Autor Wątek: Rosja 2018  (Przeczytany 2791 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: Rosja 2018
« 3 Kwi 2018, 02:48 »
Z tego co czytałem, na wyjazd dłuższy niż 3 miesiące trzeba jakieś zaproszenie ze strony Rosyjskiej. Pytałem i o to. Jak robię wizę u nich na pół roku, nie potrzebuję tego świstka.

Do każdej wizy, niezależnie od rodzaju, potrzebujesz zaproszenia, natomiast jeśli korzystasz z pośrednictwa to oni ci je (za dodatkową opłatą) również załatwią. Generalnie to właśnie konieczność posiadania zaproszenia stanowi największy problem jeśli chodzi o wizę rosyjską, nie da się jej otrzymać "bo ja chcę sobie pojechać", a zaproszenie najłatwiej wykupić przez biuro.

Oferowane ubezpieczenie warto je wziąć w komplecie, bo i tak niby jest obowiązkowe.

I teraz pytanie. Ktoś ma jakieś doświadczenia z Rosyjskimi wizami? Cena 900zł to dużo czy mało? Znacie jakieś inne biura?

Cena jest ok, możesz sobie ewentualnie porównać mięczy paroma pośrednictwami, ale dużej różnicy, obstawiam, nie będzie. Z tego biura Wadi brałem kiedyś (ale miesięczną), było ok. Korzystałem jeszcze z biura https://www.aina.pl/, ale niby nie mają w ofercie wiz półrocznych. Sputnika nie znam, ale wygląda ok.

Offline Mężczyzna technik88

• Miasto: WAWA
  • Na forum od: 07.03.2014
« 3 Kwi 2018, 13:35 »
Witam,
Udało mi się kupić bilet na mecz Polska - Japonia w Wołgogradzie. W między czasie
starałem się uzyskać informację odnośnie wizy turystycznej na wypadek niepowodzenia w losowaniu.
Z biura wizowego otrzymałem informację ze maksymalna wiza turystyczna to 2tyg a 30dniowa możliwa po
opłaceniu całego pobytu w hotelu. Wydaje mi się że to bzdura. Tak czy inaczej mam bilet i problem z głowy.
Dla zainteresowanych prawie wszystkie pociągi juz są zarezerwowane.
Ze wszględu na ograniczony czas a obszerne plany wyjazd na stopa. Polska - Ukraina - Rosja - Gruzja - Armenia? - Gruzja - Lot.
Może ktoś ma podobne plany i będzie na meczu PL zrobić doping?
Pozdrawiam.

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
« 8 Kwi 2018, 20:11 »
A jak wygląda podróżowanie po Rosji rowerem z sakwami?
Brak zameldowania, hoteli itp?
Wiza taka sama 3 mies lub półroczna?
Ktoś planuje taką podróż?

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 8 Kwi 2018, 21:50 »
A jak wygląda podróżowanie po Rosji rowerem z sakwami?
Brak zameldowania, hoteli itp?
Wiza taka sama 3 mies lub półroczna?
Ktoś planuje taką podróż?

Cześć

- Chyba normalnie tam można z sakwami jeździć :D Jak na stopa się da, to nie wiedzę problemu z sakwami. Chyba, że jestem w błędzie?
- No ja mam plan spać w namiocie. Ewentualnie, jak trzeba robić jakieś meldunki, to może w biurze wizowym mi to wyjaśną
- Ja biorę wizę na pół roku
- Ja planuję ;) Ruszam 1 lipca. I w 100 dni planuję doturlać się do Włądywostoku. Ukraina -> Rosja -> Kazachstan -> Rosja. Potem tam będzie już zima, więc drogi będą przyjezdne. Więc da się poszaleć na stopa. A potem to nie wiem :D Na święta chcę wrócić do domu Koleją ;)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 8 Kwi 2018, 22:40 »
Podróżowanie wygląda jak wszędzie, wsiadasz na rower i jedziesz. Zameldowanie jest potrzebne jak przebywasz przez parę dni w jednym miejscu, w praktyce ten przepis jest martwy.

Warto tylko się upewnić, czy nie zajedziemy w jakąś strefę pograniczną, bo tam trzeba przepustek.

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 9 Kwi 2018, 08:22 »
Warto tylko się upewnić, czy nie zajedziemy w jakąś strefę pograniczną, bo tam trzeba przepustek.

Aha. Ok. Dzieki za info :) Sprawdzę co i jak z moją planowaną trasą ;)

I dzięki Iwo za informacje o wizach. Czyli cenę jaką proponują mi w tym moim biurze, jest normalna. O to mi chodziło. Przy okazji popytam w innych biurach i może jeszcze coś taniej wyszarpie :) Dzięki!

Offline Mężczyzna technik88

• Miasto: WAWA
  • Na forum od: 07.03.2014
« 10 Kwi 2018, 10:24 »
Witam,
Jest możliwość przekroczenia granicy PL - RU do Kaliningrau pieszo ? Na stronie granica.gov nie znalazłem takiej informacji.
Przed wyjazdem na mecz chce zwiedzić Kaliningrad.
Pozdrawiam,

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 15 Kwi 2018, 14:21 »
Witam,
Jest możliwość przekroczenia granicy PL - RU do Kaliningrau pieszo ? Na stronie granica.gov nie znalazłem takiej informacji.
Przed wyjazdem na mecz chce zwiedzić Kaliningrad.
Pozdrawiam,

Raczej nie, ale zadzwoń jutro tutaj to dowiesz się na pewno.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum