Autor Wątek: Wymiana gwarancyjna ramy - na aluminium czy stalową.  (Przeczytany 2386 razy)

Offline Mężczyzna szymonowski

• Miasto:
  • Na forum od: 09.10.2013
Czy wiesz/wiecie, jak szeroką oponę można zmieścić do Rove?

Podobno do 700x42, albo 700x40 z błotnikami.
Pomijąc kwestię obręczy sporo zależy od opony, bo np. to co dają do Ronina niby ma 40, ale jest chyba konsensus, że to raczej 38.

Offline Mężczyzna Tupador

• Miasto: Gliwice/Mikołów
  • Na forum od: 04.09.2017
Dzięki za info. Szału nie ma... Ale może więcej nie potrzeba... Kiedyś (gdzieś około '89 i '90 roku) jeździłem z bardzo ciężkimi sakwami na oponkach 700/23 i dawało radę, choć raczej unikaliśmy polnych dróg, no i ze dwa razy urwało mi wentyle, a rama cro-moly sygnowana Lang Rover bujała się z tyłu jak wiklina...

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Tupador, urwało ci wentyle?  :o

Niestety tak. Ale właściwie to naderwało... W zakładzie wulkanizacyjnym podłożyli wokół wentyli gumy, zgrzali to i już potem było ok. To były jeszcze czasy, gdy się sporo żarcia woziło ze sobą, plus paliwo do kuchenki, plus namiot (nazywał się chyba Wisła, miał dwa boczne wejścia i dwa przedsionki i jak na tamte czasy był dość lekki, bo ważył jakieś 4,5 kg. (mimo, że podłoga była "gumowana"; maszty miał klasyczne, stawiane w środku sypialni). Miałem wtedy takie polskie sakwy: dwie boczne i duża na wierzch. Na szczęście przed pierwszym ich użyciem odkryłem, że usztywnione są od strony koła... blachą stalową ocynkowaną, jakieś 0,3 mm. (a może więcej?) grubości. Wymieniłem ją na tekturę falistą, ale taką z tworzywa. Chyba komplet takich sakw jeszcze gdzieś mam, musze sprawdzić... Były w dwóch kolorach: albo czerwone, albo ciemnoniebieskie... Ech, rozgadałem się, wspomnienia...
Teraz jeżdżę na lekko, tylko 2 sakwy boczne, sakiewka na kierownicy, śpimy po agroturystykach, niekiedy drożej. W rezerwie tylko śpiworek i alumata.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Teraz najlepsze dwu osobowe namioty ważą i poniżej 500 gram więc możesz wrócić do podróżowania  na lekko z namiotem ;)

Oddaliliśmy się od tematu wątku... Co do namiotów - są teraz lekkie, ale sensowny to jakieś co najmniej1,5 kg. a cena niestety za ciężka...

@szymonowski - Czy podjąłeś już decyzję?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Z ciekawości, jaka jest różnica w wadze framesetu pomiędzy tymi dwoma materiałami?

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Cytat: Tupador w 27 Wrz 2017, 19:58

Czy wiesz/wiecie, jak szeroką oponę można zmieścić do Rove?

Podobno do 700x42, albo 700x40 z błotnikami.
Pomijąc kwestię obręczy sporo zależy od opony, bo np. to co dają do Ronina niby ma 40, ale jest chyba konsensus, że to raczej 38.

Na obręczy 18m wszedł 2' race king continentala. Włożony z ciekawości, do jazdy trochę za mało miejsca i bałbym się że będzie tarł przy skrętach i pedałowaniu - włoski nowej opony już dotykały ramy. 1,75 powinno się pomieścić.

Też mam tą ramę i coraz mniej zaufania do niej, brałbym stal. Jak jesteś z nimi w kontakcie zapytaj ile waży żeby nie zrobić sobie z roweru kosztownej kotwicy.

Jeździłeś z dużymi bagażami?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum