Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135088 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: North Cape 4000
« 15 Lip 2018, 19:41 »
Testowałem to dziś i strasznie kiepsko to wygląda z moim telefonem. Gdy tylko włączę aplikację, to procenty baterii lecą w dół jak szalone, nawet mając wyłączone dane komórkowe. Spokojnie zjadło mi 10 procent baterii w ciągu godziny.

Jeśli tak to ma wyglądać, to ja dziękuję. Jeszcze będę testował na starym telefonie, ale te ich deklarowane 20% na 12 godzin, to nie ma opcji.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 15 Lip 2018, 19:45 »
Jeszcze będę testował na starym telefonie, ale te ich deklarowane 20% na 12 godzin, to nie ma opcji.
Bo to wbrew logice. Na telefonie, który nic nie robi, tylko nasłuchuje nadajniki, to może tyle wyjdzie zużycia energii (bez połączenia z internetem i GPSu). Już chiński tracker za kilkadziesiąt dolców byłby lepszy.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 15 Lip 2018, 20:35 »
Tak się trzeba z tym pewnie liczyć, że góra pełną dobę jazdy telefon pociągnie z odpaloną aplikacją. Jeszcze to jest wkurzające, że ten szajs wyklucza użycie "power save mode", któy ma wiele nowszych telefonów, a który znacznie ogranicza zużycie baterii, ale to obsługuje jedynie kilka podstawowych aplikacji, by używać tego monitoringu trzeba jechać w normalnym, bardziej prądożernym trybie. Tak więc nawet dynamo nie musi wystarczyć, trzeba mieć dodatkowo ze 2 powerbanki by to obsługiwać

No ale z drugiej strony w zeszłym roku była ta sama aplikacja i jakoś ludzie z tym wyrabiali. Tyle, że pewnie trzeba brać pod uwagę, że przeciętny zachodni zawodnik śpi przynajmniej co drugą noc pod dachem, tam wszystko naładuje na ful - i w takim wypadku to zupełnie inaczej wygląda. Przy jeździe bez noclegów to już będzie problem

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Lip 2018, 20:59 »
Jeszcze to jest wkurzające, że ten szajs wyklucza użycie "power save mode", któy ma wiele nowszych telefonów, a który znacznie ogranicza zużycie baterii, ale to obsługuje jedynie kilka podstawowych aplikacji, by używać tego monitoringu trzeba jechać w normalnym, bardziej prądożernym trybie.

Dokładnie. Ja mam nawet opcję, gdzie mogę niby wykluczyć ograniczenia konkretnych aplikacji w trybie oszczedzania energii, ale pomimo zaznaczenia tej wlasnie aplikacji, nadal nie otrzymuje ona danych o pozycji, przez co nie działa.

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 16 Lip 2018, 06:49 »
Tylko że z ogródków piwnych płynie do ratusza fuuuura kasy, więc nikt ich nie zmniejszy.
« Ostatnia zmiana: 16 Lip 2018, 14:56 kosola »

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 16 Lip 2018, 09:19 »
Wygląda na to że w tym roku największym wyzwaniem podczas NC4000 nie będzie trudna technicznie trasa a pokonanie zawiłości aplikacji do monitoringu, ucieczka przed policją na starówce w Pradze i zmylenie czujności ochroniarza by wnieść swój rower do punktu kontrolnego w Pałacu Kultury i Nauki ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2018, 11:50 »
Wygląda na to że w tym roku największym wyzwaniem podczas NC4000 nie będzie trudna technicznie trasa a pokonanie zawiłości aplikacji do monitoringu, ucieczka przed policją na starówce w Pradze i zmylenie czujności ochroniarza by wnieść swój rower do punktu kontrolnego w Pałacu Kultury i Nauki ;D
Bo to jest dopiero prawdziwy test samowystarczalności, a nie że dostajesz po prostu działającego Spota, a do punktów dostaniesz się bez żadnego problemu  ;D

Najbardziej to mnie ciekawi ten Pałac Kultury, organizator jest święcie przekonany, że tam będzie można bez problemu wejść z rowerem (a punkt jest chyba na pierwszym piętrze), a znając naszą rzeczywistość to jakoś cholernie ciężko mi w to uwierzyć

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 16 Lip 2018, 12:01 »
jak nie będzie można wejść do środka to chyba będzie można zostawić pod okiem portiera ochroniarza który nie wpuszcza...
« Ostatnia zmiana: 17 Lip 2018, 01:36 Alois Lerche »

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 17 Lip 2018, 01:38 »

Spakowany 18,2 kg no nie jestem jakoś przekonany, czeska policja będzie głównym problemem...

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 17 Lip 2018, 08:42 »
Podjazdy a w które miejsce w alpach jedziesz ?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Lip 2018, 18:04 »
Robiłem ostatnio testy tej aplikacji do śledzenia zawodników i fatalnie to działa. Jeździłem wczoraj i dziś z aplikacją, a dalej mnie nie ma na mapce, nie wiem na jakiej zasadzie się tam zawodnicy pojawiają. Przy wcześniejszych próbach się pojawiłem dzień później. Zżera dużo baterii, ale najbardziej mnie irytuje, że w większości przypadków nie jestem w stanie odpalić aplikacji do śledzenia na telefonie.

Bardzo dziwny problem, gdy używam WiFi - to chodzi bez problemu. Ale gdy używam transmisji danych - to mi się udaje raz na może 20 prób uzyskać działającą stronę.
Orientuje się ktoś co to może być? Jakie ustawienia mogą coś takiego powodować? Z czego wynika fakt, że przy używaniu transmisji danych to nie działa? Bo inne strony chodzą normalnie, nawet ta strona z monitoringiem się wczytuje, w sensie wszystkie inne elementy poza okienkiem samej aplikacji. Strona do monitoringu jest tutaj, na kompie stacjonarnym też mi działa normalnie:
http://www.northcape4000.com/it/live-event

Kicha straszna się z tą aplikacją zapowiada, coraz bardziej zaczynam się oswajać z myślą, że niczego nie będę w stanie na tym sprawdzić w czasie trwania wyścigu

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 19 Lip 2018, 19:03 »
Michał wyłącz tryb oszczędny jeśli masz go włączonego, a w zakładce moje urządzenie/dzięki i powiadomienia w sekcji powiadomienia aplikacji sprawdź czy masz aktywną apke do śledzenia. Jeśli nie nadaj je takie uprawnienia z poziomu ustawień tej aplikacji albo w menadżerze aplikacji. Zrób restart telefonu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Lip 2018, 10:22 »
Michał wyłącz tryb oszczędny jeśli masz go włączonego, a w zakładce moje urządzenie/dzięki i powiadomienia w sekcji powiadomienia aplikacji sprawdź czy masz aktywną apke do śledzenia. Jeśli nie nadaj je takie uprawnienia z poziomu ustawień tej aplikacji albo w menadżerze aplikacji. Zrób restart telefonu.

Takich rzeczy to już próbowałem. Sama aplikacja śledząca nie ma tu nic do rzeczy - jej używasz, żeby Ciebie było widać. Natomiast ja mam problem z odpaleniem strony z monitoringiem w przeglądarce. Instalowałem już ileś przeglądarek, w każdej to samo. Wczoraj kupiłem pakiet internetowy, może tam jakiś trochę szybszy ten internet niż ten standardowy bez pakietu (choć nie sądzę), no i po zakupie mi to działało. Ale dzisiaj rano już to samo, znowu nie chodzi.

Coś jest dziwnego z połączeniem, bo na Wifi wszystko działa zawsze, a na transmisji danych bardzo rzadko działa. Próbowałem wielu ustawień, jakieś oszczędzanie danych powyłączałem, najszybsze tryby włączyłem - i nie znalazłem póki co rozwiązania. Nie wiem może ta wtyczka z aplikacją śledzącą jakaś jest specjalna, że włączenia czegoś o czym nie wiem wymaga.

Ale najpewniej po prostu jest niedopracowana i na jednych telefonach działa, na innych się mocno wiesza.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 20 Lip 2018, 10:33 »
Natomiast ja mam problem z odpaleniem strony z monitoringiem w przeglądarce.

Sry, nie zrozumiałem istoty problemu.

Co do przeglądarek, pewnie też to masz już za sobą, ale ... czasami firmowy samsungowy internet ogarnia to, czego nie potrafi zrobić chrome, opera mini, cm browser, uc browser, czy firefox. Sprawdź Dolphin Browser i Puffin Browser, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś.

Edit.
U mnie (galaxy s4) strona live maratonu (wersja pod telefon) ładuje się na transmisji danych 2 x szybciej w Samsung Internet niż w Chrome.
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2018, 10:42 skrzysie.k »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum