Autor Wątek: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead  (Przeczytany 60036 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead
« 24 Paź 2017, 11:19 »

Mam nadzieję, że cenowo, ale przede wszystkim jakościowo, Karoo stanie się mocną konkurencją dla Garmina. Tymczasem https://www.hammerhead.io/pages/karoo albo tu.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Odp: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead
« 24 Paź 2017, 13:51 »
Elektronika pewnie jest dopracowana na najwyższym poziomie, bo Hammerhead robi też elektronikę do rebreatherów a tam są to systemy podtrzymujące życie. Z minusów Karoo - słabe uszczelnienie gniazda ładowania, ładowanie w czasie jazdy zalecane jest tylko w suchych warunkach.

https://medium.com/@RandallRJacobs/hammerhead-karoo-general-update-june-22-2017-ce7bf2e9fb6a

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 24 Paź 2017, 14:24 »
Wziąłbym bez pudła gdyby był dostępny na teraz. A tak Garmin mi padł i jedynym sensownym (także cenowo) rozwiązaniem z dnia na dzień był Wahoo Bolt - i jak na razie nie żałuję :) Fajne cacko, mimo że nawigacja jest hybrydowa, to działa rewelacyjnie.
« Ostatnia zmiana: 24 Paź 2017, 14:36 Alek »

« 24 Paź 2017, 14:31 »
Też od miesiąca używam Wahoo Bolt, nareszcie wszystko działa jak powinno, nie zawiesza się, synchronizuje, fajnie wrzuca się trasy w urządzenie, zupełnie inna filozofia od Garminowskiej. Będzie Pan zadowolony :)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 24 Paź 2017, 14:35 »
Jeszcze za wczesnie zebym sie wypowiadal na temat stabilnosci, ale jeszcze zlego slowa w tym temacie nie slyszalem. Jedyna rzecz to nawigacja kiedy nie ma sie dostepu do internetu - wszystkie oficjalne appki tego wymagaja.

Rozwiazaniem jest darmowy Locus Maps, ktory pozwala na bardzo wygodne kreowanie trasy po mapie offline, a po wykupieniu mapy ze sklepu Locusa, nawet na wyszukiwanie adresow. Do tego kilka pierwszych map daja za darmo :)

« 24 Paź 2017, 14:53 »
Ja offline jeszcze nie planowałem trasy, zawsze rysuję w ridewithgps i synchronizuję. Fakt, najbardziej brak mi przesuwania mapy i opcji wskaż punkt i nawiguj.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 24 Paź 2017, 14:56 »
Ja znowu wole w Stravie bo a/ RWGPS nie dziala mi w pracy ;) i b/osobiscie nie znosze nawigacji turn-by-turn, a z tego co wiem w RWGPS nie da sie tego wylaczyc. Wole zwyczajnie po sladzie.

Ale przyznam - od zapisania trasy w Stravie do pojawienia sie jej na Bolcie mija trzy klikniecia i 5 sekund. Szok :)

No i z niecierpliwoscia czekam update ktory sprawi ze mapa przy nawigacji przestanie sie obracac w kierunku jazdy  ::)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 27 Paź 2017, 12:03 »
...Z minusów Karoo - słabe uszczelnienie gniazda ładowania, ładowanie w czasie jazdy zalecane jest tylko w suchych warunkach.

https://medium.com/@RandallRJacobs/hammerhead-karoo-general-update-june-22-2017-ce7bf2e9fb6a

Wydaje mi się, że to mocno przesadzona opinia, bo przecież te gniazda usb wyglądają nieomal identycznie w Bolcie, "garminach", czy w Karoo i pewnie oferują taki sam poziom uszczelnienia. A portal medium, no cóż ... piszą o filozofii chińskiej, zdrowym żywieniu i nawigacjach rowerowych, więc ten tego ... sam wiesz ;-)
« Ostatnia zmiana: 27 Paź 2017, 15:13 skrzysie.k »

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
Cena na pre-order wychodzi nieco ponad 1000 PLN
Myślę...

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Myślę...

+ podatek czyli jeszcze jakieś 75 dolców, które doliczają się na samym końcu. Myślę i ja, ale czasu nie ma za wiele ...

« 27 Paź 2017, 15:22 »
Gdzie jest taka cena? Ja widzę w pre order 399 USD zamiast 499 USD. To bliżej 1500 zł niż 1000.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 27 Paź 2017, 15:41 »
Pre-order 299 USD
Plus 75 USD za podatek/przesyłkę

No dobra, może nie "nieco" ponad 1000 bo 1300 z hakiem ale myśleć można ;)

« 22 Gru 2017, 13:25 »
Ktoś zrobił sobie prezent na Święta i zamówił? Na fb jest info że pierwsze osoby już dostały przesyłki, więc produkt przestał być wirtualny.

« 25 Sty 2018, 15:04 »
Może warto odświeżyć, przy dzisiejszym kursie dolara Karoo wychodzi już poniżej 1000 zł (wysyłka w USA)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 25 Sty 2018, 15:38 »
Ale jak w tym Bolcie wygląda sprawa z nawigacją? Bo czytałem, że jednak w porównaniu z Garminami słabiutko. Mapa dobrze działa tylko w dużym przybliżeniu, przy oddaleniu 3-5km to już nędza, że trudno cokolwiek zaplanować.

A to jednak duży minus w porównaniu z Garminem, przy jeździe po śladzie może nie ma znaczenia, ale przy jeździe turystycznej, gdy nieraz trzeba zmieniać trasę, przeliczać itd. - to trochę słabo. Ile razy gdzieś jechałem, śpiesząc się np. na pociąg, szybkie przeliczenie trasy, oszacowanie kilometrów - to jednak istotna funkcja.

Nowy Edge 1030 niesie IMO dużo większy potencjał, bateria sporo mocniejsza od starych Edge (wg testów z realnego świata dwa razy dłużej niż 1000), do tego doskonały pomysł ze zintegrowanym specjalnym powerbankiem, eliminujacym potrzebe używania kabla. A konieczność ładowania tego z kabla jest największym minusem tych urządzeń, przez zalanie właśnie gniazda padają, bo nigdy się tego optymalnie nie uszczelni, jak na deszczu trzeba ładować. Do tego przy długim używaniu gniazdo USB w urządzeniu się wyrabia, zaczyna słabo kontaktować itd.

Tyle że cena zwala z nóg, 2700zł bez czujników, powerbank kolejne 500-600zl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum