Autor Wątek: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead  (Przeczytany 59987 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead
« 7 Paź 2020, 22:05 »
I to jest właśnie ten uchwyt, który nie wymaga przekręcenia urządzenia, a jedynie tej wajchy, dlatego nie koliduje z lemondką przy wpinaniu urządzenia

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 8 Paź 2020, 12:00 »
Zapomniałam wspomnieć o jednym problemie, możliwe że użytkownicy szosy tego nie widzą. Przy jeździe MTB po górach, czy też pagórkach Karoo zaniża przewyższenia - opcja autopause była wyłączona. To nie tylko moja obserwacja. I drugi minus, nie mogę wyświetlić śladu bez mapy dla danego regionu.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018

Frugo

• Gość
« 20 Sty 2021, 15:07 »

Ja ładuję jedynkę jadąc zwykłą wtyczką z micro usb. Da się i mam fabryczny montaż. Stare karoo jest bez adapter tak jak garmin. luzów brak.

Piszesz o Karoo 1 a moja uwaga o potencjalnym braku możliwości ładowania w czasie jazdy tyczyła się Karoo 2. Producent chwali się że przesunął nawigację znacznie bliżej mostka.
Efekt - robiąc pomiar odległości ze zdjęcia, przez proporcję do rozstawu śrub w mostku wychodzi mi ok. 9 mm miejsca między obudową a mostkiem. W moim Bolcie mam ~13mm i wtyk kątowy USB jest całkowicie na styk, nie ma zupełnie luzu (co też jest wadą oczywiście). Dlatego IMO może być problem.

24mm do samego początku kierownicy, wchodzi nawet prosta wtyczka.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
« 20 Sty 2021, 16:22 »
Czyli albo się pomyliłem robiąc pomiar ze zdjęcia albo na zdjęciu był inny uchwyt.
To jest wersja 2 Karoo i oryginalny uchwyt?
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Frugo

• Gość
« 20 Sty 2021, 19:49 »
tak to Karoo2 i ich oryginalny uchwyt z adapterem do Garmina.
Przesunięto mocowanie bliżej przedniej krawędzi względem Karoo1 dzięki temu nawigacja się oddaliła od mostka.
W zestawie przysyłają montaż ich do kierownicy i w to wchodzi sama nawigacja i przysyłają adapter do Garmina uchwytu.
Ja sobie dałem uchwyt do śrub mostka z JRC-Components
https://www.ultradventure.pl/pl/p/Uchwyt-do-GPS-JRC-Stem-Out-Front-Mount-Garmin/151
a pod spodem mam montaż na latarkę lub go pro https://www.ultradventure.pl/pl/p/-Uchwyt-JRC-Components-Computer-Mount-Adaptor/149

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 20 Sty 2021, 20:37 »
Mam kilka pytań o tą drugą wersję Karoo.

1. Czy można wgrywać uprzednio wyznaczone trasy na stronach typu RwGPS z poziomu komputera..?
2. Czy można wyznaczyć punkt docelowy z poziomu urządzenia wpisując adres, bądź wskazując punkt na mapie i czy nawigacja do tego punktu przeliczy i wyznaczy trasę..?
3. Czy do działania nawigacji potrzebny jest telefon..? Czy nawigacja może działać samodzielnie (nie potrzeba mi żadnych pomiarów z czujników, wyłącznie nawigacja i ostrzeganie przed zakrętami)..?
4. Czy na urządzeniu jest mapa całego świata, a jeśli nie to czy jest możliwość dokupienia/wgrania map z zewnątrz..? Czy jest mapa Azji z Rosją i dalej USA..?
« Ostatnia zmiana: 20 Sty 2021, 20:53 Siara_iwj »

Frugo

• Gość
« 20 Sty 2021, 20:43 »
ad. 1. tak i właściwie tak jest najlepiej, masz Dashboard przez przeglądarkę i możesz dodawać mapy z RWGPS albo planować jak w RWGPS na ich Dashboardzie. Plus za mapy OSM and które są wgrane automatycznie.

ad. 2. tak. Mega wygodna funkcja zwłaszcza w nowym nieznanym terenie. Można to porównać do Automapy dawniejszej. Dział dobrze i płynne bardzo.

ad. 3. tak działa bez telefonu.

ad. 4. tak mapy są każdej części świata. jedynie ogranicza cię pamięć. więc możesz zdecydować którą część świata tudzież kraj masz wgrane.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
« 20 Sty 2021, 20:51 »
Dzięki za odpowiedź.

A, jeszcze - czy podłączając nawigację przez USB do kompa jest wykrywana jako dysk zewnętrzny, pokazuje katalogi znajdujące się na urządzeniu i czy można normalnie kopiuj-wklej dodać trasy do odpowiedniego katalogu..?

Frugo

• Gość
« 20 Sty 2021, 21:07 »
nie wiem, sprawdzę, bo wgrywam mapy po wifi, w chwili kiedy dodasz coś na dashboard to jak jest podłączony do wifi lub komórki nawigacja to zasysa automatycznie gpxa lub mapę

Offline Kobieta magdad

• Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 21 Sty 2021, 11:10 »
Jest wyszukiwanie po adresie? Na karoo1 moge jedynie wybrac punkt na mapie.

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
« 11 Lut 2022, 10:02 »
tylko on line. w nawigacji nie ma.
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 26 Maj 2022, 17:02 »
Informacyjnie - po tym jak SRAM kupił Hammerhead, shimano zażądało usunięcia obsługi Di2 z Karoo :/

https://www.dcrainmaker.com/2022/05/shimano-forces-hammerhead-to-remove-all-di2-related-functionality-from-karoo.html

Offline na_pogorzu_lajkonik

• Na forum od: 17.10.2021
« 26 Maj 2022, 19:24 »
w sumie logiczne. Ale postępu nie oszukasz no i funkcjonalności nie wytniesz. Ludzie i tak sobie to dograją.
Poza tym nie po to powstał protokół ANT+ który umożliwia bezproblemowe podpięcie się poszczególnych urządzeń aby teraz zdziwiać.
To co teraz Garmin ma zażądać nie wspierania ich czujników bo mają swoje gps? ;-)
Shimano konsekwetnie od lat strzela sobie w kolano. Jak dla mnie bez żalu, ja już do nich nie wracam ani do butów ani do napędu.
ULTRA to wyzwanie, a Adventure to przygoda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum