Autor Wątek: Fuji touring disc premium 2018 i Marin four corner 2018  (Przeczytany 4571 razy)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Witam

Z ciekawostek na rok 2018 zauwazylem dwie ciekawe maszyny :

Fuji touring disc 2018 https://www.cyclingabout.com/2018-fuji-touring-disc/

Cena ok 1300 $ troche powala ale przyznam ze piekny jest .Zmieniony widelec , geometria i naped w stosunku do poprzednikow .  Ciekawe jak szerokie kapcie mozna bedzie tam wlozyc ?

Marin four corner 2018 https://www.cyclingabout.com/2018-marin-four-corners-touring-bike/

Ciekaw jestem waszych opini ?
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
Marin jak to Marin. Chociaż szersza gama rozmiarów i zmiana na dwutłoczkowe hamulce to bardzo dobry pomysł.

W Fuji natomiast - barend shifters. Wiem, że ma zwolenników takie rozwiązanie, ale mnie osobiście zupełnie nie przekonuje.

LXVII

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Dopiero wczoraj zamówiłem Marina FC 2017 więc jeszcze nie mam opinii, to co rzuciło mi się w oczy to to, że pod linkiem do recenzji Marina jest napisane, że hamulce zmieniono na Tektro Spyre, ale w specyfikacji na stronie producenta nadal jest Promax Render.
...
...
Sprawdziłem dokładnie i nie wiem czy to błąd, czy tylko wersja na Polskę jest uboższa, ale po wybraniu innego kraju niż Polska, rzeczywiście w specyfikacji jest hamulec Spyre.

Offline Mężczyzna LXVII

• Miasto: Ostrów Wlkp.
  • Na forum od: 01.07.2015
na polskiej stronie jest po prostu podana specyfikacja i geometria ze starszego modelu

na stronie producenta jest aktualna specyfikacja

L.

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
Marin 2018 zyskał sympatyczne niebieskie malowanie, które mi pasuje i pełny pancerz hamulców-przerzutek.
Ciekawe kiedy będzie  dostępny na polskim rynku.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Kolejna różnica w Marinie, w porównaniu z poprzednim rocznikiem, to krótszy tylny widelec w rozmiarach poniżej M (i koła 650B)

Offline Mężczyzna oster

• Na forum od: 29.11.2017
Mam pytanie. Może ktoś z Was będzie umiał mi pomóc. Ten Marin ma napęd 9-rzędowy i korbę Sora 3-tarczową 30/39/50 z szosową przerzutką przednią również klasy Sora. Ponieważ wolę korby Shimano MTB 26/36/48 mam pytanie: czy taką korbę Shimano Deore (oczywiście dedykowaną do napędu 9-rzędowego) będę mógł założyć do tej przerzutki przedniej Sora i czy wówczas wszystko będzie dobrze działało?

Offline Mężczyzna Qba

• Miasto:
  • Na forum od: 04.02.2014
Swego czasu ktoś na forum stosował podobne rozwiązanie, tj. szosowy napęd i korba trekkingowa. Nie jest to rozwiązanie idealne, ponieważ korba szosowa ma mniejsze odległości między zębatkami, ale z tego co wiem to idzie to jakoś ustawić  :)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
Różna jest linia łańcucha, odległości między tarczami nie zmieniają się, w końcu szosowa jak i MTB z tym samym łańcuchem pracują.

Zmieniając korbę na MTB należy zniwelować 5mm linii łańcucha jaka te korby różni (45 vs 50mm) i będzie grać.
Pablo robił taka podmianę dla korby dwurzedowej.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna oster

Czyli z tego co zrozumiałem trzeba tę podmianę wykonać następująco:
1. Ponieważ dla korb MTB linia łańcucha to 50 mm a dla szosówki 43,5 mm, to po prawej stronie mufy muszę podkładkami zniwelować odstęp o te 6,5 mm.
2. Chcąc zachować symetrię ramion korby, po lewej stronie ramię korby trzeba o te 6,5 mm osadzić bliżej mufy na rurze/ośce korby.
3. Rura/ośka korby zakończona jest wyżłobionymi zębami, by ramię korby się na niej nie ślizgało. I pytanie: czy długość tych zębów będzie wystarczająca by przesunąć na nich lewe ramię o te 6,5 mm w kierunku mufy? Pytam o to bo bardzo zależy mi na zachowaniu symetrii w pedałowaniu.
4. Jeśli odpowiedź na pytanie z pkt jest Tak, to można wówczas ośkę skrócić o długość, która będzie wystawała na zewnątrz poza ramię korby. 

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
1. Ponieważ dla korb MTB linia łańcucha to 50 mm a dla szosówki 43,5 mm, to po prawej stronie mufy muszę podkładkami zniwelować odstęp o te 6,5 mm.
Zweryfikuj dane z tabelką https://www.sheldonbrown.com/chainline.html (road triple vs MTB Triple)
W praktyce oznacza to wyjęcie podkładki ze strony napędowej i włożenie jej po przeciwnej stronie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Felek

• Na forum od: 09.11.2017
Dopiero wczoraj zamówiłem Marina FC 2017 więc jeszcze nie mam opinii, to co rzuciło mi się w oczy to to, że pod linkiem do recenzji Marina jest napisane, że hamulce zmieniono na Tektro Spyre, ale w specyfikacji na stronie producenta nadal jest Promax Render.
...
...
Sprawdziłem dokładnie i nie wiem czy to błąd, czy tylko wersja na Polskę jest uboższa, ale po wybraniu innego kraju niż Polska, rzeczywiście w specyfikacji jest hamulec Spyre.
we Wrześniu oglądałem w halarowerowa.pl Marin FC na 2017 i 2018, różnica to m.in. właśnie hamulce, w 2017 jeden tłoczek, który na jeździe próbnej spisywał się słabo, wiem że z pewnością nie były dotarte, ale w 2018 są już dwa tłoczki i różnica jest spora. Ostatecznie zdecydowałem się na Radar Expert od Breezera. P.s. wagowo model Marina na 2017 był odczuwalnie lżejszy.
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna Felek

A i jeszcze jedno, model Marina FC na 2018 przy decyzji do połowy października można było nabyć w rowermojezycie.pl za 3100 PLN, to taniej niż w niektórych sklepach za rocznik obecny 2017. Jeżeli nie masz jeszcze sfinalizowanej transakcji a obecna cena jest podobna zastanowilbym się jednak nad tym nowszym, może jeszcze sprowadzą w tej cenie.

Offline Mężczyzna oster

1) Felek, czy dobrze Ciebie zrozumiałem? Nowszy rocznik 2018 był cięższy od rocznika 2017? Pytałeś sprzedawców w czym przyczyna, co tam się pozmieniało? Mogłeś porównywać inne rozmiary, ponieważ w roczniku 2017 były 4 rozmiary a teraz na rok 2018 jest ich 5. Przykładowo jak rozm. M 2018 porównywałeś z rozm. M 2017 to ten aktualny pewnie będzie cięższy bo jest nieco większa rama. Ale może chodzi o coś innego ...
2) I napisz coś proszę o tym Breezerze - jakie masz wrażenia z jazdy? Jaki rozmiar ramy dobrałeś do swojego wzrostu i czy dobrze z nim trafiłeś? Gdzie go kupiłeś i ile on kosztuje? itd.
Ps. I dzięki za namiar na ten sklep rowerowy z Grodziska. Zadzwonię do nich.
« Ostatnia zmiana: 4 Gru 2017, 20:08 oster »

Offline Mężczyzna Felek

1) z tego co pamiętam to obie ramy były rozmiaru M, pomiaru nie dokonywałem wagą tylko ręcznie na odczucie, jednak dobrze pamiętam, że ten model z 2017 był odczuwalnie lżejszy.

2) Breezer dopiero zamówiony na styczeń/luty 2018, pierwsze odczucia będą na wiosnę jednak biorąc pod uwagę, że do tej pory jeździłem rowerami MTB, a od 3 lat trekkingiem Kross Trans Arctica (ten zostanie na zimę) to pierwsze kilometry mogą nie być łatwe z uwagi na zmianę sylwetki - przed zakupem porównałem geometrię obydwóch rowerów co przedstawia poniższe zdjęcie:

Ostatni raz na ramie chromoly jeździłem w latach 90' mając sztywnego Trek'a pamiętam, że to był jeden z lepszych moich rowerów, do tej pory jeździ na nim mój tato.

Rozmiar ramy jaki zamówiłem teraz to 54 (L), przy wzroście 179 cm do tej pory ramy w tej wielkości spełniały moje oczekiwania i były wygodne. Rower zakupiłem na rower.com.pl cena to niecałe 4 tysiące w wersji ze strony:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum