Autor Wątek: ubezpieczenie roweru.  (Przeczytany 1553 razy)

Offline Mężczyzna Caelian

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 05.04.2017
ubezpieczenie roweru.
« 24 Wrz 2017, 12:04 »
miałem swój rowerek - sportster 40 marki scott na felgach mt 66 shimano, bezdętka.

został ukradziony i postanowiłem poszukać ubezpieczenia roweru od kradzieży dlanowego roweru Kross level b6.

Znalazłem kilka firm, lecz wspomnieć warto tylko o 2ch.

1. Aviva koło za kołem - https://promocje.aviva.pl/kolo_za_kolem/?v=b
2. Oraz PZU - https://www.pzu.pl/produkty/kompleksowe-ubezpieczenie-bezpieczny-rowerzysta

Po przeczytaniu OWU:
1. PZU: https://www.pzu.pl/c/document_library/get_file?uuid=6424dac5-3704-4d0d-bb96-b8d22aa7dd5f&groupId=10172
2. Aviva: https://promocje.aviva.pl/kolo_za_kolem/OWU_kolo_za_kolem.pdf

uznałem ze tylko te 2 firmy sa warte kupienia.
Agent z PZU sie do mnie nie odezwał więc kupiłem Avive. Składka dla roweru o wartości 2900 wynosi 194 za rok i jest przymus opłaty całej składki na raz. Dodatkowo Aviva wymaga odpowiedniego zabezpieczenia (U-lock, lub składane, cena dowolna, liczy się typ)
Ubezpieczenie od zwyklej kradziezy spod stojaka jest aktualne tylko od 6 rano do 22 wieczorem.
a w gozinach nocnych kradziezy z miejsca zabezpieczonego jak piwnica, dom, garaż.

Tak tylko Wam piszę bo pewnie nie tylko mnie w zyciu ukradli rower.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Odp: ubezpieczenie roweru.
« 25 Wrz 2017, 06:51 »
Z ciekawości.. Jak sprawdzają że akurat ulockiem był przypięty jak kradli? ;) Na podstawie dostarczonego paragonu czy za każdym razem jak przypinam muszę robić zdjęcie?;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 25 Wrz 2017, 08:21 »
Z ciekawości.. Jak sprawdzają że akurat ulockiem był przypięty jak kradli? ;) Na podstawie dostarczonego paragonu czy za każdym razem jak przypinam muszę robić zdjęcie?;)
Zawsze ktoś ze znajomych ma w piwnicy uciętego ulocka na taką okazję ;)

jark

• Gość
« 25 Wrz 2017, 08:59 »
... zapora nie do przebycia
Rower, który kupiłeś w ciągu ostatnich 24 miesięcy oraz jego wartość wynosi max. 5000 zł
czyli dalej 99,98 % rowerzystów, nie może ubezpieczyć swoich rowerów

jarek

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 25 Wrz 2017, 12:19 »
Zawsze ktoś ze znajomych ma w piwnicy uciętego ulocka na taką okazję

Jak tylko chciałbym przypomnieć, że za składanie fałszywych zeznań (przy okazji kradzieży, Aviva będzie wymagać wezwania Policji), poświadczenie nieprawdy, próbę wyłudzenia, grozi w Polsce odpowiedzialność karna  ;)

Z ciekawości.. Jak sprawdzają że akurat ulockiem był przypięty jak kradli?  Na podstawie dostarczonego paragonu czy za każdym razem jak przypinam muszę robić zdjęcie?

Myślę, że tak samo jak to czy rower naprawdę został ukradziony - na podstawie notatki policyjnej.

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
« 25 Wrz 2017, 12:58 »
... zapora nie do przebycia
Rower, który kupiłeś w ciągu ostatnich 24 miesięcy oraz jego wartość wynosi max. 5000 zł
czyli dalej 99,98 % rowerzystów, nie może ubezpieczyć swoich rowerów

jarek

Zwrócę uwagę na ubezpieczenie Sprzętu Sportowego w w ramach Ergo Hestia Sport. Można ubezpieczyć sprzęt sportowy na 10.000zł lub 25.000zł bez konieczności deklarowania konkretnego sprzętu do ubezpieczenia. Nie ma ograniczeń wiekowych dla sprzętu. Wiadomo, że trzeba posiadać dowód zakupu lub inne potwierdzenie własności.
Dla niektórych minusem może być konieczność wykupienia jeszcze dwóch innych ryzyk (np. Oc, NNW, Assistance, Podróż), ale dla mnie akurat to w sam raz.
Mnie roczne ubezpieczenie:
- Sprzętu Sportowego na całym świecie (suma ubezpieczenia 10.000zł),
- OC w życiu prywatnym w tym za szkody spowodowane rowerem (500.000zł)
- i Koszty Leczenia w czasie Podróży na 100.000zł
kosztowało 240zł.

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 25 Wrz 2017, 13:19 »
Przypomniało mi się - przy okazji ubezpieczenia mieszkania w warcie, dali mi jakieś ubezpieczenie "Rower poza domem" assistance, wypadek, kradzież - też 240 pln ale na 3 lata

Offline halaberd

• Miasto:
  • Na forum od: 13.09.2017
« 31 Paź 2017, 10:26 »
Wartość obecna, a nie w momencie zakupu. Zależy na jakiego rzeczoznawcę się trafi..
Suknie balowe uwielbiam,
 ale jadąc w nich na rowerze ciężko tak trochę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum