Autor Wątek: Punta Arenas - Puerto Montt  (Przeczytany 1936 razy)

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Odp: Punta Arenas - Puerto Montt
« 12 Lis 2017, 00:13 »
Sprawdz sobie polak za granica ze strony naszego msz. Tam są aktualne informacje.
Powodzenia :)

Tak znam  tę strone , ale akurat tej kwestii nie porusza .Jest tylko ze pobyt mozna przedluzyc o kolejne 90 dni w extranjeria i  to kosztuje 100 $ z tego co wiem .  A  jak bede gdzies tam w Patagonii  to niby jak mam przedłuzac - tam zadnych extranjeria nie ma  . Wiec plan mam taki ze przed upływem 90 dni  wjade do Argentyny i potem znowu do Chile ( Punta Arenas ) .   Czy za przekraczanie granic lądowych Chile - Argentyna cos  sie płaci ? Bo to ze na lotnisku kasują za wjazd  30 $ to wiem . dzieki i pozdro
kolarz wybitny

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 12 Lis 2017, 08:27 »
Na Ziemi Ognistej jest bardzo ładnie, ale trzeba zjechać z głównej drogi jeszcze po chilijskiej stronie, są też fajne miejsca na piesze wycieczki niedaleko Ushuaia.

Odcinek Santiago - Puerto Montt zdecydowanie bym opuściła, zamiast tego pokręciła po północnej Patagonii na rowerze i z plecakiem. Do wielu superowych miejsc w górach nie dojedziesz rowerem.

Odcinek z El Chalten do Punta Arenas to znowu straszne nudy poza Torres del Paine, które jest koszmarnie zatłoczone - jak Tatry w lipcowy weekend.

Nie trzeba płacić na granicach.

« 12 Lis 2017, 12:25 »
Na Ziemi Ognistej jest bardzo ładnie, ale trzeba zjechać z głównej drogi jeszcze po chilijskiej stronie, są też fajne miejsca na piesze wycieczki niedaleko Ushuaia.

Odcinek Santiago - Puerto Montt zdecydowanie bym opuściła, zamiast tego pokręciła po północnej Patagonii na rowerze i z plecakiem. Do wielu superowych miejsc w górach nie dojedziesz rowerem.

Odcinek z El Chalten do Punta Arenas to znowu straszne nudy poza Torres del Paine, które jest koszmarnie zatłoczone - jak Tatry w lipcowy weekend.

Nie trzeba płacić na granicach.

Dzięki Janus .Tak chyba zrobie .Odpuszcze sobie tą drogę  nr. 5  i podjade autobusem w rejon Pucon.Po Argentyńskiej stronie faktycznie wygląda to troche pustynnie ale innej drogi nie ma .Są i tacy co przejezdzają rutę 40 w Argentynie http://www.cyclingstew.com/ruta-40-argentina/  Ale na to wszystko to 3 miesiące  by było za mało .Pozdrawiam
kolarz wybitny

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 12 Lis 2017, 12:58 »
Myślę, że to dobry pomysł :) No i jeszcze raz polecam wziąć plecak i pójść tu i tam w góry. Wstyd to pisać na tym forum, ale gdybym jechała do Patagonii drugi raz, traktowałabym rower jako dodatek do trekkingów albo w ogóle zostawiła go w domu :)

Odcinek El Calafate - Punta Arenas jest płaski i bardzo monotonny, ale to tylko 500 km. Da się przeżyć (zwłaszcza gdy jedzie się z północy na południe i ma wiatr w plecy). Natomiast jazda całą drogę rutą 40, podczas gdy po chilijskiej stronie jest piękna Carretera, to już według mnie masochizm ;)

EDIT: Teraz przyszło mi do głowy, że mając aż trzy miesiące, zastanowiłabym się nad rozbiciem wyjazdu na dwie części. Półtora miesiąca w północnej Patagonii (w tym część Carretery), a potem półtora miesiąca gdzieś na pograniczu Chile, Argentyny i Boliwii. Pewnie są jakieś loty na północ z Coyhaique.

« 12 Lis 2017, 13:23 »
Myślę, że to dobry pomysł :) No i jeszcze raz polecam wziąć plecak i pójść tu i tam w góry. Wstyd to pisać na tym forum, ale gdybym jechała do Patagonii drugi raz, traktowałabym rower jako dodatek do trekkingów albo w ogóle zostawiła go w domu :)

Odcinek El Calafate - Punta Arenas jest płaski i bardzo monotonny, ale to tylko 500 km. Da się przeżyć (zwłaszcza gdy jedzie się z północy na południe i ma wiatr w plecy). Natomiast jazda całą drogę rutą 40, podczas gdy po chilijskiej stronie jest piękna Carretera, to już według mnie masochizm ;)

EDIT: Teraz przyszło mi do głowy, że mając aż trzy miesiące, zastanowiłabym się nad rozbiciem wyjazdu na dwie części. Półtora miesiąca w północnej Patagonii (w tym część Carretery), a potem półtora miesiąca gdzieś na pograniczu Chile, Argentyny i Boliwii. Pewnie są jakieś loty na północ z Coyhaique.

Tak  - plecak wezme . Pozostaje  tylko  typowy problem  dla wypraw solowych czyli gdzie zostawic rower i częsc klamotów podczas trekingów  .Tez mi chodzi po głowie pomysł dojechac do Punta Arenas i potem samolotem z przesiadką w Santiago doleciec do Calamy . Tym bardziej ze latają te tanie linie .Za duzo pomysłow mam w tej chwili  , pewnie będzie  jak zwykle czyli - improwizacja  ;)
kolarz wybitny

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 12 Lis 2017, 14:13 »
Ja na tygodniowy trekking nad Lago Palena zostawiłam rower na jakimś kempingu (akurat trafił się całkiem porządny), stamtąd podjechaliśmy kawałek busem. Nie pamiętam, czy i ile zapłaciłam za przechowanie roweru.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 14 Gru 2017, 23:25 »

Z tym plecakiem to rzeczywiście zabrzmiało bardzo kontrowersyjnie ;)

Czy da się uniknąć sporej wagi plecaka? Czyli dostać w Europie coś ultralight? Zastanawiam się jak połączyć rowerowy wór transportowy i plecak... A może się po prostu nie da i trzeba kilogramy wozić...

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 15 Gru 2017, 09:21 »
Są różne opcje: Wisport Nosidło, w które możesz nawet 80L wór włożyć, zwykły duży plecak wożony na bagażniku, worek ortlieba z doczepionymi szelkami, albo plecak ultralight wciśnięty w sakwę. Zależy na jak długo będziesz wychodził.

W Patagonii 3-dniowe piesze wycieczki pozwolą już na zobaczenie dużo więcej niż z samego roweru. Jeśli się spakujesz na 5 dni, to możesz dotrzeć nawet do miejsc gdzie nikogo przed tobą nie było. :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Gru 2017, 17:56 »
Z grupy Long distance cyclists na fb:

If anyone of you planing to ride the Carretera Austral soon, due to a bad mud slide the road is closed between Chaiten and Villa Santa Lucia. It maybe takes a few weeks to repair the road. A chilean friend told me you can go from Villa Santa Lucia to Futaleufu and cross the border to Argentina.

« 24 Gru 2017, 16:46 »
Z grupy Long distance cyclists na fb:

If anyone of you planing to ride the Carretera Austral soon, due to a bad mud slide the road is closed between Chaiten and Villa Santa Lucia. It maybe takes a few weeks to repair the road. A chilean friend told me you can go from Villa Santa Lucia to Futaleufu and cross the border to Argentina.
jestem   300 km od villa santa lucia. Opcja aternatywna dla jazdy przez Argentyne to awaryjnie uruchomiony prom z Chaiten do Raul Balmaceda odplywa codzinnie o 23 .Czy ktos moze wie jak sobie poradzil poglos ktory zalozyl ten temat i teraz powinien byc gdzes na CA?
« Ostatnia zmiana: 24 Gru 2017, 20:39 Piotr St »
kolarz wybitny

« 28 Gru 2017, 17:00 »
Dotarla do mnie niepotwierdzona  informacja od paru roznych osob , ze w Villa Santa lucia zginal rowerzysta  obcokrajowiec  .Nie mam wiecej informacji , oby okazala  sie nieprawdziwa
kolarz wybitny

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum