Autor Wątek: Iran z rowerem  (Przeczytany 8469 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Odp: Iran z rowerem
« 30 Sty 2018, 18:24 »
Wahabita!!!;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
« 30 Sty 2018, 18:39 »
Chyba Ty.

Offline Mężczyzna Thedio

• Miasto: Łańcut
  • Na forum od: 26.02.2013
« 30 Sty 2018, 19:49 »
Ja też chcę do Iranu :)
Jedź!! Ograniczenia masz w głowie  :P

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 30 Sty 2018, 20:10 »
Nawet myślałem o takim wyjeździe jesienią, wtedy gdy Ty poleciałeś. :)

Fajne sa Iranki (na fotkach). Niezłe przewodniczki ;)
Zawsze w chustach?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 31 Sty 2018, 00:34 »
W końcu obejrzałem Twoją galerię. Gratuluje udanego wyjazdu. Masz zamiar wrócić?
Ale jak widziałem, że z Isfahanu pojechałeś do Shirazu, to się wystraszyłem, że Yazd nie odwiedzisz. Dla mnie to najfajniejsze, z tej turystycznej trójki miasto, a zoorkhaneh w centrum, tuż obok "miejsca spotkań" jest mega. Które tobie najbardziej przypadło do gustu?

A bezpieczny jest faktycznie, ale poza godzinami szczytu ;)
Chociaż mi objawił się on bardzo specyficzniejsze. Po kilku tygodniach w "cywilizowanej" Turcji jednym z pierwszych widoków po irańskiej stronie była grupa kolesi z karabinami siedzących na pace pick-upa. Dla spotęgowania terrorystyczno- bandyckiego wyglądu mieli głowy, wraz z twarzami opatulone chustami.

Taka ciekawostka. Dowiedziałem się dziś od pani z ambasady irańskiej, że jeśli ma się w paszporcie pieczątkę z Izraela, ale wbitą w innym roku niż obecny to zostanie się wpuszczonym do Iranu.
A na wizę Cię naciągnąć nie chcieli? :P Oni będą 50 euro do przodu, a czy Cie wpuszczą to już nie ich zmartwienie ;)

Zawsze w chustach?
Prawie...

Offline Mężczyzna Thedio

« 31 Sty 2018, 19:17 »
W końcu obejrzałem Twoją galerię. Gratuluje udanego wyjazdu. Masz zamiar wrócić?
Ale jak widziałem, że z Isfahanu pojechałeś do Shirazu, to się wystraszyłem, że Yazd nie odwiedzisz. Dla mnie to najfajniejsze, z tej turystycznej trójki miasto, a zoorkhaneh w centrum, tuż obok "miejsca spotkań" jest mega. Które tobie najbardziej przypadło do gustu?

A bezpieczny jest faktycznie, ale poza godzinami szczytu ;)
Chociaż mi objawił się on bardzo specyficzniejsze. Po kilku tygodniach w "cywilizowanej" Turcji jednym z pierwszych widoków po irańskiej stronie była grupa kolesi z karabinami siedzących na pace pick-upa. Dla spotęgowania terrorystyczno- bandyckiego wyglądu mieli głowy, wraz z twarzami opatulone chustami.

Taka ciekawostka. Dowiedziałem się dziś od pani z ambasady irańskiej, że jeśli ma się w paszporcie pieczątkę z Izraela, ale wbitą w innym roku niż obecny to zostanie się wpuszczonym do Iranu.
A na wizę Cię naciągnąć nie chcieli? :P Oni będą 50 euro do przodu, a czy Cie wpuszczą to już nie ich zmartwienie ;)

Zawsze w chustach?
Prawie...
Jak dla mnie to Esfahan wygrał, mosty z nocnymi śpiewkami i ogólny luz to było to,  do Shiraz pojechałem tylko dla tego że prawie każdy spotkany Irańczyk polecał to miasto,dla mnie bez szału, fajna była taka długa ulica z palmami ( jak w Los Angeles, nie byłem widziałem na filmach ;p) nawet mówiłem im że Shiraz jak LA, cieszyli się na całego 8) Jazd obowiązkowy w podróży, ciepły klimat i smak lodów szafranowych mmm, było fajnie. 
Ruch uliczny i smog, może z lekka zszokować, ja w Teheranie zaobserwowałem jak jeżdżą na motorach i się na nich wzorowałem, nawet działało.
Do Iranu pewnie wrócę może i w tym roku, może tym razem na północ pojadę? Plany, plany...

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 2 Lut 2018, 16:52 »
Fajne. Wjeżdżam w niedzielę. Trochę mam obawy, ale ciekawości więcej.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
« 2 Lut 2018, 17:19 »

Do Iranu pewnie wrócę może i w tym roku, może tym razem na północ pojadę? Plany, plany...
[/quote]

plany, plany..może niech jedzie do beludżystanu ::)

jakbym planował 3 raz odwiedzić iran, tam bym zaatakował :P  ;)

• Miasto:
« 2 Lut 2018, 17:48 »
@ewcyna

zdradzisz nam swoje obawy ?

Offline Mężczyzna Thedio

« 2 Lut 2018, 18:50 »
 rufiano
Jak już się ziszczą plany to będę badał temat, chyba jednak północ  :P

ewcyna
powodzenia, będzie dobrze  ;)

Offline Kobieta ewcyna

• Miasto: różnie, teraz.. Oman
  • Na forum od: 13.11.2012
« 2 Lut 2018, 19:54 »
@rufiano
No obawa to jest głównie jedna-namolni mężczyźni.
Opinie o Iranie podróżujących rowerem mężczyzn i par są jednakowo superpozytywne.
Opinie solo jeżdżących kobiet to już 50/50. W Azji Centralnej spotkałam 2 czy 3 razy dziewczyny, które powiedziały mi "Iran nigdy więcej". Jedna wzięła samolot i uciekła, dwie inne pociąg. Na blogach jest więcej.
No ale także spotkałam czy wymieniałam s necie info z innymi, którym się podobało i było ok.

No a druga obawa taka lekka to nie zostać zaglaskanym .. 😋
Lubię tą swoją prywatność, namiotowe zwyczaje i nie jestem super towarzyska na dłuższą metę. W podróży korzystam z gościny jak muszę. No Iran słynie z goszczenia więc ..
 A, no i jeszcze obawa o to ubieranie się czy mi chustka z głowy nie spadnie haha.. ale po to jadę teraz żeby mi nie było za gorąco. Uszy na pewno nie zmarzną..

Ale tak jak wspomniałam ciekawa jestem bardzo. Planuje 2 miesiące.
You can't buy happiness but you can buy a bike and that's pretty close
http://ewcyna.com/

Offline Giovanni

• bikestats
« 2 Lut 2018, 19:56 »
A wiza nie jest na max. miesiąc?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 2 Lut 2018, 20:42 »
Można przedłużać. Na pewno do 3-mcy, PONOĆ nawet i do 4 się da.

• Miasto:
« 3 Lut 2018, 09:43 »
@rufiano
No obawa to jest głównie jedna-namolni mężczyźni.
Opinie o Iranie podróżujących rowerem mężczyzn i par są jednakowo superpozytywne.
Opinie solo jeżdżących kobiet to już 50/50. W Azji Centralnej spotkałam 2 czy 3 razy dziewczyny, które powiedziały mi "Iran nigdy więcej". Jedna wzięła samolot i uciekła, dwie inne pociąg. Na blogach jest więcej.
No ale także spotkałam czy wymieniałam s necie info z innymi, którym się podobało i było ok.

No a druga obawa taka lekka to nie zostać zaglaskanym .. 😋
Lubię tą swoją prywatność, namiotowe zwyczaje i nie jestem super towarzyska na dłuższą metę. W podróży korzystam z gościny jak muszę. No Iran słynie z goszczenia więc ..
 A, no i jeszcze obawa o to ubieranie się czy mi chustka z głowy nie spadnie haha.. ale po to jadę teraz żeby mi nie było za gorąco. Uszy na pewno nie zmarzną..

Ale tak jak wspomniałam ciekawa jestem bardzo. Planuje 2 miesiące.

dzięki, powodzenia :)

Offline Giovanni

• bikestats
« 3 Lut 2018, 09:49 »
Cześć.
Możesz zapodać linki do tych negatywnych wypowiedzi o Iranie?
pzdr

Tagi: iran 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum