Autor Wątek: Iran z rowerem  (Przeczytany 8466 razy)

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
Iran z rowerem
« 28 Paź 2017, 18:52 »
  W Październiku poleciałem do Iranu, byłem sam ale tam nie da się czuć samotnym. Po krótkich lotach i za długich transferach: doleciałem do Teheranu,dostałem wizę, złożyłem rower, wyszedłem przed terminal, wiozłem głęboki oddech  i zacząłem mój dwutygodniowy urlop.
  Plan układałem na bieżąco, miałem tylko mapę, garść informacji, kilka oglądniętych irańskich filmów i przeczytany przewodnik. Już od pierwszych chwil na lotnisku wzbudzam zainteresowanie, co chwilę ktoś podchodził pogadać czy zrobić zdjęcie i tak przez cały wyjazd. 
  Po jednej nocy spędzonej w Teheranie postanawiam pojechać do Isfahanu skąd już na rowerze dalej na południe. Moje pedałowanie nie trwa za długo bo już drugiego dnia zaczyna bolec mnie kolano, kontuzja z przed roku się odnowiła. Ograniczam się do jazdy po miastach i krótkich podjazdów, podróżuję tirami,pickupami i autobusami. W sumie robię około 400 km rowerem. Autostopem dojeżdżam do Shiraz, Yazd, wracam do Isfahanu i Teheranu. Po drodze poznaje wielu świetnych ludzi, czasami czuje się wręcz przytłoczony ich ciekawością,ilością zrobionych zdjęć i pytań do mnie, nigdy nie czuję się zagrożony. Zwiedzam miasta,gubię się na każdym bazarze.Śpię od hoteli po namiot, jem w restauracjach i fast foodach, piję wyciskane soczki i kilka herbat dziennie. Pogoda niezmienna około 30 stopni i pełne słońce, w Teheranie pochmurno ale dość ciepło.
  I tak w skrócie mija dwa tygodnie podróży, jeden dzień jest lepszy drugi gorszy, byłem w i wróciłem uśmiechnięty. Choć na rowerze nie pojeździłem a czasem nawet mi przeszkadzał nie uważam tego za porażkę, ot co zdarzyło się.

Kilka zdjęć: https://photos.app.goo.gl/SS0ruGoGZFFF6kp32

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
Odp: Iran z rowerem
« 28 Paź 2017, 19:00 »
fajnie tam!

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 28 Paź 2017, 19:06 »
A jak się w końcu mówi? Irak czy Iran? ;)
Fajny klimat, Persja leży w moich planach wyprawowych, ale muszę zgubić paszport z wizą izraelską.
Jakiś dłuższy opis będzie?
pzdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 15 441
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 28 Paź 2017, 19:07 »
Aż chce się tam jechać...

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
« 28 Paź 2017, 20:02 »
Wspaniała przygoda ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 29 Paź 2017, 08:40 »
Interesujący kierunek jeszcze w sferze marzeń. Obejrzałem z przyjemnością. Z ciekawości zapytam ile mniej, więcej trzeba kasy wyłożyć na sprawy organizacyjne (przelot, wiza, itp.)
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 29 Paź 2017, 10:20 »
Interesujący kierunek jeszcze w sferze marzeń. Obejrzałem z przyjemnością. Z ciekawości zapytam ile mniej, więcej trzeba kasy wyłożyć na sprawy organizacyjne (przelot, wiza, itp.)
Pozdrawiam

pozwolę się wtrącić..

https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13479.msg249203#msg249203

za wizę płaciłem ok.75e, a przelot ze lwowa pegasusem,ok 600pln

iran jest tani, dodatkowo fantastyczny

Offline Mężczyzna Thedio

« 29 Paź 2017, 10:57 »
A jak się w końcu mówi? Irak czy Iran? ;)
Fajny klimat, Persja leży w moich planach wyprawowych, ale muszę zgubić paszport z wizą izraelską.
Jakiś dłuższy opis będzie?
pzdr
Z tym opisem to chyba ciężko bo ja nie umiem pisać długich treści. A co cię interesuje? to krótką treść mogę popełnić  ;D

paweł70, dokładnie jak pisze rufilano wiza 75 euro, lot w moim przypadku koło 1000zł

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 29 Paź 2017, 18:51 »
nie ma to jak jak informacje "z pierwszej ręki" tak a propo tego co media kreują.

pięknie, faktycznie aż się przebiera nogami.

Offline Giovanni

• bikestats
« 29 Paź 2017, 19:06 »
Z tym opisem to chyba ciężko bo ja nie umiem pisać długich treści. A co cię interesuje? to krótką treść mogę popełnić
Wszystko.
nie ma to jak jak informacje "z pierwszej ręki" tak a propo tego co media kreują.
Tu na forum podróżniczym to chyba nikt nie wierzy a żydowsko - amerykańską wizję Persji ;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna Thedio

« 29 Paź 2017, 19:56 »
Poszliśmy z Ahmedem do jego znajomych. Usiadłem na kanapie, dostałem herbatę i zaczęła się rozmowa. " Nie bój się nas, Irańczycy to dobrzy ludzie, nie wierz mediom, to polityka, kłamstwa i czyjeś interesy. Zaufaj nam, jesteśmy super . Jakbyś potrzebował pomocy masz dzwonić, zawsze ci pomożemy..." Mówiła i patrzyła głęboko w oczy.

Offline Giovanni

• bikestats
« 30 Paź 2017, 06:19 »
To co, lecimy tam w 2019?:)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Paź 2017, 07:32 »
Zarezerwujcie sobie chociaż miesiąc. Warto. Sugeruję zacząć pod koniec pierwszej dekady września ;)

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 18 Lis 2017, 00:16 »
 Thedio, dziękuję za Twoją relację z podróży. Może i jest dość oszczędna, no ale zawsze. Mało komu - chyba? - chce się pisać jakieś relacje.  Mi przypomina, że to podrozerowerowe.info. Gdybym tego nie wiedział, pomyślałbym, że to wyscigirowerowe czy coś. Fajne zdjęcia, Zapiszę w pamięci przebitkę światła przez witraże na wzorzystych dywanach. Mógłbyś coś napisać jak zrobiłeś te zdjęcia?

Offline Mężczyzna Thedio

« 18 Lis 2017, 17:24 »
Thedio, dziękuję za Twoją relację z podróży. Może i jest dość oszczędna, no ale zawsze. Mało komu - chyba? - chce się pisać jakieś relacje.  Mi przypomina, że to podrozerowerowe.info. Gdybym tego nie wiedział, pomyślałbym, że to wyscigirowerowe czy coś. Fajne zdjęcia, Zapiszę w pamięci przebitkę światła przez witraże na wzorzystych dywanach. Mógłbyś coś napisać jak zrobiłeś te zdjęcia?

Miło mi, fajnie że się podobało,  zdjęcia robiłem moją lustrzanką Canon, miejsce z witrażami to meczet Nasīr al-Mulk, godziny poranne :)

Tagi: iran 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum