Autor Wątek: Rowerowy Maraton Wisła 1200  (Przeczytany 157488 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Rowerowy Maraton Wisła 1200
« 5 Lip 2021, 20:08 »
Swoją drogą nasza wizyta na trasie wypadła tak, że spotykaliśmy zawodników z drugiej połowy stawki i zdecydowana większość jechała bardzo spokojnie, klimat raczej wycieczki rowerowej  :)

Widać, że warunki i trasa zmasakrowały stawkę, wg monitoringu już 28 osób, czyli 20% startujących ma status DNF. A jak z tej statystyki odejmiemy tych z DNS, to już 22% startujących się wycofało.

Patrząc realnie na tego typu imprezy (a jest ich ostatnio dużo) to większość ludzi traktuje je na zasadzie rajdu turystycznego lub aktywnych wczasów, a nie wyścigu. Czołówka (zwykle dosłownie kilka osób) się ściga, a reszta sobie po prostu jedzie. Jak się zmęczą, albo jak pogoda się zepsuje, albo jak realia odbiegną od wyobrażeń to się po prostu wycofują. Nie ma co z ilości DNF robić zagadnienia i wyciągać zbyt daleko idących wniosków.

Opracowana trasa, baza, wsparcie organizacyjne, towarzystwo, prestiż "ultra", itp. stanowią świetną okazję do spędzenia wolnego czasu. Nic nie trzeba organizować, nawet kumpli nie trzeba wyrywać na wspólne jeżdżenie. I stąd IMO taka, szybko rosnąca popularność imprez "ultra" w Polsce.

IMO impreza, podczas której można się w miarę normalnie przespać (zamiast jechać non-stop) i nadal dotrzeć do mety w limicie, nie ma podstaw do zaliczenia w charakterze ultra. To nie długość trasy jest istotna, ale limit czasu w jakim tę trasę trzeba pokonać.

Na polskim rynku ultra, to chyba tylko MRDP można z czystym sumieniem zaliczyć do tej kategorii.

Offline Mężczyzna Semper

• Miasto:
  • Na forum od: 22.05.2018
« 5 Lip 2021, 21:58 »
Radosław Gołębiewski już na mecie. Spał on coś w ogóle podczas tego wyścigu?

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 5 Lip 2021, 22:04 »
W wywiadzie na FC mówił że nad ranem ostatniej nocy 30 minut
MiRowerDajePower

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 5 Lip 2021, 22:13 »
Na polskim rynku ultra, to chyba tylko MRDP można z czystym sumieniem zaliczyć do tej kategorii.

Jest wiele imprez szosowych, gdzie limity nie są łatwe, rzędu 300km/dobę. Wisła 1200 akurat ma ten limit sporo łatwiejszy, ale sama trasa wcale nie jest taka prosta, swoje trzeba się nakręcić. Skala trudności oczywiście inna niż na MRDP, natomiast stylem jazdy to z polskich ultra to właśnie Wiśle najbliżej do MRDP, bo jest to tak jak MRDP maraton wielodniowy. A nie coś jak BBT, co się robi na jednym mocnym uderzeniu z minimalnym snem.

No i ten pierwszy dzień jazdy (180 km) to trasa zdecydowanie na MTB, nie na gravela. Jazda szosowego ultra to inna bajka. Tym większy szacun dla wszystkich obecnych i przyszłych finiszerów Wisła1200.

Ja jechałem co prawda na MTB, ale mnie jakoś nie ruszył ten odcinek. Skala trudności terenowych odcinków na Wiśle to było trochę łatwiej niż na Krwawej Pętli. Ale takich stricte terenowych odcinków nie ma tam wiele, pierwszego dnia to kojarzę ze 20-30km rejon Goczałkowic, dość upierdliwy, parę kawałków za Oświęcimiem i zjazdy na kopcach krakowskich.

Bardziej niż trudności terenowe to na gravelach myślę, ze daje popalić długość nawierzchni typu wały, płyty itd. Ale przy niemal połowie trasy z asfaltami to gravel sumarycznie jednak zyskuje, tyle, że to jeśli jedziemy na wynik. Przy jeździe 4-5 dni to już ten zysk z gravela IMO prawie nic nie wniesie, natomiast doda mnóstwo niewygody.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 6 Lip 2021, 08:34 »
Ale takich stricte terenowych odcinków nie ma tam wiele, pierwszego dnia to kojarzę ze 20-30km rejon Goczałkowic, dość upierdliwy, parę kawałków za Oświęcimiem i zjazdy na kopcach krakowskich.
Zapomniałeś napisać o najbardziej terenowym odcinku całej Wisły - o zjeździe ze schroniska :) Ja asekuracyjnie zjeżdżałem, bo nie mam takiego doświadczenia, pewnie i też dlatego nie złapałem gumy, a na tym odcinku to był istny festiwal gum.
Bardziej niż trudności terenowe to na gravelach myślę, ze daje popalić długość nawierzchni typu wały, płyty itd. Ale przy niemal połowie trasy z asfaltami to gravel sumarycznie jednak zyskuje, tyle, że to jeśli jedziemy na wynik. Przy jeździe 4-5 dni to już ten zysk z gravela IMO prawie nic nie wniesie, natomiast doda mnóstwo niewygody.
Zgadzam się w 100%
EDIT: zdobyłem nowych 28 gmin :) więc nie ma tego złego :P ;)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 6 Lip 2021, 09:33 »
haha, bo tak sie jezdzi ultra w srodko stawki. Calk czas w strefie komfortu tętna   ;)
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 6 Lip 2021, 09:47 »
No i też fajnie  :)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 6 Lip 2021, 10:34 »
Zapomniałeś napisać o najbardziej terenowym odcinku całej Wisły - o zjeździe ze schroniska :) Ja asekuracyjnie zjeżdżałem, bo nie mam takiego doświadczenia, pewnie i też dlatego nie złapałem gumy, a na tym odcinku to był istny festiwal gum.
My jechaliśmy z Kotem 2 lata temu, wtedy był wspólny start, 400 osób naraz ruszało. No i z tego względu startowalismy z polanki trochę poniżej schroniska. Sam dojazd do schroniska to już rzeczywiście kamulce pod MTB, ale to przecież jest krociutki kawałek, może z pół km góra, z czego większe kamulce to na samym końcu tylko. Na gravelu to po prostu sensowniej będzie ten krótki kawałek sprowadzić, choć pewnie od razu na starcie to trochę "nie honor" zsiadać z roweru, więc ludzie ryzykują  ;)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 6 Lip 2021, 10:59 »
Zjazd ze schroniska to było jakieś 15 km, z czego 10 km dla mnie hardkor :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 6 Lip 2021, 11:43 »

W drodze do roboty, spotkałem dzisiaj (na trasie Wisły) Mareckiego. Opowiadał m.in., że na starcie byli kolesie na szosowych oponach, że ludzie na zjeździe ze schroniska sprowadzali rowery no i o tych masowych kapciach, też opowiadał.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
« 6 Lip 2021, 11:51 »
Zjazd ze schroniska to było jakieś 15 km, z czego 10 km dla mnie hardkor :)

dokładnie 7 km bo tyle zarejestrowale ale gdzie tam ten hardore? Wiecej bylo tego hardoru na zjazdach podczna CD niz na Wisle.

A tym czasem mamy juz prawie podium na mecie.

##   Pozycja live                           km/h KM   czas jazdy   +time
1   #187 - Radosław Gołębiewski   19.6   1172     59:53   Finish
2   #330 - Łukasz Ugarenko           16.1   1172     73:01   13:08
3   #167 - Michał Jakubiec           15.3   1163     76:04   
Polski Klub MTB

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 6 Lip 2021, 11:58 »
W tym roku chyba inaczej szedł początek trasy, czy się mylę?

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
« 6 Lip 2021, 12:35 »
Były kosmetyczne zmiany. Ślady z każdej edycji znajdziesz w moim pliku z POI jaki kiedyś przygotowałem i jak widze nadal cieszy się popularnością bo już blisko 15 tys odslon :)

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1m1cY4sMpSYeCHVlIcDHb9zG_Cl7oCGo4&usp=sharing
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 6 Lip 2021, 13:42 »
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1m1cY4sMpSYeCHVlIcDHb9zG_Cl7oCGo4&usp=sharing

Jak zrobić taki ładny POI + GPX? Da się coś takiego zrobić i wgrać do garmina?

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
    • simrace.pl
« 6 Lip 2021, 13:49 »
Odpalasz google my maps, kreujesz mapke, dodajesz warstwy, dodaje POI, GPXy itd i masz mapke. Czy mozna to wyeksportowac w jednym pliku do gpx? nie wiem? trzebva by poczytac w google.
Polski Klub MTB

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum