Autor Wątek: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead  (Przeczytany 59998 razy)

Frugo

• Gość
Odp: Nawigacja "Karoo" firmy Hammerhead
« 24 Lis 2019, 22:31 »
nikt dalej nie ma tego sprzętu ani nie używa?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 28 Lis 2019, 19:00 »
Dołączam do pytania. Zwłaszcza, że do 2 grudnia można nabyć poniżej 900 pln, czyli cena dosyć niezła.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 28 Lis 2019, 19:33 »
Dołączam do pytania. Zwłaszcza, że do 2 grudnia można nabyć poniżej 900 pln, czyli cena dosyć niezła.

Tylko pytanie jak z cłem i VAT, bo to może być 30% więcej.

Offline Mężczyzna adamoz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 25.04.2013
Ja kupiłem dziś. Wysyłają z magazynu w Holandii więc nie będzie ani cła ani Vat. Przy zamówienu radzę zmienić walutę na Eur i wpisać kod promocyjny KAROOWELCOME. Wychodzi wtedy 183 eur czyli niecałe 800 zł. Dziś przed południem ten kod działał. Dodatkowo jest 90 dni na wypróbowanie i zwrot.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline Mężczyzna Rolf

« 28 Lis 2019, 20:20 »
KAROOWELCOME już nie działa :P

Frugo

• Gość
« 17 Gru 2019, 22:45 »

Tylko pytanie jak z cłem i VAT, bo to może być 30% więcej.

przecież przesyłka idzie z Holandii. Nie ma Vatu i cła.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 4 Sty 2020, 10:58 »
Gdzieś był temat nawigacji ze smartfona i nie widzę...
Chciałem po śladzie, ale może być też i z gadaniem. RWGPS jest przyzwoite, ale trzeba płacić, a może jest jakaś sprytna darmowa apka?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
Najlepsze to Locus i osmand

Offline Mężczyzna Rolf

« 28 Lut 2020, 20:36 »
No i sprawiłem sobie Karoo. Jest o niebo lepszy od Garmina (używałem etrexa 35), jego niewątpliwą przewagą jest to, że... działa :-)

Ma ktoś pomysł na jakieś mocowanie do niego na 25,4, najlepiej z AliExpress? Z tego, co widzę, to wszystkie są raczej w 'nowym' standardzie...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lut 2020, 22:10 »
No i sprawiłem sobie Karoo. Jest o niebo lepszy od Garmina (używałem etrexa 35), jego niewątpliwą przewagą jest to, że... działa :-)

A dlaczego Garmin miałby nie działać? Znam paru użytkowników Etrexa 35, którzy są bardzo zadowoleni z tego sprzętu

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 28 Lut 2020, 22:21 »
Ja na mam na świeżo opinię po testach w Patagonii i mam odmienne zdanie. Wziełam Karoo, bo wiedziałam, że trasa nie jest skomplikowana ;) oraz że moi towarzysze niedoli mają Garminy. Na urządzeniu miałam wgrane mapy: Polski, Chile i Argentyny. Pozostało jakies 4 GB wolnego. Po 5-6 dniach Karoo wyświetlił mi, że brak miejsca i nie dało się nic zrobić. Urządzenie bardzo wolno się uruchamiało, nie mogłam zapisać obecnej aktywności. Wykasowanie danych z cache nic nie dało, trzeba było zrobić factory reset, który usuwał też mapy. Jako, że nie miałam włączonych opcji develeporskich, to nie mogłam ściągnąć 3 aktywności z urządzenia używając USB OTG (akurat ich nie zdążyłam wysłać wcześniej gdzieś do chmury, bo nie mieliśmy neta). Po factory reset śćiagnełam sobie ślady, map już nie i sytuacja gdzieś po 2 tygodniach znowu się powtórzyła. Support po pierwszym incydencie napisał mi tylko, że są "extremely sorry", po tym jak wyraziłam moje niezadowolenie, że jedynym wyjściem jest przywrócenie ustawień fabrycznych. Jedyne co robiłam to włączałam sobie ślad mający 1500 km, czyli tak naprawdę rzecz, która etrexa 30 nigdy nie ruszyła. Owszem wykres wysokości i przeglądanie map jest bardzo fajne i płynne, ciągły rozwój oprogramowania też, jednak taki incydent jak dla mnie mocno dyskredytuje Karoo na dłuższe wyjazdy. Dopiero będę pisać maila do HH i na 99% zwracam urządzenie, chyba że ktoś jest chętny na kupno za cenę, za którą kupiłam (ok. 900 zł).
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2020, 22:35 magdad »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 28 Lut 2020, 22:58 »
Garminy są przede wszystkim sprzętem sprawdzonym przez wielu użytkowników i łatwiej znaleźć rozwiązanie w razie problemów. I jak ktoś umie to poprawnie obsługiwać to rzadko się to psuje. Problemy jak są to najczęściej z urządzeniami dopiero wchodzącymi na rynek, które pełną sprawność osiągają po paru poprawkach firmware ;)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Lut 2020, 23:03 »
Przy czym w garminie nowszy firmware nie zawsze oznacza lepszy, więc nie wgrywa się nowego przed wyprawą (podobnie jak nie wgrywa się oprogramowania w piątek przed wyjściem z roboty)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 28 Lut 2020, 23:05 »
Zgadza się, jednak Karoo już jest chwilę na rynku. I rozumiem niedociągnięcia, błędy. Jednak ja tutaj nie miałam włączonych żadnych czujników, wifi, BT. Dla mnie to prawie podstawowy scenariusz był do działania. Włączam ślad i nagrywam aktywność. Po wszystkim synchronizuje z Dashbordem Karoo i Stravą. Żadnych skomplikowanych scenariuszy, bo na wakacjach byłam, nie w pracy :D.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Lut 2020, 00:36 »
Trochę to na zasadzie zamienił stryjek siekierkę na kijek  ;)

Inna sprawa, że Karoo to jest jednak sporo bardziej zaawansowane urządzenie od turystyka Garmina, to można porównywać z wyższymi modelami Edge , które mają sporo więcej funkcji, różne segmenty na żywo, śledzenie kolegów na żywo, z 50 typów czujników do podłączenia, radary wykrywające samochody jadące z tyłu, nawet sterować oświetleniem roweru można z poziomu Garmina.

Ale to też jakieś kuriozum, żeby coś takiego zablokowało urządzenie. W Edge nawet jak jest problem ze śladem czy mapą to możesz wyłączyć nawigację, ślad skasować i jak masz dostęp do sieci komórkowej to wgrać inny i tyle, to nie jest tak, że blokuje to urządzenie na amen, tylko może spowolnić działanie w czasie nawigacji.

I tez mi się wydaje, że w nowszych Garminach mniej jest już bugów, ta firma jednak takie doświadczenie już zdobyła w te klocki, że coraz z tym lepiej, ze starym modelem Edge 800 miałem iles problemów, najbardziej wkurzający był bug dotyczący długich tras, w nowym 1030 pomimo dużo większego skomplikowania urządzenia to praktycznie brak jakichkolwiek poważnych problemów, jakaś tam drobnica tylko; nigdy na trasie mi żadnego większego numeru nie zrobił, a jeździłem z nim mnóstwo kilometrów; bardzo zadowolony jestem z tego zakupu.

Ale to też wiele zależy od użytkownika, ja dobrze poznałem zasady używania tego odbiornika i dlatego u mnie problemów nie ma. Ale przykładowo na ostatnim MPP spotkałem kolegę po północy pod Olkuszem, któremu ten sam 1030 przestał nawigować i kolega był w czarnej d. I taki użytkownik ocenia to jako gówniane urządzenie, które go załatwiło a to wcale tak nie było. To była kwestia pewnych ustawień, z 5min posiedziałem nad tym i przywróciłem to do normalnego działania i kolega mógł ruszyć dalej z działającą normalnie nawigacją. I wielu użytkowników, którzy nie znają dobrze obsługi urządzenia - za własne błędy obarcza urządzenie. A tak jak pisałem te topowe komputerki to już mają tych rozmaitych opcji bardzo dużo i żeby to działało perfekcyjnie to trzeba troszkę wiedzy w temacie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum