Autor Wątek: 4xMRDP  (Przeczytany 112560 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Odp: 4xMRDP
« 19 Wrz 2017, 18:45 »
Jeszcze pytanie: dla kogo te ultramaratony? W Polsce jak dotychczas startują amatorzy i to tacy przez duże A. Dla większości samo pokonanie trasy jest osobistym sukcesem.Przyjeżdża się godzinę albo dwa dni po limicie i człowiek się cieszy, że czegoś tam dokonał, ma satysfakcję z pokonania własnych słabości.
Uprawianie tego sportu to dość kosztowna zabawa. Są koszty finansowe i takie rodzinno-osobiste. Dla większości startujących jest to tylko zabawa, choć często okupiona wielkim trudem. Zawodników wybitnych jest garstka.
Rozwój tych maratonów idzie chyba drogą naturalną. Rośnie popularność kolarstwa, rosną rzesze jeżdżących, należy przypuszczać, że tym razem ilość przejdzie w jakość. ;) Pojawią się nowe imprezy, te lepsze mają szansę stać się kultowymi. Każda z imprez ma jakiś sztab składający się z pasjonatów i nie wątpię, że głowy pracują. Chyba się nie da umówić: dobra, robimy maraton kultowy.
Wigor robi więc to, co potrzeba. Jak dla mnie MRDP w dotychczasowym kształcie i kierunku to obok BBTouru krajowa ekstraklasa.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 19 Wrz 2017, 22:36 »
MRDP z kierunkiem zegara. A 1000 km etapy w odwrotna  ;D
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 19 Wrz 2017, 22:43 »
Zmiana kierunku jazdy zmieni tylko tyle że góry będą nieco wcześniej. A poza tym każda edycja MRDP była nieco inna, za każdym razem ciut trudniejsza, a i tak się nie da porównać wyników miedzy sobą, zwłaszcza że o trudności trasy decyduje przede wszystkim pogoda.

Faktem jest że wypadną dwie strome ściany, Banica i Szare, ale dochodzą Klekociny i coś jeszcze wymyślimy.

podjazdy mógłbyś zaproponować dokładny przebieg tego podjazdu na Ochodzitą?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Wrz 2017, 23:44 »
Danielu, czy Ty naprawdę myślisz, że jadąc odwrotnie, będziesz miał wreszcie wiatr w plecy nad morzem...?   ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 20 Wrz 2017, 08:07 »
To może "310 Race" czyli 240 h z MRDP + 70 h z MPP? 13 dni i 4k km ☺

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 20 Wrz 2017, 08:19 »
Jako, że mieszkam na granicy Beskidu Żywieckeigo i Śląskiego to mam propozycję, żeby było bliżej granicy  ;D

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Wrz 2017, 08:23 »
Ja bym wolał jechać MRDP w tradycyjnym kierunku, zaś wersje skrócone "pod prąd". Wtedy przejechanie maratonów krótkich nie odbierałoby atrakcyjności wersji pełnej. No i nie tracilibyśmy historii rekordów.
Za!
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 20 Wrz 2017, 08:29 »
Jako, że mieszkam na granicy Beskidu Żywieckeigo i Śląskiego to mam propozycję, żeby było bliżej granicy  ;D

No właśnie, ja zauważyłem, zarówno tam jak i w kilku innych miejscach, niezaliczone gminy przygraniczne, co zdaje mi się nie powinno mieć miejsca no może poza rzeczywiście szczególnym
przypadkiem Nowego Warpna mieć miejsca kiedy jedzie się naokoło jak najbliżej granic...

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 20 Wrz 2017, 08:43 »
Co do Ochodzitej, to podam, ale nie w tej chwili. Masz całość na google maps / street view, ja jechałem kilka lat temu i był asfalt, na końcu pod Koczy Zamek wąski pasek między płytami z ażuru. Nie wiem jak to teraz wygląda, czy asfalt między ażurami wypełnili, czy są kamienie jako resztki po asfalcie z 2011 roku. Kilka lat temu rozgrywali tam wyścigi szosowe (lokalne).
Jeśli jest to ten sam podjazd o którym myślę to kilka lat temu rozgrywana była tam Pętla Beskidzka. Po tych ażurach pod Koczy Zamek prawie wszyscy prowadzili a wyścig miał niewiele ponad setkę. Niewielkie fragmenty czegoś co kilka lat wcześniej było asfaltem niczego nie zmieniały. Połowę bloków tam zdarłem :D Nie wiem jak wygląda to teraz ale jeśli sytuacja się nie zmieniła to ten kawałek jest bez sensu.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 20 Wrz 2017, 08:47 »
Street View z 2012 pokazuje wąski pasek łatanego asflltu po środku - gdy tam jechałem albo było go znacznie mniej albo wcale bo zupełnie go nie pamiętam

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Na forum od: 01.06.2014
« 20 Wrz 2017, 09:23 »
Ja bym wolał jechać MRDP w tradycyjnym kierunku, zaś wersje skrócone "pod prąd". Wtedy przejechanie maratonów krótkich nie odbierałoby atrakcyjności wersji pełnej. No i nie tracilibyśmy historii rekordów.
Za!
Nie no, Wigor - daj się odkuć.
Też za

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 20 Wrz 2017, 09:36 »
Jako kibic ze Szczecina, też jestem za tym samym kierunkiem. Wtedy przejeżdżają tu na tyle wolno, że da się za nimi nadążyć (no dobra, z Ricardo było ciężko).  ;)

Marek

jark

• Gość
« 20 Wrz 2017, 09:42 »
Tak się zastanawiam , skąd tak duże parcie by trasę MRDP ‘urozmaicić’ jak największą ilością podjazdów … a raczej podchodów w tym wypadku.
Co innego MRDP Góry , tu już sama nazwa mówi czego ma być pod dostatkiem .

Na MRDP w góry (nie ważne z której strony w nie wjedziemy) człek dojeżdża już nieźle zmęczony … dodajmy przeładowany rower, ciężki i zachowujący się diametralnie inaczej niż powinien, urozmaićmy to jeszcze jakością dróg i porą doby  (noc) i … i mamy problem.  … tyle tylko , że tym problemem to nie jest podjazd/podejście a sam zjazd, po nachylonej jak szyba w aucie drodze, na której brak jest pół metra kwadratowego równego asfaltu … jak jest mokro to już tylko śmierć w oczach. Zdrętwiałe ręce normalnie odmawiają współpracy z resztą organizmu.
Nie pisze tego po to by szukać ułatwień … chodzi mi tylko o bezpieczeństwo.
Sam dystans już to bezpieczeństwo znacznie ogranicza, więc może nie szukać dodatkowych ograniczeń … te wszystkie atrakcje spokojnie można zaaplikować w proponowanych szczątkowych maratonach , w których bardzo chętnie wezmę udział.

Tomek ma rację ... Wigor daj się odkuć.  :)

Jarek

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 20 Wrz 2017, 09:50 »
Jako kibic się wypowiem.
Rozmieniacie MRDP na drobne :icon_cry:

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 20 Wrz 2017, 10:14 »
Rozmieniacie MRDP na drobne
Też tak trochę uważam. To już lepszym pomysłem byłoby robienie rok w rok na przemian MRDP i GMRDP. Dwa odcinki "płaskie", które nie wyróżniają się niczym, kompletnie niczym, poza złą nawierzchnią, nie dodają niczego ciekawego.

Chyba dobrym pomysłem po takich wyścigach jest poczekać dwa miesiące aż entuzjazm związany z wyścigiem ostygnie i dopiero wtedy na chłodno planować. Ale w razie czego podsuwam jeszcze pomysł na "MRDP Zimą". I wtedy nawet Pablo pojedzie.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum