Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135091 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: North Cape 4000
« 11 Lip 2018, 21:06 »
Jeszcze może się przyda komuś taka informacja, że czasem na promach, które pływają na bardziej otwartych wodach, jest lokalny dostęp do sieci komórkowej z bardzo drogim roamingiem. Nie wiem czy tak jest w przypadku tego promu, którym płyną zawodnicy, ale może warto zwrócić na to uwagę.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 11 Lip 2018, 21:12 »
A u operatora to nie można już sobie ustawić blokady na roaming poza UE?
Technicznie jest to zawsze możliwe, ale przekopanie się z call center to sport ekstremalny.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 11 Lip 2018, 21:23 »
Szwajcaria może być problemem jeśli się przez nią nie przeskoczy na szybko. Parę lat temu byłem świadkiem jak mojemu szwagrowi niepostrzeżenie włączyła się szwajcarska sieć, gdy my byliśmy po włoskiej stronie granicy. Za tydzień, prawdę mówiąc, nieużywania telefonu trzeba było zapłacić prawie 2 tys zeta.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 11 Lip 2018, 21:27 »
z tego co się orientuję to teraz jest tak że jeżeli kwota opłat za usługi roamingowe rzekracza jakąś zdeiniowaną w odpowiednich przepisach kwotę to sieć jest zobligowana poinformować abonenta o tym fakcie kwota ta jest gdzieś w okolicy 200pln...

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 11 Lip 2018, 21:32 »
A dokładnie to 250 zł. Dodatkowo po wykorzystaniu 40% (100 zł) przychodzi wiadomość SMS z taką informacją. Przyjamniej w Plusie.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
« 11 Lip 2018, 22:04 »
Niestety przykładów naliczania słonych opłat za roaming poza UE jest wiele. Mama była w maju dwie doby w St. Petersburgu. Telefonu nie używała, bo wiedziała, że jest poza UE ale bidula nie wyłączyła transferu danych. Naliczył jej Play, za dane pobrane w czasie czuwania telefonu, prawie 150 zł. Tak więc pułapki czyhają wszędzie, nawet jak wydaje się nam, ze je omijamy :)

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lip 2018, 13:19 »
Poza ustawieniem na sztywno sieci z kraju UE, nic mi nie przychodzi do głowy.

To jest najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji. Wyłączyć automatyczne wyszukiwanie sieci, a ustawić wybieranie ręczne, wtedy nam samo nie przełączy. Automatyczne wyszukiwanie z reguły wybiera najsilniejszą sieć, a operatorzy komórkowi z pełną premedytacją pod granicami stawiają silne nadajniki by na roamingu trochę zarobić. Unijne regulacje w UE problem rozwiązały, ale w krajach, które nie są w UE dalej to obowiązuje.

Na tej trasie dotyczy to na szczęście tylko bardzo krótkiego kawałka w Szwajcarii, bo już Norwegia (która też nie jest w UE) przyjęła w tej mierze rozwiązania unijne. Najwyżej te 50km pod granicą szwajcarską nie będzie działać monitoring, dalej można już przestawić telefon na wyszukiwanie automatyczne, które przy tylu krajach na trasie jest sporo wygodniejsze.

I tu widać ogromną przewagę spotów nad takim kulawym monitoringiem jaki nam zaoferowano. Np. TCR prowadził przez wiele krajów poza UE - długi odcinek w Szwajcarii, wiele krajów na Bałkanach, Turcja itd. W Spocie płacisz raz abonament - i innych kosztów nie ponosisz, a tutaj to nawet trudno oszacować jakie będą koszta transferu danych na całej trasie. To jedna sprawa, a drugą jest duża niepewność telefonu jako narzędzia monitoringu, załatwić telefon na takiej trasie to nie jest taka trudna sprawa, wiele razy się zdarzało. No i duże problemy z zasilaniem, jadąc bez dynama to już duża rzeźba z zasilaniem będzie.

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
« 13 Lip 2018, 14:04 »
Poza ustawieniem na sztywno sieci z kraju UE, nic mi nie przychodzi do głowy.

To jest najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji. Wyłączyć automatyczne wyszukiwanie sieci, a ustawić wybieranie ręczne, wtedy nam samo nie przełączy. Automatyczne wyszukiwanie z reguły wybiera najsilniejszą sieć, a operatorzy komórkowi z pełną premedytacją pod granicami stawiają silne nadajniki by na roamingu trochę zarobić. Unijne regulacje w UE problem rozwiązały, ale w krajach, które nie są w UE dalej to obowiązuje.

Czegoś podobnego doświadczyliśmy na "Śladem MRDP 2017", kiedy u Kasi zgłosił się obcy operator na wschodniej ścianie (na północnej też) kiedy jechała online na Endo.
Zorientowaliśmy się trochę po czasie, rozmowa z konsultantem operatora komórkowego wiele wyjaśniła, ale niepokój o rachunek pozostał. U mnie pomogło sztywne zablokowanie roamingu, a dodatkowo wybór ręczny operatora. W zasadzie od kilku dni mi znów mi wyskakuje info o cenach połączeń w roamingu (ale nic nie nalicza) mimo systemowej blokady.
Na szczęście obyło się bez dodatkowych kosztów podczas siedemnastodniowej "wycieczki" i u mnie, i u Kasi  :)   

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 13 Lip 2018, 15:15 »
Bo

'z Kasią ci się upiecze'.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna DiDżej

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.10.2013
« 13 Lip 2018, 16:29 »
a tutaj to nawet trudno oszacować jakie będą koszta transferu danych na całej trasie.
Wydaje mi się, że standardowo jest ograniczenie jest na 250zł za transfer. Później trzeba się świadomie zgodzić sms'em.

Ostatnio dałem się złapać na taki ukryty transfer na pograniczu Rumunii i Ukrainy. Coś z tymi silnymi nadajnikami przygranicznymi jest na rzeczy. Jechałem z nawigacją Googl'a samochodem. Nie przyszło mi do głowy, że będąc kilka kilometrów od fizycznej granicy telefon przełączy się na transfer ukraiński. Nie dostałem, żadnego sms'a z powiadomieniem o tym przełączeniu. Na rachunku pojawiła się pozycja coś ponad 200zł za 6,8MB transferu. Okazało się, że za transfer w roamingu T-Mobile pobiera 3.63 zł za każde rozpoczęte 100kB. (w Szwajcarii też - niestety) Tak więc cena za 1GB jest dość okrągła. Samochód można kupić  ;D
Rzeczywiście warto uważać z tym transferem w roamingu  ;)
PS.
Po reklamacji T-Mobile uznał częściowo swoją odpowiedzialność, że nie dostałem sms'a o przełączeniu  do sieci ukraińskiej i obniżył opłatę o 100zł.
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna byczys

« 14 Lip 2018, 09:31 »
Na tej trasie dotyczy to na szczęście tylko bardzo krótkiego kawałka w Szwajcarii, bo już Norwegia (która też nie jest w UE) przyjęła w tej mierze rozwiązania unijne.

Po wjechaniu do Litwy trasa leci przy samej granicy z obwodem kaliningradzkim, więc też chyba trzeba będzie uważać.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 14 Lip 2018, 12:52 »
Po wjechaniu do Litwy trasa leci przy samej granicy z obwodem kaliningradzkim, więc też chyba trzeba będzie uważać.

Tak, to słuszna uwaga, pod ruską granicą też trzeba uważać, bo bardzo blisko Rosji będziemy przejeżdżać.

Offline Mężczyzna byczys

« 15 Lip 2018, 18:50 »
Ja już spakowany! Pozostaje kwestia jakoś przetargać te 25 kg przez ponad 4300 km :)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 15 Lip 2018, 18:58 »
Kuferek wymiata  :wink:

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 15 Lip 2018, 19:28 »
Czy ktoś może mi powiedzieć skąd wziąć ten cały spot Byczys mi właśnie wyjaśnił że z tą apką to kiepsko z energią w telefonie.
Nie jestem zdeterminowany na oszczędność.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum