Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135150 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: North Cape 4000
« 7 Sty 2019, 13:48 »
Załapałem się na jakieś urywki, Michała też widziałem w kilku ujęciach.

Trzeba przyznać że te filmy to fajne robią  :)

Filmik jest pierwsza klasa, z polskiego składu oprócz nas jeszcze Łukasza zauważyłem. No i jest też tu sporo nowych ujęć, które nie pojawiały się we wcześniejszych filmach. Warto też ręcznie ustawić to na wysoką jakość, bo nie zawsze się automatycznie ustawia, a przy byle jakiej jakości dużo gorzej się ogląda.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 19 Mar 2019, 09:28 »
Pod poniższym linkiem można znaleźć moją relację z udziału imprezie. Trochę zeszło, ale nie miałem z tym jakiejś spiny i po prostu pisałem po trochu w wolnych chwilach.

https://byczys.cc/north-cape-4000-2018/

Tym razem postanowiłem ubrać to w nieco inną formę, więc całość jest w jednym pliku pdf wraz ze zdjęciami. Dzięki temu można w miarę na bieżąco "podglądać" okoliczności opisywanych wydarzeń, co mam nadzieję pomoże w lepszym odbiorze całości.

Jest tego sporo, więc nie przeraźcie się wielkością - w dużej części jest to zasługa kilkudziesięciu zdjęć i pomimo że stron jest dużo, to czytanie powinno przelecieć dość szybko. Relacja jest pisana dosyć luźno, nie jest to książka czy inne dzieło literackie, więc zdania są często nieskładne i niepoprawne stylistycznie ;)

Tak samo jak cieszę się że udało mi się przejechać całość, tak też cieszę się że udało mi się spisać wrażenia, bo to fajna pamiątka i chętnie kiedyś wrócę do tego tekstu, by odświeżyć wspomnienia :)

« Ostatnia zmiana: 10 Paź 2019, 08:23 byczys »

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 19 Mar 2019, 10:59 »
Jest tego sporo
więc nie przeraź się, że nie od razu skomentujemy. To chwilę zajmie.  ;)

Marek

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 19 Mar 2019, 12:26 »
Bardzo fajna relacja...  A powiecie mi proszę, jaka jest różnica wagi pomiędzy startem a finiszem Waszego ciała? Zauważyliście jakieś zmiany takiego 2 tygodniowego reżimu :) ?

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
« 19 Mar 2019, 14:24 »
Bardzo fajnie się czytało , szkoda że takie krótkie  :P

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 19 Mar 2019, 16:53 »
Zaiste fajne i zaiste za krótkie.
Ps. Jeden wniosek się nasuwa - jeżeli masz coś zrobić to zrób to od razu bo później nie będzie czasu (to tak odnośnie sytuacji z promem i zakupami).

Jeszcze raz gratulacje.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Mar 2019, 19:19 »
Wyścig do króciutkich nie należał - to i relacja powinna mieć swoją długość  ;)
Bardzo fajnie się czytało, przyjemnie było znowu wrócić do wspomnień z tej świetnej imprezy. Ta przekrojowość trasy to był największy atut tego wyścigu, zaczyna się pod palmami i w wielkich upałach, a kończy na krańcu Europy, gdzie już żadnych drzew nie ma.

I też mam podobne podejście do przeżywania takich maratonów, to przede wszystkim forma przygody, nocowanie pod namiotem, pełna samodzielność - to jest coś co również bardzo cenię na takich imprezach. Jadąc to z noclegami tylko na kwaterach jedzie się nieco efektywniej i na pewno wygodniej, ale też się pewnych wrażeń nie doświadcza. A z namiotem czy inną formą improwizacji, w takim stylu jak jeździmy my czy Ricardo - ta nieprzewidywalność rośnie, czasami się można załatwić jak te Twoje początkowe noclegi, ale z reguły jest naprawdę fajnie i zupełnie niesztampowo, ja miałem np. taką sytuację, że jak już rozstawiłem namiot w Estonii to mi dziki na 10m podeszły, ale już tak byłem umordowany, że mi było wszystko jedno i przestawiać namiotu nie miałem zamiaru  :lol:

Ps. Jeden wniosek się nasuwa - jeżeli masz coś zrobić to zrób to od razu bo później nie będzie czasu (to tak odnośnie sytuacji z promem i zakupami).

Mi się za to na prom udało perfekcyjnie wstrzelić, nic więcej czasu nie straciłem niż to było konieczne. Ale takie promowania to już jest element strategii na wyścigu, raz się dobrze uda raz nie, nie sposób na starcie przewidzieć o której godzinie dojedziemy na prom, który będzie za 2000km. Tutaj jeszcze tych połączeń między Tallinem i Helsinkami jest dość dużo (choć w nocy już nie pływają), natomiast w poprzedniej edycji był długi prom ze Sztokholmu chyba do Turku, który był tylko dwa razy na dobę, pamiętam że czytałem relację gościa, który leciał na niego z wywieszonym językiem i spóźnił się dosłownie kilka minut. I te kilka minut kosztowało go ze 12h straty  ;)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 19 Mar 2019, 22:52 »
Bardzo pro filmik orgòw. Pewnie sponsorzy też swoje wymagania mieli ;).
@byczys - dzięki za świetny i inspirujący opis. Przy okazji "łyknąłem" też Twoje teksty po MRDP. Również świetnie się czytało.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 21 Mar 2019, 18:29 »

Dzięki za miłe słowa

A powiecie mi proszę, jaka jest różnica wagi pomiędzy startem a finiszem Waszego ciała?

Niestety takich statystyk nie prowadzę :wink: ale na pewno nie przytyłem podczas tego wyjazdu  :icon_smile:

I też mam podobne podejście do przeżywania takich maratonów, to przede wszystkim forma przygody, nocowanie pod namiotem, pełna samodzielność - to jest coś co również bardzo cenię na takich imprezach.

Dla mnie to nieodłączny element. Zdarzało mi się jechać na 2 dni ze znajomymi i podczas gdy oni szli spać na kwaterę, ja szedłem na jakąś polanę i układałem się na posłaniu z siana :wink:

Nie ukrywam, że między innymi właśnie Twoje opisy inspirowały mnie by próbować samodzielnych coraz to dłuższych wypraw, więc tym bardziej miło mi było stanąć wspólnie na starcie w Arco, w okolicznościach które dotąd znałem tylko z relacji :icon_smile:

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 22 Mar 2019, 15:26 »
Fajnie się czytało, podziwiam tych co potrafią tak napisać. Mi by wyszło kilka zdań ;D
Gratuluję bo dzienne przebiegi niezłe. Wynik także.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Mar 2019, 21:55 »
Świetne. Byczys, dziękuję.

Marek

Mariobiker

• Gość
« 22 Mar 2019, 23:06 »
Pięknie napisane  :D masz chłopie talent  ;D

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
« 23 Mar 2019, 07:10 »
wielki szacun za wytrwałość i super relację .... jest co czytać ! :D

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 23 Mar 2019, 07:53 »
Również dołączam się do gratulacji. Dziękuję za relację.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 24 Mar 2019, 02:42 »
Aleś się rozpisał! Drugą noc na to zarwałem ;)
Ale warto było. Fajna opowieść ze świetnej przygody, oby takich więcej!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum