Autor Wątek: 4xMRDP  (Przeczytany 112611 razy)

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
Odp: 4xMRDP
« 25 Gru 2018, 17:56 »
Kierunek już wybrany. Szkoda ze zmiana bo będą to moje pierwsze góry i wolałbym je jechać tradycyjnie. Ale laoteng. Jak bardzo będzie się różnic trasa oprócz zmiany kierunku i kiedy będzie chociaż wstępna wersja. Bo ma być więcej szutru ale dla opon +34 mm. Czy dla normalnych rowerów szosowych 28 mm ?
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 25 Gru 2018, 18:04 »
Trasa będzie praktycznie ta sama, drobne korekty będą w okolicach Istebnej i Krępnej, a szutry jeśli się pojawią to tylko krótkie odcinki

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 25 Gru 2018, 22:45 »
Mi by było trudno tak rozróżnić szutry +34 do 28.
Trzeba podejść do tego rozsądnie - jest maraton ultra to wiadomo, że będą odcinki o gorszej lub nawet złej nawierzchni. Tego nie da się uniknąć planując trasę nawet na dystansie 200km na 6 m-cy przed maratonem, a co mówiąc o dystansie ultra.
Prestiżowa impreza szosowa wymaga odrobiny łez na trasie ;)

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 26 Gru 2018, 01:33 »
Chodzi mi ze 28 mm to normalna opona szosowa. Nie wiem kto jeździ jeszcze na 23mm. Jeśli to mają być takie szutry jak na MRDP to oki. Takie coś można zaakceptować.  nic gorszego nie można przygotować. Ja wiem ze można jechać na rowerze turystycznym itp. Ale 95 % jedzie na rowerze szosowym i powinno się brać to pod uwagę. Ja wiem ze ludzie boja sie głównych drog bo ten temat wałkuje juz któryś rok.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Gru 2018, 11:35 »
Chodzi mi ze 28 mm to normalna opona szosowa. Nie wiem kto jeździ jeszcze na 23mm. Jeśli to mają być takie szutry jak na MRDP to oki.
Ale na MRDP szutrów (i to łatwych, choć akurat wypadły w deszczu) było tylko 5km pod Białymstokiem, a i tam była opcja objechania tego asfaltem

Ja wiem ze można jechać na rowerze turystycznym itp. Ale 95 % jedzie na rowerze szosowym i powinno się brać to pod uwagę. Ja wiem ze ludzie boja sie głównych drog bo ten temat wałkuje juz któryś rok.

GMRDP przecież było w 100% asfaltowe.

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 26 Gru 2018, 13:08 »
Daniel. Czy planujesz zorganizować jakieś noclegi na starcie i mecie, tak jak to było w 2015 roku? Czy raczej każdy będzie to ogarniał we własnym zakresie. Wiem, że wcześnie jeszcze ale muszę zaplanować przyszłoroczny urlop.

Offline Mężczyzna Wigor

« 26 Gru 2018, 13:14 »
nocleg na starcie/mecie jest planowany, jednak będzie to coś w rodzaju hotelu niż szkoła.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 28 Gru 2018, 01:39 »
No podjazd od strony Kudowy to będzie rzeźnia.

Będzie. Sam ten fragment jest dla mnie wystarczającym argumentem by nie odwracać trasy. Czy alternatywa zaproponowana przez Rybę wchodzi w grę?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Gru 2018, 11:57 »
Swoją drogą to dużą liczbę rowerzystów obserwuje się na Moście Grota w Warszawie, ale odsetek jest niewielki, bo tam natężenie ruchu pojazdów jest wielokrotnie wyższe niż na odcinku Kudowa-Duszniki.
Na moście Grota to jest zakaz jazdy rowerem, bo prowadzi tamtędy droga ekspresowa S8. Dla rowerów jest tam ścieżka rowerowa całkowicie odseparowana od ruchu samochodowego.

Podjazd z Kudowy na pewno będzie nieprzyjemny, ale tam w górnej części są dwa pasy pod górę, tez będzie to sobotnie popołudnie w wakacje, więc w okresie gdy obowiązuje zakaz dla tirów. Ale jaki jest tam realny ruch w weekendy - to nie wiem, ja akurat jechałem tam w dni powszednie, wtedy ruch był ogromny, przede wszystkim tiry.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Gru 2018, 15:44 »
Tak czy siak - w tym kierunku na pewno będzie to bardzo nieprzyjemna trasa i chyba ją lepiej objechać. Możliwości są dwie - albo przez Duszniki (12km i 300m w pionie mniej niż przez Kudowę), albo przez Duszniki z przejazdem przez Zieleniec, to wymaga ok. 2,5km podjazdu krajówką, ale pozwala przejechać przez Zieleniec i solidny podjazd do tego miasta już po zjechaniu z krajówki. Ten wariant to ok. 9km i ok. 140m w pionie mniej niż przez Kudowę.

Ale zobaczymy co Daniel na to powie, czy w ogóle ma w planach zmiany na tym kawałku, bo np. ZMRDP jechał starym wariantem jak pamiętam.

Offline Mężczyzna Wigor

« 28 Gru 2018, 17:51 »
Kudowa jest na 166km trasy, start o 12:00, średnia prędkość brutto po górach to wyjdzie maks 25km/h, czyli zdecydowana większość zawodników będzie tam po 7h jazdy czyli po 19, a wtedy ruch jest niewielki.

Znacznie gorszym odcinkiem jest DK46 Paczków-Otmuchów, gdzie nie ma szerokiego pobocza, na szczęście tam wyjdzie to w niedzielę. Zastanawiam się czy nie puścić tam trasy wzdłuż czeskiej granicy, niestety droga jest po czeskiej stronie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Gru 2018, 18:02 »
Zastanawiam się czy nie puścić tam trasy wzdłuż czeskiej granicy, niestety droga jest po czeskiej stronie.

Oczywiście że tak! Wydawało mi się, że to jest ustalone.

https://goo.gl/hqZn4g

I w ogóle zapomnijmy, że ta krajówka istnieje.

Offline Mężczyzna Wigor

« 28 Gru 2018, 18:08 »
tak wzdłuż granicy to można jechać aż do Głuchołazów

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 28 Gru 2018, 18:41 »
Ano, po co właściwie męczyć się na tych krajówkach, skoro można tak:
https://goo.gl/7DhM6D

W ten sposób nudny, płaski fragment trasy zostanie mocno zneutralizowany.

Offline Mężczyzna Wigor

« 28 Gru 2018, 18:54 »
Krajówki mają tą zaletę, że jest tam idealnie gładki asfalt, a jak jest na tych bocznych drogach?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum