Autor Wątek: 4xMRDP  (Przeczytany 112565 razy)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
Odp: 4xMRDP
« 6 Paź 2021, 12:29 »
Tak na szybko sprawdziłem jak to mogłoby wyglądać przez Nowe Warpno i Bogatynię:

https://ridewithgps.com/routes/37703850?beta=false

Przydałoby się jeszcze dodać ok 70km.

Tuż za Karwią są Dębki (nie mylić z Dąbkami!) - jedną drogą można wjechać, drugą wyjechać. Asfalt dobry, sprawdziłem tuż po MRDP.  ;) Można też zrobić pętelkę po Świnoujściu, choć to może być męczące. Choć jak pamiętam z pierwszego Zachodu, to większość dotarła w tamte okolice (Międzyzdroje) nocą lub wcześnie rano. Można też zrezygnować z promu i pojechać przez Krosno Odrzańskie - dodatkowe ok 15 km i jeszcze fajny hotel z restauracją tam jest. ;) . Tyle na szybkości.  :)
Edit: Za Gubinem bliżej granicy, o ile jakość drogi nie będzie zbyt słaba i drogą 289 powrót.
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2021, 12:36 Johnny_n »
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 6 Paź 2021, 16:54 »
No i to mi się podoba. Bardzo fajna wersja trasy. Dla urozmaicenia można by faktycznie zrobić trasę na Świnoujście i potem przez Niemcy. Jak dla mnie fajnie urozmaicenie. Wtedy można by celować w 1000 km i gotowe. Nie musi być 1100 km (chyba że z jakiegoś powodu musi).

Aby wydłużyć to można zrobić start honorowy na Helu a start ostry z Rozewia :D

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 6 Paź 2021, 20:00 »
Przejazd przez Niemcy jest możliwy ale wtedy ominie się Nowe Warpno, tam po niemieckiej stronie brakuje ok kilometra drogi rowerowej po starych torach i jest zwykła piaskowa droga, po polskiej stronie już jest od dawna asfalt.

http://umapa.pl/42vH4

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 7 Paź 2021, 10:56 »
Nie ma co utyskiwać nad Świnoujściem i Niemcami , bo to czas jazdy podczas sobotniej nocy i niedzielnego poranka. Jak ruszy tunel , będzie to miało sens . Meta petarda , od Czerniawy to jest tak wredny podjazd ,że większości gór i kilometrów wystarczy . Na mecie  krótki popas , ew. spanko i do miasta , rozumiem ,że baza zawodów będzie już gdzieś na dole .

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 7 Paź 2021, 13:11 »
Nie ma co utyskiwać nad Świnoujściem i Niemcami , bo to czas jazdy podczas sobotniej nocy i niedzielnego poranka. Jak ruszy tunel , będzie to miało sens . Meta petarda , od Czerniawy to jest tak wredny podjazd ,że większości gór i kilometrów wystarczy . Na mecie  krótki popas , ew. spanko i do miasta , rozumiem ,że baza zawodów będzie już gdzieś na dole .

Dopiero po Twoim komentarzu Grzesiek zwróciłem uwagę na ten podjazd. Będzie piekny finisz. Dla wiekszości z buta pewnie  :lol:

• 2021 MRDP ukończyciel
« 7 Paź 2021, 15:10 »
Ten kawałek ma chyba nawet swoją turystyczną nazwę - Droga Katorga , najlepsze jest to ,ze podczas jazdy nie wydaje się taką klasyczną pionową windą , tylko taką niepozorną długą prostą o równomiernym nachyleniu . Końcówka do schroniska raczej do wjechania , zjazd do miasta też z tych łągodniejszych .

« 7 Paź 2021, 22:57 »
Zgadzam się, ta końcówka mega! Robiłem ten podjazd podczas RTP - konkret!  8) Dopracować trasę w szczegółach i nie będzie trzeba powtarzać Sudetów. Jak będę mieć czas, to wrzucę jeszcze klika propozycji do trasy, którą wrzucił Daniel. Trochę możliwości jest.  :D
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 7 Paź 2021, 23:09 »
Zgadzam się, ta końcówka mega! Robiłem ten podjazd podczas RTP - konkret!  8)
Jechałeś, czy tak jak reszta? ;D Bo ja osobiście nie widzę sensu wstawiania wypychu na metę ;)
Ja na RTP pchałem w obie strony, bo na zjeździem widoczność była taka, że po wjechaniu w skarpę miałem problemy z ustaleniem w którą stronę skręca droga.

« 7 Paź 2021, 23:33 »
Jechałeś, czy tak jak reszta? ;D

Z grubsza jak reszta...  ;D Próbowałem do pewnego momentu, ale w tych ciuchach przeciwdeszczowych to nie jazda - oficjalny powód...   ;)

« 7 Paź 2021, 23:43 »
Próbowałem do pewnego momentu, ale w tych ciuchach przeciwdeszczowych to nie jazda - oficjalny powód...   ;)
Nie pamiętm dokładnie, ale to było po nie więcej jak 200 km dolnośląskiego plaszczaka. Obstawiam, że po 1000km w nogach wszyscy będą pchali i nikt nie będzie dorabiał do tego zbędnych teorii. Gdzie tu jest jakikolwiek sens pakowania tej ściany na finisz? To już lepiej zróbmy zakaz jedzenia 10 godzin przed metą :)

« 7 Paź 2021, 23:51 »
Nie pamiętm dokładnie, ale to było po nie więcej jak 200 km dolnośląskiego plaszczaka. Obstawiam, że po 1000km w nogach wszyscy będą pchali i nikt nie będzie dorabiał do tego zbędnych teorii. Gdzie tu jest jakikolwiek sens pakowania tej ściany na finisz? To już lepiej zróbmy zakaz jedzenia 10 godzin przed metą :)

Dobrze pamiętasz.  ;D Pewnie wielu będzie pchało, ale to będzie taka fajna zapowiedź przed górami: -"łatwo nie będzie!". A może , wiedząc, że to finisz, paru spróbuje?  ;) Schronisko fajne jest, byle ktoś dbał o kominek, nie jak to było na RTP...  ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Paź 2021, 00:00 »
Jechałeś, czy tak jak reszta? ;D Bo ja osobiście nie widzę sensu wstawiania wypychu na metę ;)
Ja na RTP pchałem w obie strony, bo na zjeździem widoczność była taka, że po wjechaniu w skarpę miałem problemy z ustaleniem w którą stronę skręca droga.

Też nie widzę żadnego sensu takiej drogi. To jest podjazd, który wjechać na świeżo z przełożeniem circa 1:1 jest prawie niemożliwe, tam jest średnio 18% na 1,5km, bez kawałka wypłaszczenia, do tego asfalt z wyrwami. Takie nachylenia na ultra są wjeżdżalne, ale na krótkich kawałkach jak na Gliczarowie, a nie przy aż 1,5km długości. A przy 1000km w nogach to nawet zwycięzca będzie najpewniej wpychać, a to trochę kiepski finisz wprowadzać rower.

« 8 Paź 2021, 00:05 »
to będzie taka fajna zapowiedź przed górami: -"łatwo nie będzie!".
Stóg Izerski jest zupełnie nie reprezentatywny dla GMRDP. Wciąż uważam, że jak już udziwniać, to z jajem i lepiej zakazać jedzenia i picia na ostatnie 200 km, lub pedałowania lewą nogą na ostatnim kilometrze :)

• 2021 MRDP ukończyciel
« 8 Paź 2021, 06:40 »
A koleżeństwo to tu na kolarstwo przybyło , czy jak ? ;) W Hiszpanii to specjalnie takie ścianki wyszukują i wylewają pod rower żeby Vuelta była z pieprzykiem . Żeby ten Stóg (czy porównawczo Przehyba albo Przełęcz Karkonoska) był przejezdny dwukierunkowo na pewno stał by się celem dla Langa na TDP, a tak to logistycznie słabo . Ale na fragment MRDP i to tej nieco nudnawej zachodniej odnogi jako jego koniec miodzio . . Końcówka pod schronisko jest spokojnie do wjechania także spoko . Zresztą nie łamiąc regulaminu można zdobyć szczyt od centrum Świeradowa , będzie dłużej , łagodniej , przejezdnie i tyle samo w górę  . Jak meta w Świeradowie to tylko tam :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Paź 2021, 12:38 »
A koleżeństwo to tu na kolarstwo przybyło , czy jak ? ;) W Hiszpanii to specjalnie takie ścianki wyszukują i wylewają pod rower żeby Vuelta była z pieprzykiem .

I gdzie masz na Vuelcie te ścianki po 18% na 1,5km po mocno rozwalonym asfalcie? To już nawet na Angliru tyle nie ma, a tam jest normalny asfalt. I nie porównuj zawodowców na etapach koło 200km z amatorami co w momencie podjazdu będą mieli 1000km w nogach.

To jest fajne miejsce do spróbowania się na świeżo, bo to chyba najcięższy podjazd w kraju. Natomiast na końcu ultramaratonu będą to praktycznie wszyscy wpychać, bo to jest ściana na której jak już staniesz to ruszyć jest bardzo ciężko, do tego na szosówce słabiutko z przyczepnością, nawet pchanie w szosowych butach jest bardzo niewygodne. Było to na RTP około 200km i nawet zwycięzca nie wjechał całości, to myślisz że jak będzie 1000km w nogach to będzie lepiej? Jaki sens ma wstawianie kawałka o którym z góry wiadomo, że będzie pchany?

Sens to jeszcze ma Karkonoska bo to dla mocnych ludzi jest wjeżdżalne, do tego na Karkonoskiej jeszcze jest w miarę sensowny asfalt, a na Stogu jest ileś szutrowych przepustów i sam asfalt też mizerniutki

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum