Autor Wątek: Rowerowy Maraton Wisła 1200  (Przeczytany 157508 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Rowerowy Maraton Wisła 1200
« 2 Maj 2018, 09:57 »
Trudno przewidzieć też, jak się będzie jeździło po trawiastym wale. Wały wiślane są co jakiś czas koszone. Jeśli trawa zostanie skoszona niedługo przed maratonem, to będzie się jechało dobrze. Ale jeśli urośnie na pół metra, to będą to dość uciążliwe odcinki.
I nie można zapominać, że termin imprezy to czas potencjalnych powodzi w Polsce. Nie wiadomo, jak ewentualnie wysoka woda może wpłynąć na stan trasy.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 2 Maj 2018, 17:26 »

I nie można zapominać, że termin imprezy to czas potencjalnych powodzi w Polsce. Nie wiadomo, jak ewentualnie wysoka woda może wpłynąć na stan trasy.
Większość wałów wišlanych wykonana została na wodę 1% czyli na powódź która zdarza się raz na sto lat. W razie takiej powodzi może dojść do uszkodzeń czy rozmycia wałów ale nie spodziewał bym się wody na poziomie korony wału. Poza tym ew. powódź może być powodem odwołania imprezy.

RDK

• Gość
« 2 Maj 2018, 18:29 »
Ostatnia w 2010
Kulminacja fali wezbraniowej na Wiśle była największa od 160 lat
Jeśli stuletnia już była, to możemy się spodziewać 1000-letniej ;)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 2 Maj 2018, 18:59 »

Większość wałów wišlanych wykonana została na wodę 1% czyli na powódź która zdarza się raz na sto lat. W razie takiej powodzi może dojść do uszkodzeń czy rozmycia wałów ale nie spodziewał bym się wody na poziomie korony wału. Poza tym ew. powódź może być powodem odwołania imprezy.

Oczywiście, prawdopodobieństwo przerwania wałów przez Wisłę nie jest duże. Ale wysokie opady na terenach południowej Polski na przełomie wiosny i lata są normalne i występują praktycznie co roku. Warszawscy wędkarze tak już się do tego zjawiska przyzwyczaili, że tradycyjnie wysoką wodę Wisły w tym okresie nazywają świętojanką.
I kumulacja opadów w tym okresie wystarczy, by otoczenie rzeki stało się bardziej grząskie niż w innych porach roku. Do tego może dojść do wylania wód jakichś dopływów Wisły i wokół może zrobić się jeszcze trudniej.
W ostatnich latach mieliśmy kilka poważnych powodzi. Wszystkie były mniej więcej w okresie, kiedy jest termin Maratonu.

Frugo

• Gość
« 2 Maj 2018, 19:52 »
czyli w kwestii roweru, już pomijając wasze czepianie się o moje 90%, które zbliża się do 60-70, to dalej wybór raczej gravel w stronę MTB, niż MTB w stronę gravel. Bo całkiem inna jazda z ekwipunkiem jest na mtb niż na gravelu a i średnie prędkości także są zdecydowanie inne

Frugo

• Gość
« 2 Maj 2018, 20:13 »
jeszcze mam pytanie, czy i jak rozwiązujecie problem spania na trasie. Próbujecie trafić w miejscówkę gdzieś na trasie motel/hotel/agro czy  wozicie spanie ze sobą?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 2 Maj 2018, 21:18 »
Frugo, każdy  ma inną technikę, plan ale na pewno warto mieć folię NRC.
Po ostatnim MRDP wiele osób  przekonało się,  że dobry sen to dobra regeneracja.
Tylko pewnie z noclegami pod dachem na trasie Wisły raczej krucho.
No i zasada nr 1, każdy kg bagażu zwalnia, trzeba optymalnie się spakować.
MiRowerDajePower

Frugo

• Gość
« 2 Maj 2018, 21:41 »
dlatego myślałem co by zabrać hamak, tarp i otul lesovika. taki komplet pozwoli przenocować komfortowo nawet w deszczu. całość 1,7kg. plus coś na komary. razem 2kg.

RDK

• Gość
« 2 Maj 2018, 21:50 »
NDM-Płock na pewno

Frugo

• Gość
« 2 Maj 2018, 21:54 »
Frugo, każdy  ma inną technikę, plan ale na pewno warto mieć folię NRC.
Po ostatnim MRDP wiele osób  przekonało się,  że dobry sen to dobra regeneracja.
No i zasada nr 1, każdy kg bagażu zwalnia, trzeba optymalnie się spakować.

ja tam znalazłem sporo agroturystyk i moteli, więc nie było by to takie uciążliwe

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 2 Maj 2018, 23:18 »
Przy samej Wiśle, czy musisz odjechać by przenocować?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 3 Maj 2018, 09:32 »
Proponuje jednak w przypadku deszczu czy niższej temperatury spać w agro lub hotel.
Ciepły prysznic też potrafi zdziałać cuda, przynajmniej na mnie działa.
Po noclegu pod dachem jest inna jazda. Radzę więc większość  noclegów panować na bogato.
MiRowerDajePower

RDK

• Gość
« 3 Maj 2018, 23:11 »
W Czerwińsku ul. Kościuszki kończy się praktycznie ślepo.
Ok. Sprawdzone naocznie, ale bez próby przejazdu. Na wysokości rzeki, dużo poniżej zabudowań, jest kilkumetrowy taras zalewowy, po którym można się przemieszczać w stronę lasy, ale to raczej w trybie przygodowym 8)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 4 Maj 2018, 16:24 »
Proponuje jednak w przypadku deszczu czy niższej temperatury spać w agro lub hotel.
Ciepły prysznic też potrafi zdziałać cuda, przynajmniej na mnie działa.
Po noclegu pod dachem jest inna jazda. Radzę więc większość  noclegów panować na bogato.

Noclegi pod dachem rozleniwiają i sprawiają, że znacznie póżniej wyrusza się na trasę.

Frugo

• Gość
« 4 Maj 2018, 17:20 »
ja planuję to na wielkim luzie zrobić, zapoznawczo, to pierwszy tak długi maraton dla mnie, więc poznawać będę się z moimi możliwościami i psychiką.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum