Super. Dzięki za odpowiedź! Jeszcze tylko dopytam:Moja logika jest taka, że jeśli w Argentynie byłby problem z autobusami,a w Chile nie, a dodatku jeśli argentyński fragment i tak chcemy przejechaćautobusami (bo brak czasu, monotonia i wiatr), to bezpieczniej jest zrobićto na początku i od południa. Bo jeśli kierowca nas nie weźmie, to przebrniemy jakośna rowerach, a stracony czas nadrobimy chilijskim autobusem w północnej końcówce CA. A jak pojedziemy od północy od początku CA i np. w El Chaltenokaże się, że nie mamy transportu do Punta Arenas, to nijak tego nie nadrobimy - bo to jest jeszcze ponad 600km.Więc pytanie, gdzie jest błąd w tej logice i dopytanie czy w Argentynie biorąrower, czy nie, czy to jest loteria... (bo w jednym punkcie napisałeś, że nie robią problemów, a w drugim, że jednak robią...)PS. Jesteśmy dosyć aktywni na couchsurfing i warmshowers, więc namiary do Twojej znajomej super chętnie wykorzystamy - jeśli mógłbyś, prośba oprzesłanie ich na priv. Wielkie dzięki jeszcze raz.
Witam .Podczepiam sie pod watek .Pierwszego grudnia laduje w Santiago , mam 3 miesiace czasu . W planach przejechanie min. CA i zwiazku z tym kilka pytan do osob ktore ta trasa juz jechaly :- gdzie najlepiej i najbezpieczniej kupic walute ? czy z Polski brac Euro czy Dolary ?- Z Santiago do Puerto Mont jest tylko jedna droga - Ruta panamericana no 5 .Czy da rade to w miare bezpiecznie przejechac na rowerze ? chyba jest to autostrada ( jakos nie bardzo widze robienie 1000 km po autostradzie) , na googlach zadnej alternatywy nie widze .- Na CA naliczylem ok 5 przepraw promowych , wiem ze sa bardzo drogie. Ile lacznie trzeba na nie wydac ( mniej wiecej )? - czy 2000 pln na miesiac na jedzenie starczy ? bez luksusow , gotowane samemu- czy na oponach 700x 42 c dam rade ? szerszych nie dam rady zalozyc .Czytalem ze niektore odcinki sa tragiczne- czy szczepic sie na cos przed wyjazdem ? czy mieliscie ubezpieczenie i jesli tak to jaka firma ?Czytalem relacje Janusa i inne np. https://thecarreteraaustral.wordpress.com/tag/carretera-austral/ ale na te pytania nie znalazle odpowiedzi .Pozdrawiam
ech, to mam zamęt w głowie:) a Ty co byś zrobił z 25 dniami? wrócił z Villa OHiggins autobusami do Puerto Montt, nie dotykając Argentyny, czy np. zaczął w Cohayque jechać na południe? @:-,
Możesz przebywać maksimum 90 dni na każde 180. To powszechna zasada przy ruchu bezwizowym
Cytat: globalbus w 10 Lis 2017, 20:59Możesz przebywać maksimum 90 dni na każde 180. To powszechna zasada przy ruchu bezwizowymhm czyli moj sposób nie przejdzie , tzn ze bede musiał spedzic 21 dni w Argentynie .Kurde troche sobie skomplikowałem zycie , trudno teraz juz nie moge nic innego zrobic .Znalazlem info w necie ze mandat za przekroczony pobyt do 100 dni do 55$ wiec tragedii nie ma.