Autor Wątek: Kupno roweru przez internet z USA lub wycieczka do Stanów i powrót z rowerem  (Przeczytany 10690 razy)

Offline Mężczyzna bikeandfire

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 28.10.2014
    • bike and fire
Może ktoś z Was miał podobne rozkminy jak ja lub doświadczył kupna roweru ze Stanów na własnej skórze?
Wymarzyłem sobie jeden z modeli Salsy, niestety dostępność w Europie jest beznadziejna a jedna polska firma która czasami coś tam ściąga z Salsy nie jest za bardzo chętna do kontaktu i jakiś sensownych rozmów. Ceny na rynek europejski też są tragiczne.
Zastanawiam się czy nie łatwiej, szybciej i może taniej byłoby kupić rower w USA (przez internet) albo polecieć za ocean, kupić rower, zrobić wycieczkę i wrócić z rowerem do Polski. Może ktoś z Was robił coś podobnego? Jak wygląda kwestia podatków, cła i ewentualnych innych opłat?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Jak wygląda kwestia podatków, cła i ewentualnych innych opłat?

Wydaje mi się, że jeżeli wrócisz z tym rowerem bez kartonu i jeszcze ze śladami jeżdżenia, to cło, vaty itp. odpadają. Tak samo, jak ludzie wracają z elektroniką itp.

Serio taka wycieczka tam i z powrotem wyjdzie taniej, niż kupno w EU?

Plusy: zawsze możesz połączyć to z niezłą rowerową wycieczką tamże.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Podziel się, która Salsa chodzi Ci po głowie? ;-)

• bike and fire
Może jakoś specjalnie taniej nie wyjdzie ale jak koszty biletu rozłożę na "wycieczkę" plus różnicę między dolarem a euro i różnicę oficjalnych cen w USA i Europie (frameset - 2000 dolarów vs 2399 euro) to okazuje się, że bilet nie będzie już taki "drogi". Chętnie bym rower kupił w PL żeby nie musieć kombinować ale brak chęci u sprzedawcy mnie trochę zniechęciła. Domyślam się, że lepiej jest sprzedać 10 standardowych rowerów niż jeden mniej standardowy. 

• bike and fire
Cutthroat :D - miłość od pierwszego wejrzenia :P

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
weź jeden dla mnie ;)
kasę oddam

• bike and fire
przydałaby się teraz rodzina w USA która przyjeżdża na święta do PL :P

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi

Czyli trafiłem w 10-kę ;-)

• bike and fire

myślę, że jak ktoś jeździ na Awolu to z oferty Salsy właśnie Cutthroat najbardziej mu się spodoba ;)
Nie jest to zakup racjonalny a raczej czysta fanaberia ale za to na pewno dałaby wiele radości :D

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi

myślę, że jak ktoś jeździ na Awolu to z oferty Salsy właśnie Cutthroat najbardziej mu się spodoba ;)
Nie jest to zakup racjonalny a raczej czysta fanaberia ale za to na pewno dałaby wiele radości :D

To też, ale tak sobie dośpiewałem, że celujesz w The Tour Divide, a tam Cutthroat to bardzo popularny rower ;-)

• bike and fire

To też, ale tak sobie dośpiewałem, że celujesz w The Tour Divide, a tam Cutthroat to bardzo popularny rower ;-)

Zdecydowanie przeceniasz moje możliwości :) Musiałbym mieć z 2 miesiące wolnego żeby zrobić tą trasę a mój komendant chyba na to się nie zgodzi ;)

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Miałem kiedyś kolegę, który teraz mieszka w stanach, ale już nie jest moim kolegą, więc chyba nie pomogę ;)

ps. też obstawiałem ten model :P

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
 :lol: oczywiście z tą wycieczką to żart?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Są zdaje się firmy, które zajmują się przekierowywaniem paczek. Pewnie by przepakowali żeby wyglądało bardziej dziadowsko, co zwiększyłoby szansę na uniknięcie podatków.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• bike and fire
:lol: oczywiście z tą wycieczką to żart?

czemu żart? Lot do LA, kupno roweru a w "okolicy" pełno fajnych miejsc do zobaczenia: Las Vegas, Dolina Śmierci, Park Narodowy Yosomite, San Francisco i powrót wybrzeżem :D
Muszę zgłębić kwestię celną i podatkową i kto wie, może zamiast Tajlandii będą Stany ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum