Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135100 razy)

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
Odp: North Cape 4000
« 29 Lip 2018, 20:53 »
Świetny ten Spec , tylko czemu jedno blatowy ???

Dzięki. Ale mam dwa blaty w Awolu :) :)
Wiem że ty masz 2 blaty , ale w Specu jest tylko 1 blat , i sie zastanawiam czy nie będzie komuś  brakowało młynka ??
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 29 Lip 2018, 21:28 »
Coś mi się ten monitoring nie otwiera. Ładuję się, ale bez końca...  :(
Ma może ktoś taki problem? Może ktoś wie czemu się tak dzieje?
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna mikloszkuc

• Miasto: Psary
  • Na forum od: 16.08.2016
« 29 Lip 2018, 21:39 »
Coś mi się ten monitoring nie otwiera. Ładuję się, ale bez końca...  :(
Ma może ktoś taki problem? Może ktoś wie czemu się tak dzieje?
spróbój na innej przeglądarce np chrome

« 29 Lip 2018, 21:40 »
Nasi górą na razie. Kolega Karol zbliza sie do mostu Karola:)

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 29 Lip 2018, 21:47 »
Pamiętaj przysłowie "nie ważne jak zaczynasz ważne jak kończysz",ale życzę Wszystkim powodzenia.Mi na mozilli też się nie otwiera.

Czemu jeden blat? widocznie jest na tyle mocny że mu wystarczy,popatrz na wyczyny Ricardo z forum i też na jednym blacie z przodu pokonał TCR,TABR,IPWR itd.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

« 29 Lip 2018, 21:55 »
Spotkanie na trasie w Niemczech ;)

dawaj byczys. Ten spec Cię prześladuje czy jego właścicielka??;)

« 29 Lip 2018, 22:31 »
Wiem że ty masz 2 blaty , ale w Specu jest tylko 1 blat , i sie zastanawiam czy nie będzie komuś  brakowało młynka ??

Wszystko zależy jaką kasetę ma z tyłu. Przeciętna szosa przy 2x11 (czy 2x10) ma rozstaw biegów na poziomie ok 400%, więc jak z tyłu będzie 10-42, a z przodu 42, odpowiedniego przełożenia nie powinno braknąć.

spróbój na innej przeglądarce np chrome

No faktycznie idzie. Thanks! :)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 29 Lip 2018, 22:44 »
Wydawało mi sie że jeden blat ma dobre zastosowanie mtb xc gdzie Narrow Wide nie pozwala spadać łańcuchowi na wybojach , w szosie nie widze takiej potrzeby , słabe stopniowanie biegów , a waga bez przerzutki przedniej i linki nie wielka , więc dlatego pytam , jakie ma to zastosowanie .
Na foxie nie działa na chromie śmiga.
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

« 29 Lip 2018, 23:31 »
Wydawało mi sie że jeden blat ma dobre zastosowanie mtb xc gdzie Narrow Wide nie pozwala spadać łańcuchowi na wybojach , w szosie nie widze takiej potrzeby , słabe stopniowanie biegów , a waga bez przerzutki przedniej i linki nie wielka , więc dlatego pytam , jakie ma to zastosowanie .
Na foxie nie działa na chromie śmiga.

Osobiście uważam, że 1x w szosie znajdzie zastosowanie, podobnie jak hamulce tarczowe. Czego nie ma, nie może się zepsuć, a przednia przerzutka to raczej słaby punkt roweru. Przy napędzie 2x11, realnie korzystamy z 12 biegów, więc odpowiednia kaseta 12-biegowa, przynajmniej w teorii załatwia sprawę. Nie wspominając o wygodzie, kiedy mamy jedną wajchę. Do tego każda zmiana jest płynnym przechodzeniem do wyższego czy niższego biegu. Nie ma mocnego przeskoku, jak przy przedniej przerzutce. Ja tu widzę same zalety. Jedyny mankament to "przekosy" w skrajnych położeniach, które na pewno nie pozostaną bez wpływu na łańcuch i zębatki.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 29 Lip 2018, 23:37 »
Czego nie ma, nie może się zepsuć, a przednia przerzutka to raczej słaby punkt roweru.
Słabszym jest jednak tylna przerzutka. Bez przedniej, w razie awarii, da się jechać. Bez tylnej, nie działa zmiana biegów z przodu i z tyłu ;) (o ile w ogóle da się jechać)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 30 Lip 2018, 08:59 »
To raz, a dwa - ile razy popsuła Ci się przednia przerzutka??? Mi raz pękła linka, ale to podczas wypadku więc nie wina osprzętu. Mam swój 6 rower z przednią przerzutką i nigdy, z żadną (nawet najsłabszą, w pierwszym rowerze) nie miałem problemów.
Z tylną już prędzej-przynajmniej jeśli chodzi o regulacje w tych najniższych modelach.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 30 Lip 2018, 09:08 »
Nasi dobrze jadą w tym maratonie.
Karol prowadzi ,a Wilk jest 4-ty.
;

Offline Mężczyzna poziom

« 30 Lip 2018, 09:28 »
Wam też tak dziwnie ta strona z relacją działa? Jak wybieram np. tylko Byczysa, to pokazuje, że jest już na granicy czesko-polskiej, a jak jest widok wszystkich zawodników to nawet Go znaleźć nie mogę...a na granicy tylko Karol.
Ale to chyba tylko u Marcelego tak dziwnie pokazuje, bo u Wilka jest OK.

[OT] - kontunuując offtop. W tych 'lepszych' przerzutkach moich byłych i obecnych rowerów (Alivio, DeoreXT, Sram Apex[best of the best], Sh 105) już nie miałem/nie mam problemów z regulacją.
Choć teraz, gdy mam Shimano 105 (5600) tęsknie za Sramem. Jakość wykonania i działania, wg mnie, znacznie lepsza (porównuję do Apexa starego)

Offline Mężczyzna poziom

« 30 Lip 2018, 10:22 »
Dobra, sam sobie odpowiem...jak się spało za krótko i brak koncentracji dolega, to trzeba się lepiej przyjrzeć...pomyliłem granice :p.
Nie ma tematu, już wiem kto gdzie jest.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 30 Lip 2018, 10:27 »
Nasi ładnie grzeją w te upały :-)

Co do offtopowej tylnej zmieniarki to potwierdzam, że Apex-y, choć to najniższa grupa w Sramie to działa wybornie - manetki są bardzo precyzyjne, a tylna przerzutka ma solidną sprężynę i łańcuch nie ma tendencji do myszkowania po kasecie - wystarczy dobrze to wyregulować. 

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum