Autor Wątek: szosowa klamkomanetka a górska przerzutka  (Przeczytany 1496 razy)

Offline Mężczyzna Gerwazy

• Użytkownik forum
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 13.10.2016
Dobieram napęd do swojego podstawowego roweru. Z uwagi na fakt, iż chciałbym aby ten rower miał większy zakres biegów niż standardowa kompaktowa grupa szosowa planuję założyć do niego górską kasetę i obsługującą ją odpowiednią przerzutkę. Tym samym byłbym wdzięczny za ewentualną pomoc w poniższym zakresie:

- Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał się (a może używa) z połączeniem klamkomanetek szosowych (11rz) obsługujących przerzutkę shimano XT (11rz)?

- Czy przerzutka - Shimano XT RD-M8000-GS (rozmiar medium, 11rz) “obsłuży” kasetę 11-42 przy przedniej korbie 50/34?

Będę zobowiązany za ewentualną pomoc.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
A może tak:

Przerzutka tylna w kwesti kompatybilności z kasetami ma przede wszystkim zapewnić naciąg łańcucha przy różnych kombinacjach biegów.

Obecnie używam krótkiej (!) szosowej przerzutki Sory z pojedyńczym blatem z przodu i 11-36 z tyłu. Patrząc na zakres, jestem przekonany że 11-42 też by obsłużyła, ale nie próbowałem.

Może z podwójnym blatem długa szosowa przerzutka z niższej grupy (z wyższych wydają się krótsze) dałaby radę? Szczególnie jeśli zmieniłbyś blat z 50 na 46, co dałoby ci lepszą utylizację kasety i zmniejszyło różnicę w potrzebnym naciągnięciu łańcucha.

• Użytkownik forum
Zmiana blatu na 46 to ewentualnie "pieśń przyszłości" - korba jest nowa i na chwilę obecną nie planuję zmiany.
Krótka Sora z kasetą 11-36 a jaki masz blat z przodu?

Zastanawia mnie jeszcze jeden aspekt tego połączenia - górska przerzutka została zaprojektowana na obsługę korb przednich o skokach blatów nie przekraczających 10 zębów (40/30/22) a u mnie różnica wynosiłaby 16 zębów.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Zmieniałem, eksperymentując trochę, od 34 do 40 - bez problemu. Obecnie 38.

Ale jeśli blat jest jeden, wydaje mi się że wielkość nie ma znaczenia.

Tylna przerzutka i skok zębów z przodu? Może jednak chodzi o ogólną różnicę, czyli 18 zębów przy 40/30/22?

Tak czy inaczej 16T to sporo nawet jeśli chodzi o zwykłe użytkowanie, dlatego polecam zazwyczaj zestaw 1x (dla prostoty) albo chociaż 46/34 albo 44/34.

Z innej beczki nie ufam już od jakiegoś czasu specyfikacjom przerzutek, dopóki nie spróbuję :)

• Użytkownik forum
W specyfikacji tylnych przerzutek podają - dla przykładu nowa XT

Cage length:   medium
Largest sprocket:   42 teeth (2x11-speed); 46 teeth (1x11-speed)
Overall capacity:   39 teeth
Smallest sprocket:   11 teeth
Highest difference of chain wheel:   10 teeth

i nowa Ultegra

Cage length:   medium
Largest sprocket:   max. 34 teeth min. 28 teeth
Overall capacity:   39 teeth
Smallest sprocket:   max. 12 teeth min. 11 teeth
Highest difference of chain wheel:   16 teeth

tym samym różnica blatów ma jakieś znaczenie (powodów nie znam)

Offline Mężczyzna magicjade

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 07.06.2013
Witam,
Shimano obecnie stosuje inny uciąg linki w klamkach szosowych i górskich, stąd górska przerzutka nie będzie w prosty sposób pracować z klamkomanetkami w wersji 11-rz. W przypadku klamkomanetek 10-rz uciąg jest identyczny jak w XT 9-rz.

Na Youtube mozna znaleźć sporo rozwiązań z RoadLink, który obniża położenie przerzutki i pozwala zainstalować górską kasetę.

O której grupie Shimano myslisz? Najnowsza Ultegra (R8000) w przypadku przerzutki GS obsługuje według specyfikacji kasetę z max 34T. Przy korbie kompaktowej daje to 1:1. Można założyć, że spokojnie obsłuży kasetę z max 36T.

Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum