Michał, proszę nie sugerować że nie zabrałem trackera po to by sobie samochodem cześć trasy przejechać. Zapewnienie trackera to był obowiązek organizatora, ale wiemy jak wyszło. W Polsce chciałem wypożyczyć tracker ale chcieli 10 euro dziennie, to dla mnie było za dużo. Ja jadę uczciwie, ci co są przede mną i kawałek za mną wiedzą że jadę bez trackera, nie ukrywam tego.
Na bank będzie "sól kolarstwa". W zeszłym roku nawet Allegaert był zaskoczony trudnością jednego z podjazdów. Do tego stopnia, że wolał przespać się gdzieś w jego połowie niż cisnąć bez przerwy, tym bardziej, że to środku nocy było. Oczywiście na świeżo byłoby znacznie łatwiej, ale wtedy mieli juz w nogach kilka tysięcy kilometrów.
Podjazdy są cięższe w drugiej części trasy, w tym dwa na poziom powyżej 1500m. Czy aż tak ciężkie - ciężko powiedzieć, z profili jakoś bardzo groźnie nie wyglądają, a Allegaert był w tym momencie już bardzo zmęczony, bo są pod koniec trasy, więc percepcja odbioru już inna.
Wrzuciłem jeszcze tu:http://www.mapmyride.com/routes/view/1980828173Poniżej mapki są podjazdy, które wyszukało Mapmyride. Myślę, że te kilka 10+km podjazdów po 5-6% nachylenia, mając już ponad 4,5 tys. km w nogach to wystarczająca "sól kolarstwa"
Oczywiście, chciałem tylko wyjaśnić, że te góry zabijają zawodników nie jakimiś strasznymi nachyleniami po 20%, to są raczej standardowe podjazdy do 10-12%, a średnio bliżej tych 5-6%, przynajmniej na to wskazuje analiza profilów. Natomiast zabija ich duże nagromadzenie podjazdów w samej końcówce trasy. Jak przeanalizowałem mapę to odcinek pomiędzy 4000km a 5000km - to jest aż 12 300m w pionie, czyli parametr bardzo zbliżony do całości górskiego odcinka MRDP. Tylko na MRDP wjeżdżamy w te góry mając w nogach 1200km, a tutaj mamy ich aż 4000km. No i tez inna struktura gór, tu są dwie bardzo duże góry, podczas gdy w Polsce podjazdów powyżej 400m w pionie to właściwie na trasie nie mamy. A jednak takie góry trochę inaczej się jedzie.
Kibicuję Ricardo całym sercem, podziwiając przy okazji kolejną cudzoziemską "destynację", w której startuje.