Kupy się to zupłenie nie trzyma. Po Europie Polacy jeżdżą na potęgę, także na rowerach, także po tak egzotycznych krajach jak Mołdawia, Albania, Białoruś itd, relacji z wypraw rowerowych znajdziesz setki. I mam uwierzyć, że te setki ludzi co te relacje napisało nie chciałoby ruszyć dookoła świata? Dałbyś im sponsora - to by każdy na jednej nodze poleciał! Niestety decydują finanse
Cytat: "slawek" Proszę bardzo. Ile razy do parafii przychodzą misjonarze prosząc o dodatkowe wsparcie wiernych na ich działalność misyjną w zamian oferując modlitwę. Jestem okropnie oburzony takim nazewnictwem jak używasz...Nie żartuj, porównujesz zupełnie inne sprawy. Misjonarze zbierają na szczytne cele, szukają pieniędzy by POMAGAĆ innym
Proszę bardzo. Ile razy do parafii przychodzą misjonarze prosząc o dodatkowe wsparcie wiernych na ich działalność misyjną w zamian oferując modlitwę. Jestem okropnie oburzony takim nazewnictwem jak używasz...
do ktorego probuje Pan zniechecac, jak widze, niejednego na tym forum:)
Podam przykład jak może kształtować się średnia pensja:1. Średnia pensja - 3800zł2. Średnia pensja, bez wynagrodzeń, rocznych premii i nagród Zarządu - 3000zł3. Średnia pensja, bez wynagrodzeń, rocznych premii i nagród Zarządu oraz kierowników - 2400
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Mylisz się drogi Aardzie, średnia to średnia arytmetyczna, a przeciętna to mediana :-)
Różne rzeczy można podać jako "średnią pensję", może być to liczone jako suma wszystkich wynagrodzeń podzielona przez liczbę etatów. Można podzielić przez liczbę pracowników zatrudnionych tylko na umowę o pracę i w ten sposób odrzucić osoby zatrudnione na kontraktach menedżerskich (najlepiej zarabiające). Można dla przykładu odrzucić osoby zatrudnione na umowę zlecenie (najczęściej najmniej zarabiające).W zależności od tego komu się tą informację prezentuje. Co innego dla pracowników, co innego dla rady nadzorczej :-)GUS podaje "przeciętne wynagrodzenie" i to jest za pewne mediana o której mówisz.
w podróz dookoła świata trzeba mieć jaja a nie tylko dużo pieniędzy bo to jaja nas pchają przed siebie,