Autor Wątek: Rewolucja w napędzie ?  (Przeczytany 1619 razy)

Lester

• Gość
Rewolucja w napędzie ?
« 6 Wrz 2017, 13:52 »
Oglądając wczoraj relację z Vuelty komentator zwrócił uwagę na blat roweru Frooma. Chyba jako jedyny miał on coś takiego:

Wygrał z przewagą 30 sekund. Na TdF też podobno jego rower miał tarcze O-symetrytczne.
Miał może ktoś z Was możliwość przejechania się rowerem z takim napędem ?

Offline Mężczyzna mimi

• Miasto: HAJNÓWKA
  • Na forum od: 08.09.2013
Odp: Rewolucja w napędzie ?
« 6 Wrz 2017, 14:10 »
Żadna rewolucja to nie jest. Shimano jako pierwsze wprowadziło takie zębatki na rynek w latach 90. pod nazwą Biopace.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 6 Wrz 2017, 14:12 »
20 lat temu kupiłem korby z takimi tarczami (BioPace) i przez ładnych parę sezonów ich używałem. W napędach 3xX kultura pracy była średnia, ale teraz, gdy króluje układ 1xXX ma to więcej sensu i może w końcu się przyjmie na dobre.

Lester

• Gość
« 6 Wrz 2017, 14:28 »
Żadna rewolucja to nie jest.
Rewolucją dla mnie jest to, że najlepszy kolarz świata zaczął to stosować i to z powodzeniem. Do tej pory traktowałem to jak dziwną ciekawostkę.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 6 Wrz 2017, 14:45 »
A czy to nie jest zwykły oval? ...
O ile wiem, jest kilku producentów i każdy ma inny kształt, więc nie jestem pewien czy coś takiego jak "zwykły owal" istnieje.
Jak jest tylko jedna tarcza na korbie, to każde "jajo" będzie działać.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 6 Wrz 2017, 15:24 »

A czy to nie jest zwykły oval? ... właśnie wróciłem z wycieczki w Rumunii, gdzie jeździłem na owalu.

PABLO

No wiesz, jest oval i owal. Może niejesteś świadom, jaka swego czasu była burza na forum, z powodu jednego "V" :)

To nie jest jakieś wielkie odkrycie, obserwujęTdF i już od kilku lat sporo grup jeździło na owalnym "Rotorze" - była tam możliwość regulacji kąta pod jakim jest blat przykręcony do korby. Owal można pod różnym kątem montować i tym to się chyba różni.
Blaty owalne mają różne przełożenie w zależnosci od kąta obrotu korby.
Shimanowskie Biopace (które było pierwsze), miało najcięższe  przełożenie w okolicach martwego punktu. Rotory i ten linkowany Symetric, z tego co widzę, maja odwrotnie - w martwym najlżejsze.
« Ostatnia zmiana: 6 Wrz 2017, 16:01 sinuche »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 6 Wrz 2017, 16:44 »
Żadna rewolucja to nie jest. Shimano jako pierwsze wprowadziło takie zębatki na rynek w latach 90. pod nazwą Biopace.
Owszem, ale te od Shimano nie były aż tak jajcowate  ;)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Tupador

• Miasto: Gliwice/Mikołów
  • Na forum od: 04.09.2017
« 28 Wrz 2017, 19:35 »
Też jeździłem na tarczach BioPace, ale w szosówce. Przy dwóch tarczach nie było problemu z przerzucaniem. Jednak BioPace był "mniej" owalny. Czy poprawiał osiągi? Pewnie nie, bo się nie przyjął... Były też teorie, że powoduje arytmię... Teraz moda wraca. Może coś w tej koncepcji poprawiono. Może też Froome zainkasował niezłą sumkę od producenta, żeby rzecz lansować?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 28 Wrz 2017, 20:02 »
Miałem tarcze Biopace, w czasie kiedy weszły na rynek. Żadnych różnic nie dostrzegłem. Ani na plus ani na minus. Ale ja nigdy się nie ścigałem i 30s zysku w turystyce nigdy bym nie dostrzegł.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 28 Wrz 2017, 20:11 »
Żadna rewolucja to nie jest.
Rewolucją dla mnie jest to, że najlepszy kolarz świata zaczął to stosować i to z powodzeniem. Do tej pory traktowałem to jak dziwną ciekawostkę.
Tylko że nie bardzo wiadomo czy na wyniki "najlepszego kolarza na świecie" wpływa akurat ten sprzęt. Myślę wręcz, że nie wpływa znacząco bo jeździ na nim nie od dziś a jakoś niewielu zawodowców poszło w jego ślady. Mam znajomych którzy w praktyce testowali takie rozwiązanie i z ich oceny wynika, że jazda na owalu jest bardziej miękka ale nie ma on wpływu na osiągi.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum