Autor Wątek: podroz dookola swiata 2011  (Przeczytany 24734 razy)

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
podroz dookola swiata 2011
« 9 Lut 2010, 09:01 »
cinek,  
domyślam się że nie jest Tobie obca historia   Kingi i Chopina oraz  późniejsze losy Kingi co robię po powrocie z wycieczki dookoła... znów gdzieś jadę-

kokop,
 sześć miesięcy-też dobrze, tyle zajęła mi pierwsza wycieczka rowerowa
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 9 Lut 2010, 09:33 »
michal1983,
Cytat: "michal1983"
A dajmy na to, jesli ktos marzy o podrozy i nie potrafi porzucic dla tego pracy to albo jest niewolnikiem zakladu pracy (pieniadza) albo jego chcenie przezycia przygody jest slabsze od chcenia sukcesu zawodowego lub dorobienia sie. Tym pragnienie jest silniejsze im wiecej potrafie porzucic i zaryzykowac

Chciałbym tylko żeby było jasne, że dla mnie pieniądze są mało istotne, nie wiem co to wyścig szczurów, nie wiem co to centra handlowe. Bywam tam jak naprawdę muszę, bo już nie mam co na d..pe włożyć.
Tak jednak ten świat jest skonstruowany, że pieniądz jest jego częścią. Zauważcie, że np. niejaki Kamiński, polarnik znany, firmę prowadzi. I jeździ. Regularnie. To dopiero trzeba mieć jaja, żeby to wszystko pospinać, żeby w każdej dziedzinie życia mieć choć mały sukces.

Co do innych tez, szanuję Twoje zdanie.

boskimm,
Interesująco to poukładałeś. Masz pół-wolny zawód. Dasz radę pracując w takim systemie odłożyć na wyprawę 3-4 letnią?
A co do koncertów, to nie miałem na myśli imprez masowych tylko takie kameralne, np. jak w zeszłym roku w lutym w Starym Siole w Wetlinie koncert Piotra Lemańczyka, Marcina Grzywacza i młodego niemieckiego perkusisty Jana X (niestety nie pamiętam jego nazwiska). Otóż od północy zaczęła się druga nieoficjalna część, na sali było jakiś 6 (sześć) osób. :-)

Film ZPCH obejrzę później.
Historii Kingi i Chopina niestety nie znałem do tej pory. W 2006r. żyłem w systemie praca-dom i nie interesowałem się jeszcze takimi rzeczami.

I również szanuję Twoje zdanie, dlatego nie dyskutuję dalej, bo się zapętlimy.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline ivnn78

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
« 9 Lut 2010, 13:27 »
Ja czytam ten watek bardziej jako kalejdoskop pogladow rownouprawnionych.
Bo czuje ze podejscie Cinka jest dobre i bogate jak rowniez Roba i boskiego.
Sa po prostu inne.
Przeciez gdyby wszyscy ludzie swiata stwierdzili jutro ze jada rowerami dookola swiata zaloze sie ze Robb i boski by nie pojechali  :mrgreen:  tylko by zostali zobaczyc jak to jest samemu mieszkac w miejscu.
Spoleczenstwo potrzebuje chyba zarowno ludzi zyjacych "normalnie" tych ktorzy ciesza sie tym co sie dzieje wokol oraz kolumbow ktorym zawsze brakuje bezdrozy, wiatru i nieznanego.
Nie mozna chyba powiedziec ze jedno jest lepsze od drugiego bo to sie wszystko uzupelnia.
Nie mozna tez powiedziec ze te wielomiesieczne wyprawy to strata czasu i wybryk natury bo przeciez oni wracaja opowiadaja dziela sie tym co przezyli a przez to reszta korzysta :) sie ubogaca
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 9 Lut 2010, 14:08 »
Cytat: "ivnn78"
Ja czytam ten watek bardziej jako kalejdoskop pogladow rownouprawnionych.

O! Dokładnie :) Może ja sama wypowiadam się niewiele, ale zawsze bardzo ciekawią mnie tego typu tematy na forum :) Bardzo interesujące są tak różnorakie poglądy i pomimo tego, ze ja zdecydowanie jestem bliższa podejścia Robba i boskiegomm to dzięki Wam, często mam okazję lepiej zrozumieć tę drugą stronę :)

A wracając do tego całego żebrania.... Nie raz na wyprawach mieliśmy różnie, pozwalaliśmy sobie na łamanie wielu konwenansów i tak zastanawialiśmy się, czy bylibyśmy w stanie kiedyś po prostu podejść i poprosić kogoś o pieniądze. Oczywiście w sytuacjach awaryjnych, podbramkowych, chyba tak, tyle, że zdecydowanie z myślą o późniejszym oddaniu kasy. Ale stać i prosić o pieniądze na jedzenie by kontynuować dalszą drogę to już moim zdaniem przesada. Co innego jakieś granie, czy rysowanie portretów na ulicy :) Szkoda ze grać nie umiemy.... To nasza odwieczna bolączka  :D
Tak więc jeśli kiedyś rzeczywiście uda mi się pojechać gdzieś dalej, na dłużej, to jednak z pewnym minimalnym zabezpieczeniem finansowym, albo z gotowością do pracy w trakcie podróży...
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 9 Lut 2010, 14:19 »
troche mnie tu nie bylo :-) i jaka ladna tu dyskusja :-)

Cinku ... nie kazdy musi jechac. rzucac wszystkieg i i tak dalej. Jedni czuja sie swietnie w domu inni ten fdom zabieraja ze soba i tepe itede :-) sam wiesz.

Michale W 45zł dziennie nie jest mala suma. dokladnie a ludzie ktorzy rtobili wieksze, dluzsze itp rzeczy mieli jej nawet mniej a byli z Zachodu wiec to nie finansowa mozliwosc wyjazdu ich do tego pchnela. Dobrze to wszysy wiemy :-) w PL,  gdyby wylo wiecej kasy to moze poczatkowo wiecej ludzi by pojechalo dookola. ale raczej tych wczesniej niespelnionych. wczesniej czy pozniej bylo by to tak samo jak na Zachodzie.
ivnn78, troche prawdy jest w tym co mowisz. zrobilo by sie ciasno i pewnie by mi sie nie chcialo :-)

Mi generalnie by sie nie chcialo krecic dookola swiata. kase bym nawet zorganizowal, ale po 15 miesiacach dotarlo do mnie ze nie chcialo by mi sie np. 3 lata krecic. bez wzgledu na ilosc kasy itp. :-)

pozdr
… why so serious ?

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 9 Lut 2010, 14:32 »
Cytat: "robb"

Mi generalnie by sie nie chcialo krecic dookola swiata. kase bym nawet zorganizowal, ale po 15 miesiacach dotarlo do mnie ze nie chcialo by mi sie np. 3 lata krecic. bez wzgledu na ilosc kasy itp. :-)

A to ciekawe :) No właśnie, każdy ma chyba swoje limity czasowe. tzn. jeden stwierdzi, że starczy po 2 tygodniach, a ktoś inny po roku ;) Nic na siłę :) Spotkany przez nas Rob miał metodę, że jeśli najdzie go kryzys i potrwa ponad tydzień to kończy i wraca :) Po prostu. Teraz jedzie już 8 miesiąc... Nigdy nie planował dokładniejszej daty zakończenia...
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline ivnn78

« 9 Lut 2010, 14:42 »
(off-topic) hej Natalia, obejrzalem Twoje zdjecia z RuBuTu i tam zobaczylem Roba po czym znalazlem go na Facebook-u i swietne tam ma zdjecia z azji (co za przygoda), no i ladnie spiewa bo sa i filmy :)
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 9 Lut 2010, 15:21 »
OT
ZPCh

Posłuchajcie "ścieżki dźwiękowej"... niesamowite... ani jednego przekleństwa :shock:  :D :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline boskimm

• Miasto: Godzięcin
  • Na forum od: 03.06.2009
    • http://www.marcin-wloczega.blogspot.com
« 10 Lut 2010, 10:12 »
Cytat: "marek.dembowski"
OT
ZPCh

Posłuchajcie "ścieżki dźwiękowej"... niesamowite... ani jednego przekleństwa :shock:  :D :D

Były :oops:  ale powycinałem, wszak dzieci mogą to oglądać...
Na razie tylko takie króciutkie są, za parę dni będzie jeden długi filmik o tym...
nic nie muszę, mogę wszystko

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

michal1983

• Gość
« 10 Lut 2010, 15:34 »
Cytat: "cinek88"
Tak jednak ten świat jest skonstruowany, że pieniądz jest jego częścią. Zauważcie, że np. niejaki Kamiński, polarnik znany, firmę prowadzi. I jeździ. Regularnie. To dopiero trzeba mieć jaja, żeby to wszystko pospinać, żeby w każdej dziedzinie życia mieć choć mały sukces.

Zgadzam sie z Toba cinku, pieniadz jest niemal zawsze nieodlacznym elementem zycia czlowieka. Nie zgadzam sie natomiast co do reszty:) Ja np. po wyprawie przyjmuje sie do pracy, przed wyprawa zwalniam sie bo urlopow bezplatnych dawac nie chca i po wyprawie od poczatku (najczesciej do innego zakladu pracy). Czy to oznacza ze mam jaja?:) nie sadze, to ze jezdze na wyprawy nie majac wolnego zawodu nie wymaga ode mnie zadnego poswiecenia, zadnego wysilku, wielkiego lba do interesow, ani odwagi bo w moim przypadku praca zawsze bedzie. Dlatego nie zgadzam sie ze trzeba miec jaja by "to wszystko pospinac" wystarcza czesto tylko okolicznosci sprzyjajace. Zeby bylo jasne nie porownuje sie do Pana Kaminskiego i nie ujmuje mu absolutnie, to wielki czlowiek.

A co do sukcesow w kazdej dziedzinie zycia- dla mnie najwiekszym sukcesem bedzie moment kiedy naprawde uwierze w to, ze nie musze odnosic zadnych sukcesow. Stad mamy takie sfrustrowane spoleczenstwo (mowie rowniez o sobie), ze nie dajemy sobie przyzwolenia na porazki czy niebycie najlepszymi we wszystkim. Do tego potrzeba nie lada pokory i jednym z celow wyprawy ktora planujemy jest wlasnie nabycie tej trudnej cnoty:)
Chyba zrobilo sie bardziej filozoficznie niz rowerowo wiec juz nie truje:)

Cytat: "cinek88"
Chciałbym tylko żeby było jasne, że dla mnie pieniądze są mało istotne, nie wiem co to wyścig szczurów, nie wiem co to centra handlowe. Bywam tam jak naprawdę muszę, bo już nie mam co na d..pe włożyć.

Cieszy mnie, ze poznalam kolejnego niematerialiste:)
pozdrawiam cieplo, ania

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
« 10 Lut 2010, 16:25 »
michal1983,
pozdrawiam cieplo, ania
:shock:  :?:  :mrgreen:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline ivnn78

« 10 Lut 2010, 16:33 »
:shock:

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 10 Lut 2010, 17:27 »
o prosze ...
to pewnie Ania .. ta ktora jedzie z Michalem w Swiat ;-)
… why so serious ?

michal1983

• Gość
« 11 Lut 2010, 11:36 »
Zgadza sie robb:)
Marku i ivnn prawidlowymi rozwiazaniami sa zwykle te najprostsze, az boje sie pomyslec jakie snuliscie domysly;)

Offline ivnn78

« 11 Lut 2010, 11:44 »
Michale i Aniu, nie myslalem sobie nic zlego :) po prostu smiesznie to wygladalo uzytkownik Michal podpisuje sie Ania  :mrgreen:
a wogole to trzymam za Was kciuki i jesli ruszycie to koniecznie  podajcie jakiegos linka gdzie Was mozna bedzie  sledzic  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum