Autor Wątek: lampki z aliexpress  (Przeczytany 50146 razy)

Offline Mężczyzna chorowitek

• Miasto: lublin
  • Na forum od: 27.09.2017
lampki z aliexpress
« 4 Paź 2017, 13:53 »
Witajcie, będę musiał niedługo kupić jakąś lampkę do mojego roweru. I zastanawiałem się nad zakupem na aliexpress. Jednak jak to z zakupami na ali warto zapytać, może ktoś już posiada jakąś lampkę i posłużyłby linkiem do sprawdzonego urządzenia?

Najchętniej kupiłbym lampkę z akumulatorem ładowanym przez USB, o mocy takiej żeby starczyła do nocnej jazdy raczej po mieście. Najchętniej, żeby można było ją wypiąć i używać jako latarki (ale to nie jest warunek konieczny).

Co polecacie?

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Odp: lampki z aliexpress
« 4 Paź 2017, 14:12 »
Używam od jakiegoś czasu (i mogę polecić):
1. Mactronic Bike Pro Noise 500 + dodatkowy aku i
2. PROX ECO POWER CREE 1200lm + 2 dodatkowe aku
Pierwsza ładowana przez usb, wytrzymuje dość długo (po asfalcie używam w trybie najsłabszym) i do tej pory nie miałem z nią problemu (używam kilka lat). Na teren raczej nie polecam, jak dla mnie ta druga jest znacznie lepszym wyborem (jeśli chodzi o szlajanie się po nocy, w egipskich ciemnościach). Ta druga, niestety gaśnie dużo szybciej niż pierwsza i bez ostrzeżenia (wprawdzie dioda trochę wcześniej zmienia barwę, ale). Druga jest ładowana wyłącznie z sieci.
Tego rodzaju sprzęt raczej kupuję w sklepach stacjonarnych (muszę dotknąć, pomacać, powąchać) zanim nabędę w drodze zakupu.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 4 Paź 2017, 14:21 »
Czemu akurat przez USB?
Może Convoy s2+ z kolimatorem?

« 4 Paź 2017, 14:28 »
Zależy mi na wygodzie obsługi. W sumie nie chodzi mi koniecznie o usb, a bardziej o akumulator i to raczej wbudowany w lampkę. Nie chcę zmieniać baterii non stop.
Możesz zapodać jakiegoś linka do swojej propozycji?

jark

• Gość
« 4 Paź 2017, 14:33 »
Mam jedną i druga z linków które podałem ... obydwie godne polecenia

jarek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Paź 2017, 17:45 »

W sumie nie chodzi mi koniecznie o usb, a bardziej o akumulator i to raczej wbudowany w lampkę. Nie chcę zmieniać baterii non stop.
Dlaczego non stop?
Akumulator wbudowany ma ten poważny minus że jak zostanie 30% to musisz ładować bo może zdechnąć po drodze. Zdecydowanie wolę mieć zasilanie z 18650 (jeden w lampie, drugi w sakwie) ew 4xAA (ten sam styl).
Dojeżdżam do końca, wymieniam na pełny, jak dojadę do prądu ładuję ten zużyty i nie muszę jeździć na oparach.

« 4 Paź 2017, 18:17 »
A w tych na USB nie mogę tak zrobić? Że jak lampka zaczyna już kiepsko świecić, to podłączam powerbanka i świeci dalej, pobierając prąd  z zewnętrznego źródła?
No bo jeśli tak się nie da, to rzeczywiście lipa.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Paź 2017, 18:37 »
Możesz. Oczywiście.
Ja nie mam specjalnie zaufania do takich kabelków, ale jak nie będzie padało to zagra.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 4 Paź 2017, 18:40 »
W instrukcji obsługi mojej ładowanej przez usb lampki Mactronic Noise 03 jest napisane "nie używaj latarki podczas ładowania baterii".
Gdybym potrzebował zapas energii, chyba zdecydowałbym się na kupno zapasowego akumulatora. Ale to koszt 50 PLN.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 4 Paź 2017, 18:56 »
lampka podczas ładowania może najzwyczajniej nie świecić :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 4 Paź 2017, 19:25 »
Coraz bardziej lubię moje 18650 i Eneloopy

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 4 Paź 2017, 19:29 »
Też je lubię, ale Mactronic Noise 03 łączy akumulator 18650 z możliwością ładowania przez usb

piechucki

• Gość
« 4 Paź 2017, 20:40 »
Za radą użytkownika "światełek" kupiłem drożej niż tu
taką (ale czarną) lampko - latarkę. Kosztuje grosze, świeci super. Ma trzy tryby: wysoki, niski i strobo. Ostatnio jechałem nocą z Oleszyc do Przemyśla (żeby zdążyć na pociąg). Noc ciemna, bez księżyca, droga sporymi odcinkami przez las, miejscami dziury. Lampka na niskim trybie całkiem nieźle dawała radę. Wydasz 15 zł i będziesz zadowolony. A jak nie będziesz, to niewielka strata.

Do kompletu uchwyt za 3 zł z przesyłką z portalu aukcyjnego, 2 ogniwa 18650 i ładowarkę Lii-100 (ważne - bez literki "B" na końcu) i masz zestaw" jak się patrzy". Polecam!
« Ostatnia zmiana: 4 Paź 2017, 20:49 piechucki »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum