To jest bardzo dobry pomysł!Przy okazji tych lokalnych fragmentów MRDP można by wreszcie zgodnie z ideą, jechać jak najbliżej granicy. Bez wymówki, że w opcji pełnej, to zbyt długa trasa. Dodatkowa zaleta, to możliwość rezygnacji z ruchliwych i oklepanych dróg i pójście w malownicze i spokojne drogi lokalne. Zapas dystansu na pewno by był. To by na pewno korzystanie wpłynęło na atrakcyjność trasy i samej imprezy, tym bardziej, gdyby trasa MRDP nie pokrywała się z trasami edycji lokalnych. Nie unikałbym też, coraz bardziej popularnego na zachodzie, wplatania odcinków szutrowych. Zawsze to jakieś urozmaicenie i kolejny etap wtajemniczenia dla zawodników, niczym bieg przez płotki - "nie wystarczy położyć się na lemondce i pedałować ...".
Ja też nie jestem za szutrami, ale ten pomysł z przytuleniem się bliżej granic na edycjach wschód czy zachód jest ciekawy.
Ja to widziałbym ewentualnie 4xMRDP tak, aby trudność rosła z każdą Edycją. Zaczynamy Zachodem do Świeradowa, ale w taki sposób, aby maksymalnie zaliczyć wszystkie możliwe zakamarki przy granicy i na wybrzeżu. Normalnie byłoby to 850 km, więc kiedy dodamy np. Świnoujście (jednym promem wjeżdżamy, drugim opuszczamy), Bogatynię i jeszcze parę mniejszych jak np. Dębki, spokojnie wyszłoby grubo ponad 1000 km. Następnie Wschód i tu bez zmian. Trzecie w kolejności oczywiście Góry i finał MRDP. Minusem mógłby być zbyt łatwy Zachód, choć kto wie co by wyszło, gdyby tak precyzyjnie przy granicy pojechać...
Np taka Bogatynia na ścianie Zachodniej to by był fajny bonus. I pewno jest jeszcze sporo innych smaczków. Na Śląsku też można by pokombinować i coś inaczej zrobić
Cytat: CFCFan w 4 Paź 2021, 17:06Np taka Bogatynia na ścianie Zachodniej to by był fajny bonus. I pewno jest jeszcze sporo innych smaczków. Na Śląsku też można by pokombinować i coś inaczej zrobić Ale byłeś w tej Bogatyni, że tak zachwalasz? Bo IMO to żadna atrakcja, żeby się tam pchać i jeszcze tą samą drogą wracać. Odwiedziłem Bogatynię w czasie zaliczania gmin i jakoś nie marzę o powrocie, zapadły mi w pamięć tylko wielkie kominy Turowa, Jednym słowem Bogatynia to klimaty dla miłośników ostrego industrialu
Tak na szybko sprawdziłem jak to mogłoby wyglądać przez Nowe Warpno i Bogatynię:https://ridewithgps.com/routes/37703850?beta=falsePrzydałoby się jeszcze dodać ok 70km.