Autor Wątek: MRDP - stroje  (Przeczytany 156480 razy)

RDK

• Gość
Odp: MRDP - stroje
« 15 Mar 2018, 15:37 »
Myślę, że bym rozpoznał, gdyby było inaczej, bo Wilk pisałby w zupełnie innym tonie.
Wątpię. Na swoim przykładzie. Kilka razy zdarzyło mi się "ujawnić" jakąś tam znajomość tematu graficznego, niemniej, bez woli, chęci z mojej strony nie powstałyby one (i na ich podstawie można ocenić poziom znajomości tematu), więc w takiej sytuacji również można by zakładać, że zdarzało mi się tylko rysować krzyże, księżyce czy z nich przybyłe czarodziejki :)

Generalnie. Po tonie (ale dopiero zebranym z jakiegoś okresu, bo raz czy dwa to można się pomylić i podążyć za własnym in plus/ in minus zaślepieniem) można określić osobowość czy charakter. Natomiast to jaki ktoś ma charakter, sam w sobie nie świadczy jeszcze o zdobytym doświadczeniu i jego jakości w jakichś aspektach.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 15 Mar 2018, 15:47 »
Masz rację.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 15 Mar 2018, 18:57 »
Czy da się coś zrobić by niektórzy uczestnicy dyskusji w sposób mniej lub bardziej bezpośredni nie podejmowali prób ograniczenia prawa do wypowiedzi innych forumowiczów tylko dlatego że wydaje im się, że post dotyka ich ego...

Offline Mężczyzna RS

« 15 Mar 2018, 20:46 »
...
Jaką techniką będzie robiony nadruk?
Na pierwszym rysunku z pierwszego postu jest oznaczenie koloru według palety Pantone, więc chyba najbardziej prawdopodobne, że to ma być sitodruk. Zgadza się?
Oznacza to konieczność zrobienia tych rysunków w formie wektorowej, czyli będzie trochę rysowania. Może to osłabić zapał grafika jeśli ma normalne obłożenie zleceniami, a jak ma dużo roboty, to się nawet nie wychyli  :D
Można spróbować rozdzielić jakoś robotę na kilka osób.

Żeby coś wymyślić, to dobrze jest mieć w miarę spokojną głowę. Ja jej teraz nie mam, więc nie piszę się na prace twórcze, ale na ciężkie prace fizyczne np. rąbanie drewna albo inne wymagające mniej myślenia mogę spróbować.
Jeżeli ktoś ma siłę i ochotę zrobić rysunek np. ołówkiem, to mogę zaoferować jeden łikend wektoryzowania takiego rysunku.
Albo jakaś inna prosta praca (obrysowanie jakiejś autentycznej panoramki gór, by nie przypominały wykresu EKG, jak na logo MRDP Góry?), ale generalnie jako pomocnik, a nie dyrygent.
Tyle mogę od siebie bezinteresownie dorzucić.

Niedługo będzie Zachód. Chyba warto za jednym zamachem obmyślić jedno i drugie. Będzie wiadomo, czy da się to graficznie rozegrać zgodnie z wyobrażeniami.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 15 Mar 2018, 20:50 »
Nie sito tylko termotransfer co niewyklucza pozostałych wymagań

Offline Mężczyzna RS

« 15 Mar 2018, 20:51 »
To skąd ten kolor Pantone?

ed.
Nieważne. Ważne, że się wyjaśniło.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 15 Mar 2018, 20:58 »
Raczej w pantonie rzadko robi się projekty do drukarni, więc pozostaje CMYK.

Offline Mężczyzna RS

« 15 Mar 2018, 21:12 »
Palety Pantone używa się tam, gdzie ważna jest powtarzalność koloru. CMYK tego nie gwarantuje i dlatego np. znaki firmowe często mają kolory Pantone. To są gotowe farby, a nie mieszane ze składowych podczas druku.

Teoretycznie chyba jest możliwe zrobienie termotransferu z użyciem farb nakładanych na papier transferowy sitem, ale to raczej większego sensu w tym wypadku by nie miało. O termotransferze wiem bardzo mało, więc nie będę się bardziej pogrążał  :)

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 15 Mar 2018, 21:12 »
Kolory to bardziej skomplikowana sprawa, to co widzimy na kompie znacząco się różni od wydruku na tkaninie i kolorystykę zawsze trzeba dobierać zgodnie ze wzornikiem na tkaninie.

"Wykres" w logo MRDP Góry jest wykresem wysokości, a nie ekg serca.

Opracowanie graficzne może być odręczne, w wektory zamienią to graficy od producenta strojów, najważniejszy jest pomysł, sprawy techniczne są drugorzędne. Oczywiście mając pomysł na wektorach łatwiej go dopracować.

Mają być 4 komplety strojów dla każdej z edycji MRDP. Góry już mamy, Północ (przód koszulki dla pełnego MRDP) powiedzmy jest koncepcja, pozostaje wymyślić Wschód i Zachód, tak aby 4 stroje tworzyły spójną całość.

Kolorystyka z założenia biało-czerwona i czarno-czerwona, analogiczne jak na GMRDP

Offline Mężczyzna RS

« 15 Mar 2018, 21:23 »
... jest wykresem wysokości, a nie ekg serca...
Nopaczpan, coś mi nie pasowało, ale podobieństwo wykresu do gór na dole koszulki była zbyt duża, żeby nie wziął go za góry  :D
Następnym razem będę patrzył uważniej.

Jak wyglądają loga pozostałych imprez? Można gdzieś zobaczyć?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 15 Mar 2018, 23:13 »

Błagam, nie jedźmy tą drogą.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Mar 2018, 23:52 »

Dokładnie, żadnej demokracji.
To jest siłą organizacyjną MRDP, że o wszystkim decyduje Daniel, a nie mamy koncert życzeń i niekończące się debaty. Najwyżej się paru osobom stroje nie spodobają, obowiązku kupowania nie ma. A i tak niewielu się znajdzie finisherów co nie będą chcieli mieć koszulki z tym kilometrażem na plecach, niezależnie jak będzie ona wyglądać  :lol:

Offline Mężczyzna RS

« 15 Mar 2018, 23:57 »

A czy dotychczasowa jest lepsza? Przez pół roku nic się nie zmieniło.
To nie są słowa krytyki, bo temat mnie oficjalnie nie dotyczy.
Nie znam sytuacji (także finansowej) przedsięwzięcia o nazwie MRDP. Wiem tyle, ile tutaj napisano, czyli niewiele.
Robota jest dość prosta, tylko wymaga chęci, czasu i dokładnego zebrania do kupy tego co jest i tego co ma być. Spokojnie do zrobienia "kolektywnie", jeśli tylko decyzje będzie podejmować jedna osoba.

Jeszcze inne rozwiązanie: Daniel mówi jaki jest budżet, a my/wy/oni szukamy sposobu żeby wycisnąć z niego jak najwięcej, czyli rozpowiadamy, że jest do wzięcia prestiżowa, nisko płatna robota na zlecenie wariatów rowerowych.

Wracam do tego wątku, żeby przeczytać, że jednak da się coś zrobić, tymczasem utwierdza mnie on w przeświadczeniu, że nie ma sensu się starać. I tak wszyscy umrzemy (najpewniej na raka).
Czerń, noc, otwarte groby...
 ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 16 Mar 2018, 00:40 »
Dokładnie, żadnej demokracji.
To jest siłą organizacyjną MRDP, że o wszystkim decyduje Daniel, a nie mamy koncert życzeń i niekończące się debaty.

Kompletnie nie o to mi chodziło. Miałem na myśli, żeby jednego projektu nie robiło kilku grafików. Bo gorzej od ultrasów potrafią się kłócić tylko artyści ;)

Wolałbym żeby Daniel czasem posłuchał głosu ludu, nie tylko w kwestii strojów, ale oczywiście chcieć sobie mogę a on postanowi po swojemu. I to jego święte prawo.

Najwyżej się paru osobom stroje nie spodobają, obowiązku kupowania nie ma.

Najwyżej nikt nie kupi. A chyba nie o to nam chodzi?

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 16 Mar 2018, 00:43 »
Koszulki będą na wypasie, każdy będzie chciał mieć, grafika nie gorsza niz na GMRDP

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum