moja relacja ..."Wieczorem irytuje widok zawodnika z oślepiającą migającą przeraźliwie czerwoną lampką."
Cytat: wiki w 20 Paź 2020, 18:56moja relacja ..."Wieczorem irytuje widok zawodnika z oślepiającą migającą przeraźliwie czerwoną lampką."Jadąc w ruchu miejskim
Czy jeżeli jest widoczny z odległości kilometra jest bardziej bezpieczny od tych widocznych z 200 metrów?
Mamy masę wypadków polegających na najechaniu z tyłu na rowerzystę, ot choćby z wczoraj:https://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/smiertelny-wypadek-w-trzepnicy-gm-leki-szlacheckie-zginely/ar/c1-7952923
Każda średnio intensywnie świecąca lampka jest widoczna z kilkuset metrów.
Apeluj raczej do kierowców, by jadąc samochodem nie przekraczali dozwolonej prędkości i patrzyli przed siebie.
Cytat: PABLO w 21 Paź 2020, 12:26Jeżdżąc po mieście, staram się łapać kontakt wzrokowy z kierowcą, nawet jak mam pierwszeństwo.Musisz mieć cholernie dobry wzrok. W 95% przypadków widzę tylko, że samochód ma szybę, a co za nią to nicość. Jedyny wyjątek jak samochód jedzie pod słońce - wtedy faktycznie widać kierowcę.
Jeżdżąc po mieście, staram się łapać kontakt wzrokowy z kierowcą, nawet jak mam pierwszeństwo.
Plagą na naszych drogach są samochody z nieprawidłowo ustawionymi światłami, oślepiające.
Jeszcze gorzej jest gdy taki osobnik znajdzie się w kilkuosobowej grupie. Za nim jechać nie można a zostawić z tyłu też się nie da. We mnie rodzą się instynkty krwiożercze - Nic tylko wrzucić do rowu.
Te przykładowe 200 metrów to oczywiście przesada. Każda średnio intensywnie świecąca lampka jest widoczna z kilkuset metrów. Wspomniana lampka irytowała mnie nawet gdy była widoczna na samym końcu prostej drogi. Jeszcze gorzej jest gdy taki osobnik znajdzie się w kilkuosobowej grupie. Za nim jechać nie można a zostawić z tyłu też się nie da. We mnie rodzą się instynkty krwiożercze - Nic tylko wrzucić do rowu.
Cytat: marcin_g w 20 Paź 2020, 23:56Mamy masę wypadków polegających na najechaniu z tyłu na rowerzystę, ot choćby z wczoraj:https://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/smiertelny-wypadek-w-trzepnicy-gm-leki-szlacheckie-zginely/ar/c1-7952923cyt. z artykułu: Obie ofiary były w kamizelkach odblaskowych, a ich rowery miały odblaski i oświetlenie.Jeżeli kierowca nie jest w stanie prawidłowo wyprzedzić tak wyposażonych rowerzystek, to żadna supermocna lampka tego nie zmieni. Apeluj raczej do kierowców, by jadąc samochodem nie przekraczali dozwolonej prędkości i patrzyli przed siebie.
mocna lampka może zmniejszać ryzyko powodując, że kierowca wcześniej ją zauważy. Nawet jeśli na drodze są zakręty, wzniesienia i inne samochody to od momentu, kiedy kierowca jest w zasięgu lampki do momentu dogonienia roweru minie minuta i przez ten czas ma szansę ją zobaczyć.
I zdąży się na tyle wkur... oślepiającym światłem, że w przypływie emocji zechce zepchnąć oślepiającego go rowerzystę do rowu.
używam Walle, czyli jednej z najmocniejszych lampek na rynku
Przedni biały stroboskop ma chyba tylko sens w dzień lub przy świcie, zmierzchu i mgle.