Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135140 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: North Cape 4000
« 10 Paź 2019, 16:28 »
Ja akurat jak patrzę na tę mapę, widzę jazdę wzdłuż WTR'u a potem Wisły przez 200 km, może nie najciekawsze, ale super komfortowe, akurat, żeby się zregenerować przed walką na via-baltica :) Ale odwzorowanie może byc mylące...
Ta mapka to jest bardzo ogólna, dokładna trasa to pewnie będzie znana dopiero na późną wiosnę. Wyjazd WTR z Krakowa rzeczywiście miałby sporo sensu - ale to już wymaga znajomości tutejszych realiów, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 10 Paź 2019, 16:46 »
A tak na marginesie to jechalismy dokładnie po śladzie Wilka, rownież po szutrowym (mocno upierdliwym,także dla rowerow trekingowych) odcinku na Łotwie.....wspominam to tak dla wyjasnienia, bo w jakimś wątku o tym maratonie, pojawiły sie mniej/bardzie podnoszone kwestie o wyłączeniu przez Michała aplikacji monitorującej celem ominiecia tego odcinka...

tam można było legalnie objechać bokiem był nawet komunikat organizatora na fb pomijając jego info na odprawie o możliwości ominięcia odcinka ze względu na bezpieczeństwo

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 25 Paź 2019, 14:39 »
Mimo tego, że jest to najgorsza edycja jeżeli chodzi o trasę, ktoś z forum rozważa wzięcie udziału w tym wyścigu?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 25 Paź 2019, 15:02 »
Ja się siłuję z myślami Krzyśku, Ty też?

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 25 Paź 2019, 15:11 »
No też ;) Bardzo chciałbym pojechać coś co najmniej dwutygodniowego. Na TCR raczej się nie dostanę, Race Across Europe - termin nie do końca mi pasuje. Więcej po Europie wyścigów nie znam.

« 25 Paź 2019, 15:15 »
Mam podobne dylematy  ;)

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 25 Paź 2019, 15:54 »
Polecam jeszcze TransIberica. Termin to Lipiec. Jak lubicie klimat Hiszpanii i Portugalii to coś dla Was :) Start w Walencji, meta w Bilbao. 12 punktów/odcinków kontrolnych  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Paź 2019, 16:00 »
Lepiej IMO się zapowiada ten 3Peaks, ale to jest mniej więcej o połowę krótszy wyścig.

NC 4000 mimo niedociągnięć organizacyjnych jest jednak w Europie wyścigiem nr 2, po TCR, to wielki wyścig, trasa z wielkim rozmachem, od palm Gardy po pustkę Północy. Tak więc na pewno warto go rozważyć, przejazd przez Polskę (a będzie tego kilkaset km) jest dodatkowym atutem. Poza tym też kwestia czy jechaliście przez te rejony, bo ewentualna "słabość" trasy w dużej mierze od tego zależy. Jeśli to dla Was nowe tereny - to będziecie mieli z tego mnóstwo frajdy, jednak to jest ileś krajów, do tego coś czego nie ma na TCR - czyli zdecydowana zmiana stref klimatycznych, to już widać choćby po bagażu zawodników, na NC 4000 jednak średnio bagażu ludzie mają więcej, bo trzeba się liczyć z jazdą i koło 0 stopni. Poza tym jak się już wyjedzie z Helsinek to są ładne i puste tereny, a może i wyeliminują kiepską drogę do Oulu, jaka była w 2017.

Na pewno będzie to wyścig płaski jak na tak dużą imprezę, z listy punktów wygląda, że największe góry to będą między Budapesztem i Krakowem, a sami wiecie, że tam nic strasznego nie ma. Mocno słabe jest to, że zapisując się nie zna się trasy, ta to będzie znana dopiero 1-2 miesiące przed wyścigiem, więc niejako kupuje się kota w worku. Znając punkty możemy się tylko z grubsza domyślać, można z tych punktów zrobić fajną trasę, a można zrobić i paździerz; przykładowo znad Gardy do Budapesztu można przecież puścić trasę przez Dolomity, a można i największym obniżeniem Alp w rejonie Tarvisio, gdzie idzie autostrada (ale znając sposób planowania organizatora tej imprezy obstawiam bardziej Tarvisio). Na pewno będą wielkie miasta - Budapeszt, Kraków i Ryga i to raczej nie będzie za przyjemna jazda, szczególnie wjazd do Rygi jest cienki, a Budapeszt i Kraków zależy od tego jak organizator puści trasę. Kraków to jeszcze nie jest ogromne miasto, w 20-25km się to ogarnie, ale aglomeracja Budapesztu już tak, jak się źle ułoży to może być i 50km jazdy miejskiej. No nic, wszystko jest dla ludzi, jakoś się te miasta odwali, w 2017 też mieliśmy Pragę i Warszawę, ja na szczęście jechałem to w godzinach bardzo wczesnych i było pusto, ale jak się źle trafi to się trzeba tłuc w wielkim ruchu.

Polecam jeszcze TransIberica. Termin to Lipiec. Jak lubicie klimat Hiszpanii i Portugalii to coś dla Was :) Start w Walencji, meta w Bilbao. 12 punktów/odcinków kontrolnych  ;)

Ale to jednak krótszy wyścig, podają że ok. 2800km. Poza tym Hiszpania w lipcu - to już tylko dla fanatyków jazdy w upałach  :P

« 25 Paź 2019, 16:36 »
Jeśli to dla Was nowe tereny - to będziecie mieli z tego mnóstwo frajdy, jednak to jest ileś krajów
Tak właśnie do tego podchodzę. To dla mnie przede wszystkim urlop z unikalną możliwością poznania tylu miejsc na raz.
Jeżeli chodzi o Transiberica - wygląda smakowicie, choć Hiszpania dla mnie bez wina i owoców morza to jak frytki bez soli, więc było by to jak nowe otwarcie :) Ale rozważę dopiero jak przeniosą na wrzesień :) Za ciepło.

« 3 Gru 2019, 06:43 »
Chyba w tym roku NC4K nie będzie rezerwową opcja dla TCR. W godzinę poszło 100 ze 150 miejsc...

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 3 Gru 2019, 06:51 »
Nie zdziwi mnie, jeśli zwiększą limit o te 30-50 osób widząc zainteresowanie.

Offline Mężczyzna Tomasz Zakolski

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 18.03.2019
« 7 Sty 2020, 09:54 »
Już pojawiły się informacje, że mogą zwiększyć limit zawodników. Według danych z 30.12. zapisanych jest 166 osób, czyli więcej niż przewidywali. Popularność tych imprez z roku na rok jest coraz większa.
Kto jeszcze od nas jedzie w tym roku?

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 17 Sty 2020, 05:24 »
Tak jak podejrzewałem - ostatecznie zapisanych jest prawie 200 osób. Jak by nie patrzeć, to jest dodatkowych 17000€ z wpisowego. Limit 150 osób był pewnie po to, by zachęcić niezdecydowanych do rejestracji, że niby później może być za późno :)

W sumie 33 narodowości, 4 zawodników z Polski.

« 17 Sty 2020, 08:45 »
Jedzie ktoś od nas?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Sty 2020, 23:59 »
Z forum to niekoniecznie, ale wiem że Kórnik wysyła swojego najmocniejszego ultrasa  :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum