyt pod torbę Topeak DYNAPACK DX oraz mocowanie do zapięcia ABUS BORDO 6000 które lekkie nie jest plus lampką, uchwyt QuadLock do telefonu i na bidon. Ile ważą dodatki nie wiem ale na pewno ponad kilogram czyli na czysto obstawiał bym coś około 11kg.

Zdjęcie robiłem na moście Siekierkowskim w Warszawie.

Tu masz kilka dodatkowych fotek (robione telefonem więc kiepska jakość ale aparat w serwisie ;( ) nie wiem czy uchwycą to co chcesz zobaczyć:

Co do kierownicy jest to mój pierwszy baranek więc nie mam do czego porównać. Ale jest bardzo wygodna i owijka jest miękka co pomaga przy amortyzacji. Przez dolne podgięcie kierownicy na boki (może tak mają wszystkie baranki?)  bardzo wygodnie się ją trzyma w dolnym chwycie. Trzeba przyznać że wygląd materiałowej à la dżins owijki i siodełka jest rewelacyjny ;)

Rowerem jeździ mi się naprawdę super i często mam dylemat którym rano do pracy jechać ;)

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
Oooo gratuluję obydwu, wyglądaję extra, szczególnie jednak Ogra.  :D
Jeżeli to nie tajemnica  :D to czy możesz podać jaki to rozmiar ramy przy jakim Twoim wzroście?
Pytam bo dwa tygodnie temu wszedłem w posiadanie drogą kupna ramy Ogra w rozmiarze 22 model 2017.
Wydawało mi się, że była okazja więc kupiłem, bo długo o niej myślałem. Jednak teraz rama będzie musiała poczekać trochę na poskładanie bo muszę trochę ogarnąć wydatki  ;) (a nie chcę rezygnować ze starego roweru więc osprzęt muszę kupić cały) więc ciekaw jestem tak pi razy drzwi czy dobry rozmiar kupiłem na podstawie danych z geometrii.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
Mam 191cm wzrostu, rama to XL czyli 22".

Czy możesz wrzucić fotki twojej ramy? Szczególnie elementów ulepszonych w stosunku do mojego modelu?

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

(Już winszowałem. :))

A o tę stopkę pośrodku Ogre (z ekwipażem) Ci się (jeszcze) nie wywalił?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
    • Wuj Tom w podróży
A o tę stopkę pośrodku Ogre (z ekwipażem) Ci się (jeszcze) nie wywalił?

Nie, jest bardzo stabilny. Nóżka jet bardzo solidna i odchodzi pod dużym kontem coś jak w motorach.

Rower jest bardzo stabilny na niej.
Choć Ogr nie jest przystosowany do stopki w tym miejscu ale mechanik w zaprzyjaźnionym warsztacie rowerowym obmyślił sprytny sposób na montaż jej.

« Ostatnia zmiana: 6 Wrz 2017, 20:49 WujTom »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum