Autor Wątek: Kierunek bieżnika w przedniej oponie  (Przeczytany 3440 razy)

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Kierunek bieżnika w przedniej oponie
« 27 Wrz 2017, 20:23 »
Nie mam na oponie zaznaczonego kierunku rotacji i zastanawiam się jak założyć poniższą oponę na przednie koło

Opcja 1:

Opcja 2:

Podejrzewam, że opcja 2, ale wolę się upewnić

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Miałem podobne opony z decathlonu. Wybierałem wersję nr 1.

Edit:
Chociaż patrzę jeszcze na środek bieżnika i jednak nie wiem. ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi

Ja bym to tak pozakładał ...

Co to za opona? ;-)

Offline Kobieta magdad

Czyli wersja 1, chyba muszę piwo otworzyć i czekać na więcej odpowiedzi ;). Opona to Pogo Kardung-la - kupiłam je razem z rowerem, normalne wystarczają mi Schwalbe Marathony, ale chciałam coś bardziej terenowego założyć.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Brak oznaczenia kierunkowego wskazuje, że nie ma to znaczenie. Opona nie jest kierunkowa.
Ale jeżeli już to z Twoich zdjęć Opcja 2; ze zdjęć skrzysiek - opcja prawa. Oczywiście mam na myśli minimalizacje oporów toczenia. Jeżeli szukasz lepszej trakcji to dokładnie odwrotnie.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Mam takie zdanie jak Sedymen, a jeśli koniecznie wybierać, to stawiam opcję drugą. Moje Schwalbe Nobby Nic [zgodnie z oznaczeniem] też mają ustawiony bieżnik tak żeby opór był większy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
Ja bym na tył założył zgodnie z opcją 1, na przód 2; ze względu na ułożenie klocków bocznych spodziewałbym się minimalnie lepszej pracy w błocie itp. kosztem zwiększenia oporów, chociaż w sumie to różnica pewnie nie będzie wyczuwalna.

Czasem na oponach rowerowych się oznacza, żeby na przód były założone "pod włos" (choćby na popularnych Smart Samach).

Offline Kobieta magdad

Dzięki za wyjaśnienia, już załapałam o co chodzi :).

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Jeżeli przód to opcja nr.2
-------- tył  ------------ nr.1
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Jeżeli przód to opcja nr.2
-------- tył  ------------ nr.1
Jestem tego samego zdania. Opony się projektuje i montuje tak, żeby rower szybciej jechał, a nie szybciej hamował. Przód ma trzymać kierunek (być przewidywalnym w prowadzeniu), a tył dawać solidne "zaparcie" w podłożu. Zwykle się bierze przede wszystkim pod uwagę klocki środkowe.
Po raz pierwszy spotykam się z teorią, jaką przedstawił podjazdy, ale nie wykluczam, że jestem w mylnym błędzie.

ed.
Zgadzam się natomiast z opinią, że te opony nie będą dobrze pracować w błocie. Tyle tylko, że o błocie w ogóle nie było mowy.

« Ostatnia zmiana: 28 Wrz 2017, 01:08 RS »

Offline Mężczyzna RS

A była mowa o typie nawierzchni? Bo być może to slicki do kolarzówki i radzimy wspak :( Błoto suche było na focie...
Nie było mowy. Zakładam, że "suche błoto" umieścił tam poprzedni właściciel, bo autorka wątku jeszcze tej opony nie założyła na obręcz, a opona wygląda na używaną.
Napisałeś:
... Niestety moim zdaniem te opony będą się ślizgać na błocie niezależnie od ustawienia.
Co zabrzmiało jakby była to dla magdad ważna cecha, a może nie jest. Tylko o to mi chodziło.

Nie chcę się zagłębiać w to błoto. Nie jest dla mnie szczególnie ważne, czy te opony będą się w nim ślizgać, czy nie.

Offline Mężczyzna RS

Nie chcę się zagłębiać w to błoto. Nie jest dla mnie szczególnie ważne, czy te opony będą się w nim ślizgać, czy nie.
No dla Ciebie nie :) chyba, że akurat repozycja kończyny odbędzie się w pobliskim szpitalu - przyniesiesz jurajskie błoto dla osłody :)
Nie ma sensu pogrążać się w tych złośliwostkach. Nie było mowy o rodzaju nawierzchni, więc założenie, że skuteczna jazda w błocie jest priorytetem, nie ma podstaw.
Kwestia dotyczy czegoś innego i głosy są podzielone.
Zamierzałem wysilić umysł i je policzyć, ale się okazuje, że Twoje zdanie podziela tylko skrzysie.k (zakładam, że Turysta nie ma zdania).
Myślę, że jeśli rozmowa ma być sensownie kontynuowana, to tylko z udziałem "zewnętrznych" dowodów.
Jeśli takich nie będzie, to nie zdziwię się jak magdad napisze w końcu, że w dupie ma takie porady  ;)
Postaram się znaleźć jakąś oponę dwukierunkową z odpowiednim opisem i ustrzelić jej fotkę, może to pomoże.
Dobranoc.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Magdad, teoria to jedno, a w praktyce i tak nie odczujesz różnicy. ;)

jark

• Gość
... pytanie ; dlaczego te opony nie maja pokazanego kierunku toczenia ?
- bo przy ich budowie i układzie bieżnika jest to całkowicie obojętne
amen. `

jarek

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
To jest przednie koło, jeżeli jest bez hamulców tarczowych, to oponę możesz założyć dowolnie.
Przełożysz tylko koło (prawo/lewo) ewentualnie. Sama wyrobisz sobie zdanie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum