Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135099 razy)

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
Odp: North Cape 4000
« 30 Lip 2018, 10:37 »
Nasi dobrze jadą w tym maratonie.
Karol prowadzi ,a Wilk jest 4-ty.
A dziesiąty jest Ukasz, mój czarny koń.  ;D

jark

• Gość
« 30 Lip 2018, 10:59 »
Karol za chwile w kraju :)

przerzutki ? .... można sobie robić i kombinować na rożne strony ,  w domu ludzie walczą o każdy ząbek, by było ich mniej ... ładniej się prezentuje , wszystko jest lżejsze , etc
wiadomym jest jednak jedno ... jak się mamy w nogach 1000 km , do mety 2000 km a przed sobą ścianę , to wówczas żałujemy każdego ząbka, którego nie zostawiliśmy na kasecie i każdego ząbka, który został na blatach.

j.

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 30 Lip 2018, 13:05 »
Jak dla mnie idealny byłby system 3x12. Duży zakres i bardzo dobre stopniowanie. Kiedyś chciałem zrobić 4x9 ale był problem z przednią przerzutką. Systemy jedynkowe są dobre wyłącznie
na krótkie trasy, gdzie liczy się każda milisekunda i nie można sobie pozwolić na przypadkowe spadnięcie łańcucha.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 30 Lip 2018, 13:17 »
Karol chyba odpoczywa na przełęczy. Wilk chyba też postój przez co spadł na 5. miejsce. Ale wiadomo, przy tej długości trasy to wszystko jeszcze nic nie znaczy. Tu się liczy taktyka na dłuższą metę, ze tak powiem :). To znaczy, tak sądzę ;).
"Never argue with idiots"

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 30 Lip 2018, 16:38 »
Wilkowi życzę wygranej, a wszystkim biorącym udział zawodnikom 60+ żeby objechali resztę :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
« 30 Lip 2018, 20:05 »
Wydawało mi sie że jeden blat ma dobre zastosowanie mtb xc gdzie Narrow Wide nie pozwala spadać łańcuchowi na wybojach , w szosie nie widze takiej potrzeby , słabe stopniowanie biegów , a waga bez przerzutki przedniej i linki nie wielka , więc dlatego pytam , jakie ma to zastosowanie .
Na foxie nie działa na chromie śmiga.

Osobiście uważam, że 1x w szosie znajdzie zastosowanie, podobnie jak hamulce tarczowe. Czego nie ma, nie może się zepsuć, a przednia przerzutka to raczej słaby punkt roweru. Przy napędzie 2x11, realnie korzystamy z 12 biegów, więc odpowiednia kaseta 12-biegowa, przynajmniej w teorii załatwia sprawę. Nie wspominając o wygodzie, kiedy mamy jedną wajchę. Do tego każda zmiana jest płynnym przechodzeniem do wyższego czy niższego biegu. Nie ma mocnego przeskoku, jak przy przedniej przerzutce. Ja tu widzę same zalety. Jedyny mankament to "przekosy" w skrajnych położeniach, które na pewno nie pozostaną bez wpływu na łańcuch i zębatki.

O ile tarczówki  w szosie mają realne zastosowanie , tak jeden blat w korbie już raczej nie. Wątpię żeby kiedykolwiek w Pro Tourze ktoś jeżdził na 1 blacie , Zastosowanie dobre tak jak powiedziałem w Mtb ,Cx'sie ,lub zwykłych mieszczuchach .
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna mimi

• Miasto: HAJNÓWKA
  • Na forum od: 08.09.2013
« 30 Lip 2018, 20:49 »
W tegorocznym Giro d’Italia drużyna Aqua Blue Sport startowała na rowerach 3T z jednym blatem z przodu.
Choć po pewnym czasie można było przeczytać coś takiego http://naszosie.pl/2018/06/19/rower-3t-strada-bez-przedniej-przerzutki-okazal-sie-fiaskiem/

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 30 Lip 2018, 20:52 »
O ile tarczówki  w szosie mają realne zastosowanie , tak jeden blat w korbie już raczej nie. Wątpię żeby kiedykolwiek w Pro Tourze ktoś jeżdził na 1 blacie , Zastosowanie dobre tak jak powiedziałem w Mtb ,Cx'sie ,lub zwykłych mieszczuchach .

Czas pokaże, ja wierzę, że przynajmniej wśród amatorów będzie się spotykało, a ja być może będę jednym z pierwszych, którzy zastosują... ;) Z resztą od czego zaczęła się ta dyskusja? ;)

Patrzę na monitoring, a tam Wilk już drugi!  :)

"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna poziom

« 31 Lip 2018, 08:33 »
Wilk trzyma się czwarty, Karol jedzie jak cyborg! Szczególnie biorąc pod uwagę upały

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 31 Lip 2018, 09:59 »
W tegorocznym Giro d’Italia drużyna Aqua Blue Sport startowała na rowerach 3T z jednym blatem z przodu.
Choć po pewnym czasie można było przeczytać coś takiego http://naszosie.pl/2018/06/19/rower-3t-strada-bez-przedniej-przerzutki-okazal-sie-fiaskiem/
Wiadomo co dokładnie nie działało ?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 31 Lip 2018, 10:00 »
Wydawało mi sie że jeden blat ma dobre zastosowanie mtb xc gdzie Narrow Wide nie pozwala spadać łańcuchowi na wybojach , w szosie nie widze takiej potrzeby , słabe stopniowanie biegów , a waga bez przerzutki przedniej i linki nie wielka , więc dlatego pytam , jakie ma to zastosowanie .
Na foxie nie działa na chromie śmiga.

Osobiście uważam, że 1x w szosie znajdzie zastosowanie, podobnie jak hamulce tarczowe. Czego nie ma, nie może się zepsuć, a przednia przerzutka to raczej słaby punkt roweru. Przy napędzie 2x11, realnie korzystamy z 12 biegów, więc odpowiednia kaseta 12-biegowa, przynajmniej w teorii załatwia sprawę. Nie wspominając o wygodzie, kiedy mamy jedną wajchę. Do tego każda zmiana jest płynnym przechodzeniem do wyższego czy niższego biegu. Nie ma mocnego przeskoku, jak przy przedniej przerzutce. Ja tu widzę same zalety. Jedyny mankament to "przekosy" w skrajnych położeniach, które na pewno nie pozostaną bez wpływu na łańcuch i zębatki.

Ricardo z powodzeniem jeździ na 1x, na pewno miał taki na TABR w zeszłym roku.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 31 Lip 2018, 14:47 »
Trzech Polaków w pierwszej dziesiątce, dwóch w pierwszej trójce! Oby tak do mety.
PS. Zna ktoś taki kraj, Czechia?  :)
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna TomiliDżons

• Miasto: okolice Żyradowa
  • Na forum od: 09.07.2012
« 31 Lip 2018, 18:36 »
Karol Wróblewski już prawie w Warszawie! A reszta zawodników rozciąnięta aż pod granicę Niemieck-Czeską...  Punkt w Warszawie jest chyba w 1/3 całej trasy? Mam rację?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 31 Lip 2018, 18:41 »
Byczys śpi czy monitoring mu wysiadł?

Offline Mężczyzna poziom

« 31 Lip 2018, 19:54 »
No, niefajnie to wygląda...oby nie było tak, że upał Go pokonał  :icon_neutral:
Z tego, co widzę, to od 9:19 nie ma nowych danych z trackingu. A może w upał, w dzień odpoczywa, a w nocy jedzie? Ale za dużo czasu by tracił.
Nic-miejmy nadzieję, że to awaria nadajnika.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum