Autor Wątek: Iran z rowerem  (Przeczytany 8463 razy)

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
Odp: Iran z rowerem
« 19 Lis 2017, 00:53 »
zdjęcia robiłem moją lustrzanką Canon
a jakim modelem? pytam jako wyznawca Nikona ;)robisz też filmiki? jak Karol Werner. Fotografia jest sztuką a sztuka uszlachetnia

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 19 Lis 2017, 19:25 »
zdjęcia robiłem moją lustrzanką Canon
a jakim modelem? pytam jako wyznawca Nikona ;)robisz też filmiki? jak Karol Werner. Fotografia jest sztuką a sztuka uszlachetnia
A dokładnie canon 600d z obiektywem sigma, akurat w Iranie nic nie kręciłem. Hmm mówisz że sztuka uszlachetnia, to się dobrze składa bo ja ze sztuką to codziennie mam styczność 8)

Offline Mężczyzna Piotrass

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 16.11.2017
« 7 Gru 2017, 08:28 »
Sam ostatnio trochę czytałem o Iranie i ogólnie wiele osób pisze,ze jest to dośc bezpieczny kraj. Ciekawi mnie jedno. Jak sie ma zdolnośc języka angielskiego u Irańczyków? Na przyklad na wsi? Kiedy człowiek sie zgubi i chce się zapytać o drogę?

Offline Mężczyzna Połciu

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 19.05.2017
    • Stronka wyjazdowa
« 7 Gru 2017, 12:49 »
Trudno mi wypowiadać się na temat znajomości języka angielskiego na prowincji, bo w większości byłem w miastach, ale mnóstwo osób młodych zna ten język. Powiedział bym nawet, że kobiety są bardziej wykształcone i szybciej z nimi porozmawiasz. Nawet często zaczepiały (jak były same) by pogadać.
Ogólnie jeśli są z facetem, a on nie jest w stanie pomóc, nie odzywają się.
Ale bez stresu, ludzie są tak życzliwi, że zaraz kogoś znajdą co ci pomoże.
Ogólnie sprawdza się pokazywanie nazw, punktów na mapie i machanie rękami.
A kraj potwierdzam, że masakrycznie bezpieczny.

Offline Giovanni

• Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 8 Sty 2018, 10:59 »
Taka ciekawostka. Dowiedziałem się dziś od pani z ambasady irańskiej, że jeśli ma się w paszporcie pieczątkę z Izraela, ale wbitą w innym roku niż obecny to zostanie się wpuszczonym do Iranu.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 9 Sty 2018, 19:55 »
A można dostać wizę na miesiąc ? Czy nadal obowiązuje ten cyrk z wizami przez internet i przelewami do Iranu ? Kiedyś jak prosiłem na miesiąc w Ambasadzie to powiedzieli, że nie można na miesiąc ale można się ubiegać o przedłużenie w Teheranie. A zabierał ktoś ze sobą kobietę nie będącą żoną lub siostrą do Iranu ? Mi kilkanaście lat temu odmówili w ambasadzie, ale może się zmieniło na lepsze ?

Offline Giovanni

• bikestats
« 9 Sty 2018, 20:19 »
Raczej dostaje z bomby na miesiąc a możesz prosić o krótszą. Dłuższej niż miesiąc nie uzyskasz.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 9 Sty 2018, 21:27 »
Ale bez stresu, ludzie są tak życzliwi, że zaraz kogoś znajdą co ci pomoże.

Kiedyś, będąc w irańskiej wiosce, jak nie umiałem się w aptece odnośnie potrzebnej mi maści dogadać, podszedł jeden z klientów i podał mi telefon - a po drugiej stronie był miejscowy nauczyciel angielskiego, chcący pomóc. A że nie umiałem się dogadać przez telefon (w sprawie niesteroidowych maści stosowanych przy atopowym zapelniu skóry - ciężko to jednak wytłumaczyć po angielsku przez telefon ;) ), to ów anglista po prostu wsiadł na motor i przyjechał. Tak więc bez obaw my friend, people Iran very good!

A wizę też miesięczną dostałem w PL. Dwutygodniowa to zawsze na lotnisku w Teheranie była.

Offline Mężczyzna Thedio

« 10 Sty 2018, 17:20 »
Jak lecisz to wizę dostajesz na lotnisku na miesiąc, musisz mieć ubezpieczenie i potwierdzenie zarezerwowanych noclegów, ja nie miałem i musiałem się chwilę tłumaczyć że namiot, rower... ale przeszło.  Tak Irańczycy to bardzo pomocny naród!!! samego cię nie zostawią wręcz przeciwnie :P

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 10 Sty 2018, 18:23 »
Od jakiegoś czasu Iran okupuje pierwszą pozycję listy "dalsze wyprawy" i takie relacje tylko umacniają jego pozycję. Dzięki za fotki

Offline Mężczyzna Thedio

« 10 Sty 2018, 18:43 »
Od jakiegoś czasu Iran okupuje pierwszą pozycję listy "dalsze wyprawy" i takie relacje tylko umacniają jego pozycję. Dzięki za fotki
Dzięki za miłe słowo, w razie jakichś pytań, chętnie odpowiem.

Offline Giovanni

• bikestats
« 11 Sty 2018, 06:51 »
Widać że rok 2018 będzie irańskim rokiem rowerowym. Nikt tu już nie wierzy w izraelsko- amerykańsko- saudyjską propagandę?  ;)

Offline Mężczyzna Glyde

• Miasto: Płock
  • Na forum od: 28.11.2017
« 11 Sty 2018, 14:12 »
Iran to bardzo bezpieczny kraj. Mój kuzyn z dziewczyną byli tam nie tak dawno i mówili, że ludzie bardzo przyjacielscy i pomocni. Nie wierzcie w propagandę medialną.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 30 Sty 2018, 17:34 »
Ja też chcę do Iranu :)

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą