Autor Wątek: Bartek  (Przeczytany 575 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Bartek
« 12 Wrz 2017, 20:20 »
Sobota. Dużo słońca, trochę wiatru. Wycieczka do Samsonowa – to jest dobry pomysł na pierwszą połowę dnia. Focus wyczyszczony, naoliwiony, napompowany – można jechać.
Charakter wyjazdu raczej sportowy niż krajoznawczy, trasa dobrana tak, aby trochę pagórków było i żeby 100 km przekroczyć. Startuję pod wiatr, tak aby powrót był z wiatrem. To rozsądniejsza opcja.
Najdalszym punktem wycieczki był Zagnańsk, a w nim dąb Bartek. Najstarszy w Polsce, według najnowszych badań ma ok. 670 lat. Zmęczony już, schorowany, zniszczony pożarem, ale trzyma się jeszcze staruszek. Mam szczęście odwiedzać go już drugi raz w tym roku.
Pierwszym razem (w drodze na zlot) towarzyszyli mi miki150 i Janus. Pozdrawiam.

W drodze powrotnej krótki postój i drożdżówki w Samsonowie. Zasiadłem przed cukiernią na skrzyżowaniu. Przede mną największe atrakcje turystyczne Samsonowa.
Ruiny huty żelaza z początku XIX wieku wybudowanej z inicjatywy Stanisława Staszica.
Uogólniając – pozostałość po Staropolskim Okręgu Przemysłowym.
Na zdjęciu pozostały fragment wielkiego pieca i ruiny wieży wyciągowej.

Tuż obok, na środku skrzyżowania dawny drogowskaz w postaci krzyża-kapliczki z XVIII wieku.

Ponownie „tuż obok” współczesny drogowskaz.

Jeżeli to ma być przypadkiem reklama kąpieliska, to gratuluję twórcom poczucia humoru.    Od razu przypomniał mi się wyjazd na Mazury kilka lat temu i krótki pobyt w Wąbrzeźnie, gdzie nasz kolega forumowy Borafu doliczył się w rynku jednej restauracji i czterech zakładów pogrzebowych. Nie zachęciło nas to do obiadu. ;)
Po tych wszystkich atrakcjach pozostał już tylko powrót do Szydłowca. Pagórki jakby trochę wyższe były w tę stronę, za to wiatr często wiał w plecy.

Jeszcze mapka wycieczki:
https://ridewithgps.com/routes/25077589

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Bartek
« 12 Wrz 2017, 21:07 »
Ten (ta) krzyż(okapliczka) wygląda, jakby była adaptowana z posągu Świętowita. 

Do tych ruin da się wejść?

Wstyd przyznać, pod Bartkiem jeszcze nie byłem...
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Wrz 2017, 21:21 »
Zaciekawił mnie ten drogowskaz; jak należy z niego odczytać drogę, kierunki? Czy był w swoim czasie wyposażony w tablice, które nie dotrwały?

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 12 Wrz 2017, 21:42 »
Wstyd przyznać, pod Bartkiem jeszcze nie byłem...

Jak się ma Rogalin w pobliżu to nie dziwota.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 12 Wrz 2017, 21:44 »
Ten (ta) krzyż(okapliczka) wygląda, jakby była adaptowana z posągu Świętowita.
:D Takie samo skojarzenie miałem. Ruiny huty nie wyglądają na udostępnione do zwiedzania. Nie zgłębiałem zagadnienia. Oprócz pozostałości murów nie ma tam praktycznie nic.

@Iwo -nie wiem, na miejscu brak jakiejkolwiek informacji. "Wiedzę" zaczerpnąłem ze strony www Samsonowa.

No pisałem, że to raczej tak sportowo... Pomysłem opisania wypadu na forum natchnął mnie ów współczesny drogowskaz.  ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Wrz 2017, 21:48 »
Takie huty są jeszcze w kilku miejscach w niewielkim oddaleniu od przebiegu CMK

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat