Autor Wątek: Maraton Karpacki Hulaka 2018  (Przeczytany 41029 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Maraton Karpacki Hulaka 2018
« 21 Wrz 2017, 14:40 »
Witam

przedstawiam pierwszą garść informacji związanych z przyszłoroczną edycją Karpackiego Hulaki.

Termin: 27-29.07.2018 r.

Start i meta: Punk Docelowy - ul. Staromostowa 1, Kraków

Rejestracja: od 1 października 2017 r. na stronie http://szlakiidrogi.pl/karpacki-hulaka-2018/

Trasa - idea maratonu:

Idea bez zmian: wciąż samodzielnie układasz trasę, zaczynając ją i kończąc w Krakowie. Masz do dyspozycji 8 punktów kontrolnych, z których 1 (dowolnie wybrany) możesz pominąć. Jeśli masz ochotę na dłuższą przygodę, albo potrzebę udowodnienia sobie i innym, że stać Cię na więcej, trasę możesz oczywiście poprowadzić również tak, by zaliczała wszystkie 8 punktów. Nie musisz nikomu i nigdzie zgłaszać z którego punktu kontrolnego rezygnujesz. Limit czasu na przejechanie samodzielnie ułożonej trasy, z minimum 7-ma punktami kontrolnymi wynosi 55 godzin. Trasę maratonu można przejechać w dowolnym przedziale czasu liczonym od godziny 0:00 w piątek 27 lipca, do 24:00 w niedzielę 29 lipca.

Link do mapy z zaznaczonymi punktami kontrolnymi: https://ridewithgps.com/routes/25406334
Link do punktów kontrolnych w formie pliku gpx: https://www.dropbox.com/s/aqrnc5a3yntxver/KarpackiHulaka2018-PunktyKontrolne.gpx?dl=0

Punkty kontrolne:

Beskid Mały - Schronisko Magurka 909 m n.p.m.
Beskid Wyspowy - Schronisko Kudłacze 730 m n.p.m.
Pogórze Rożnowskie - Bacówka na Jamnej 480 m n.p.m.
Gorce - Obidowa 806 m n.p.m.
Beskid Żywiecki - Schronisko na Hali Boraczej 857 m n.p.m.
Beskid Sądecki - Schronisko Przechyba 1142 m n.p.m.
Tatry Zachodnie - Schronisko w Dolinie Ziarskiej 1290 m n.p.m.
Tatry Wysokie - Schronisko w Dolinie Wielickiej 1666 m n.p.m.

Do wszystkich punktów kontrolnych wiodą dojazdowe drogi asfaltowe, a krótkie odcinki terenowe, jeśli już występują nadają się do przejazdu rowerem szosowym.

Kategorie: solo i open

Weryfikacja śladów/klasyfikacja zawodników
Otrzymasz książeczkę maratonu, w której podbijesz pieczątki na punktach kontrolnych. Lista wyników publikowana będzie na podstawie zweryfikowanych śladów przejazdu.

Kwalifikacja: ukończenie Karpackiego Hulaki poniżej limitu czasu 55 godzin, daje kwalifikację do wyścigu Bałtyk-Bieszczady Tour 2018 r.

Koszty:
- nocleg w Krakowie: załatwiasz i opłacasz we własnym zakresie
- bezcenna i pamiątkowa książeczka wyścigu+ wysyłka: jeszcze nie wiem, ale nie będzie to majątek

I teraz pytania

Jest możliwość podpięcia Hulaki pod stronę monitoring.1008.pl. Miałoby to sens, gdyby wprowadzić wspólny start o jednej godzinie, np. 6:00 w sobotę, 28.07. Chcemy tak? Sporo osób chwaliło sobie możliwość rozpoczęcia jazdy w dowolnym momencie, od piątku do niedzieli ... Z drugiej strony, klasyfikacja podczas maratonu sprowadzałaby się np. do zliczania zaliczonych PK, a widzowie dostaliby podgląd kto gdzie jedzie, co mogłoby się przełożyć na bardzo fajną interakcję z jadącymi oraz otworzyłoby pole do domysłów, kto i jak zaplanował dalsze etapy.

Chcemy medal pamiątkowy?

Chcemy imprezę integracyjną w Krakowie na koniec?

Wszelkie uwagi mile widziane :-)

Krzysiek
« Ostatnia zmiana: 30 Wrz 2017, 19:48 skrzysie.k »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Maraton Karpacki Hulaka 2018
« 21 Wrz 2017, 15:25 »
Górska rzeźnia kwalifikacją do przewijania asfaltu krajówek? Co za czasy  :lol:

Medal - TAK
Impreza - TAK
Wspólny start - raczej NIE. Podoba mi się, że każdy jedzie kiedy mu pasuje a były głosy żeby jeszcze rozszerzyć okno czasowe.

Co do monitoringu, to możemy oprzeć się na rozwiązaniu Sławka (http://obserwuj.online). Smartfon z powerbankiem wystarczy by objechać Hulakę.

PS: Jeszcze na mapę nie spojrzałem ale już się cieszę :)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 21 Wrz 2017, 15:31 »
Górska rzeźnia kwalifikacją do przewijania asfaltu krajówek? Co za czasy  :lol:

Niby tak, ale BBT to "ekstraklasa" maratonów w Polsce, więc cieszę się, że Hulaka może stanowić dla kogoś próbę kwalifikacyjną do tej imprezy. 

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 21 Wrz 2017, 15:37 »
ale BBT to "ekstraklasa" maratonów w Polsce
Spoglądam w stronę MPP i zastanawiam się, czym wobec tego ów jest.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 21 Wrz 2017, 15:40 »
ale BBT to "ekstraklasa" maratonów w Polsce
Spoglądam w stronę MPP i zastanawiam się, czym wobec tego ów jest.

Champions League? ;-)

Offline Mężczyzna tolaf

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.09.2015
« 21 Wrz 2017, 15:50 »
Krzyśku - moje głosy:
wspólny start - nie
medal - dla mnie nieważne (ale karta/książka przejazdu - tak ;) )
impreza - byłoby fajnie pogadać, ale pewnie w niedzielę to wszyscy będą zmykali na poniedziałek do roboty

jeśli warunkiem proponowanego monitoringu jest wspólny start to można też sprawdzić inne opcje - to co podaje emes, ale też np. trackcourse czy pobawić się endomondem, który chyba też transmituje pozycję online
z przodu mistrzowie ... z tyłu bohaterowie :D

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 21 Wrz 2017, 16:25 »
Ja z innej beczki - naprawdę są tu inne sensowne warianty niż pominięcie Jamnej?

Edit :
Na pytania nie odpowiadam, bo jednak chyba małe szanse, bym mógł wziąć udział w tym terminie.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 21 Wrz 2017, 16:44 »
Ja z innej beczki - naprawdę są tu inne sensowne warianty niż pominięcie Jamnej?

Klikaj dalej Jacku :-) I koniecznie pamiętaj o tym, że nie musisz trzymać się asfaltów.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 21 Wrz 2017, 16:47 »
Nie, no... Trochę się mapie przyjrzałem. Być może jeszcze niezbyt dokładnie, ale opinia ta nie jest na podstawie mapy w powiększeniu, na którym widoczne są wszystkie punkty.
Ale jeśli tak piszesz, to dobrze.  :)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 21 Wrz 2017, 16:58 »
Fajnie, możesz mnie już wpisać jako pierwszego chętnego :wink:

Medal to zawsze fajna pamiątka. Jeśli chodzi o godzinę startu, to zostawiłbym jak jest. Myślę że własnie dzięki temu, wspominam zeszłorocznego Hulakę zupełnie inaczej niż pozostałe maratony. Samotny start, jazda solo. Na mecie również nikogo nie było. Usiadłem pod tym lokalem, otworzyłem sobie piwko bezalkoholowe, a wokół toczyło się normalne  niedzielne życie :wink: Miało to swój niepowtarzalny klimat :icon_smile:

Nie robiłbym imprezy, ale po prostu ustalił miejsce spotkania w jakimś sprawdzonym lokalu. Kto będzie chciał (i zdąży dojechać), to przyjdzie. Byle miejsce było jasno określone. Myślę że do wieczora ktoś tam zawsze dotrzyma towarzystwa. Szczególnie, że frekwencyjnie w tej edycji na pewno będzie lepiej.

Widzę, że jest Boracza. Lubię ten podjazd, na pewno go nie ominę :wink: Dwa razy schodziłem stamtąd z rowerem szlakiem pieszym do Milówki. Raz nawet z sakwami. W tym przypadku jednak nie da to za wiele :wink:

Jeśli mogę jakoś pomóc - wal śmiało

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 21 Wrz 2017, 17:05 »

Pominięcie Obidowej bo jest brzydka i psuje okrągłość pętli :)

Mariobiker

• Gość
« 21 Wrz 2017, 19:16 »
Zapowiada się bardzo "ciekawa" trasa :)
Pomysł z książeczką świetny, większość schronisk posiada ozdobne pieczątki więc pamiątka będzie jeszcze fajniejsza.

Medal - TAK
Impreza - TAK
Wspólny start - raczej NIE.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 21 Wrz 2017, 20:14 »
Ja poproszę plik gpx z punktami kontrolnymi.

Start wspólny - nie
monitoring 1008 - nie, szkoda kasy, a szczerze mówiąc działa to tak sobie.
można pomyśleć o innym systemie, endomondo czy to co chłopaki wyżej proponowali, jest też aplikacja SledzGPS, ale wymaga konfiguracji systemu po stronie dostawcy, i wiąże się z pewnymi kosztami.

medal, tak ale jest to opłacalne gdy jest ok 50 zawodników. to za ok 25zł da się zrobić odlewany.

kolacja - bardzo chętnie
« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2017, 22:44 Wigor »

Offline Mężczyzna Wigor

« 21 Wrz 2017, 22:09 »
Wrzuciłem na szybko PK do mapsourca i nie podoba mi się wyznaczona trasa, do każdego PK trzeba wjechać i zjechać tą samą drogą.

Dodatkowo trudno jednoznacznie ocenić (na podstawie map), która droga do tych schronisk jest asfaltowa i czy da się zjechać na drugą stronę, chyba wezmę rower mtb, bo bardzo nie lubię się wracać.

i pokazuje mi 609km

Offline Mężczyzna Wigor

« 21 Wrz 2017, 22:37 »
Czy przez Polski Grzebień (Polsky Hreben) da się przejechać rowerem, czy jest zakaz u Słowaków?

« Ostatnia zmiana: 21 Wrz 2017, 22:43 Wigor »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum