Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135078 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Odp: North Cape 4000
« 17 Lut 2020, 22:45 »
Chyba 220 osób jest ostatecznie, czyli ten limit 150 to zagranie czysto marketingowe, żeby ludzie nie zwlekali z rejestracją, że niby może zabraknąć miejsc.

A dziś takie info:

Serio na wszystkich innych wyścigach trzeba załatwiać spoty na własną rękę?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 17 Lut 2020, 23:22 »
Serio na wszystkich innych wyścigach trzeba załatwiać spoty na własną rękę?

Klasyczna makaroniarska bajeczka, ci organizatorzy tak naginają rzeczywistość, że to się robi niesmaczne...

Na prawie każdym tego typu wyścigu org załatwia lokalizatory. Można też jechać ze swoim, ale jak nie masz to płacisz parę groszy więcej za wpisowe (nie są to wielkie różnice w porównaniu do opcji z własnym lokalizatorem) i dostajesz od orga lokalizator, który oddajesz na mecie. Inaczej jest jedynie na imprezach nieoficjalnych, gdzie po prostu nie ma żadnej organizacji (i również żadnego wpisowego), jest tylko strona ze śledzeniem jak to IPWR czy Tour Divide. Tam trzeba mieć swojego spota czy inny lokalizator, np. garmina in-reach i zapłacić koszta serwisowi ze stroną lokalizacyjną.

I taka sama bajeczka, że tu nie ma żadnych opłat. Tylko zapomnieli dodać, że zanim były te lokalizatory i był ten poroniony system z komórkami to wpisowe było rzędu 200 Euro, a teraz jest 350 Euro. Te 150E to jest właśnie ten "darmowy" lokalizator, który w dobroci serca daje nam całkowicie bezinteresownie org  :lol:

I też inny kit wciskają na stronie "The longest unsupported adventure in Europe in a highly organized event", podczas gdy Tarifa jest dłuższa o ponad 3000km.

Offline Mężczyzna byczys

« 18 Lut 2020, 13:25 »
Właśnie tak podejrzewałem, że to takie pieprzenie ;D Czytałem że możesz użyć swojego, ale nie zmniejsza to wpisowego. Na TCR w tym przypadku wpisowe jest tańsze o 50£. Przykładowy wynajem Spota na NCT to 110€ na 5 tygodni wraz z abonamentem.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Gru 2020, 08:55 »
Jakoś słabo z frekwencją w tym roku. Wg. twarzoksiążki mają "aż" 108 zawodników z czego 25% Włosi. Ciekawe czy TCR też ma ten problem. Dowiemy się zapewne dopiero na starcie.

Offline Mężczyzna byczys

« 27 Gru 2020, 16:34 »
Ale te 108 to są tylko zawodnicy z Włoch :) Łącznie z ubiegłorocznymi, mają grubo ponad 300 zapisanych osób, przy limicie 400.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 27 Gru 2020, 17:46 »
To źle zrozumiałem. Dzięki za wyjaśnienie. Ktoś od nas jedzie?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 27 Gru 2020, 21:18 »
Tylko pytanie, czy wszyscy zapisani w zeszłym roku teraz pojadą? W tegorocznej puli to chyba koło 180 miejsc było. Na frekwenscję to nie powinni narzekać, bo przez to, że na TCR nie da się zapisać w 2021 - to ludzie będą szukać alternatyw, a NC 4000 to jeden z najciekawszych wyścigów, też chyba usunęli bolączki z fatalnym trackingiem, choć kosztem znacznego podniesienia wpisowego, bo płaci się chyba koło 400E.

Offline Mężczyzna byczys

« 27 Gru 2020, 22:09 »
Wszyscy na pewno nie ;) Ale fekwencja na pewno dopisze, nie zdziwię się jak będzie komplet. Sam bym chętnie jeszcze raz pojechał.

Offline Mężczyzna byczys

« 21 Sty 2021, 15:14 »
No i mamy komplet 400 zapisanych uczestników z 50 różnych państw. Ciekawe ilu naszych rodaków pojedzie.

Offline Mężczyzna Tomasz Zakolski

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 18.03.2019
« 19 Kwi 2021, 13:26 »
Na razie rozsyłają maile zaklinające rzeczywistość, że niby wszystko się odbędzie. Start na 2022 r. mogą przenieść tylko ludzie spoza UE. Pozostali zawodnicy mają niby bez problemu pojechać mając ten kontrowersyjny paszport covidowy. Nie wiem, jak oni to widzą we Włoszech, ale z polskiej perspektywy wygląda to na razie niezbyt obiecująco.
A no i jeszcze jedna rzecz. Na trasie jest do przekroczenia 9 granic - to znaczy, że organizatorzy muszą teraz na objeździe trasy autem przejechać trasę i te granice przekroczyć w tę i z powrotem. Wiadomo, że teraz jest to niezmiernie upierdliwe, a czasem niemożliwe. Tymczasem ślad miał zostać uczestnikom rozesłany w kwietniu a ostateczna wersja w maju. Nie wiem, jak Wy, ale ja daję słabe szanse, że ta impreza się odbędzie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Kwi 2021, 10:27 »
Ale to czy będzie paszport covidowy to na razie tylko projekty, nie wiem czy to do lipca wejdzie w życie, nie wiem czy w ogóle wejdzie, bo to jednak jest odebranie znaczącej liczbie ludzi ich praw.

Poza tym to zależy od tempa szczepień w kraju, a i to nie daje żadnej pewności przekraczania granic. Wystarczy że gdzieś nagle skocza zachorowania i granicę zamkną, albo obowiązek kwarantanny wprowadzą. Albo zachorowania skocza np. we Włoszech i powiedzmy Estonia wprowadzi ograniczenia dla Włochów. Do tego wyścig kończy się w Norwegii, która nie jest w UE i ma mocno restrykcyjne podejście w tym zakresie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Kwi 2021, 10:40 »
Na trasie jest do przekroczenia 9 granic - to znaczy, że organizatorzy muszą teraz na objeździe trasy autem przejechać trasę i te granice przekroczyć w tę i z powrotem.
Autem przekraczasz granice bez żadnych problemów, bo tranzyt jest dozwolony.
Z resztą, kontrole w granicach Schengen są wyrywkowe i fragmentaryczne.

My home is where my bike is.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Kwi 2021, 11:18 »

BTW - da się aktualnie pojechać gdzieś po sąsiednich krajach (np. UA, SK, CZ, HU, RO, LT, itp) bez kwarantanny na miejscu i/lub po powrocie? Nie interesowałem się tematem, a chętnie bym się wybrał.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 20 Kwi 2021, 11:30 »
Na trasie jest do przekroczenia 9 granic - to znaczy, że organizatorzy muszą teraz na objeździe trasy autem przejechać trasę i te granice przekroczyć w tę i z powrotem.
Z resztą, kontrole w granicach Schengen są wyrywkowe i fragmentaryczne.

Jesteś pewien?
Wiem, ze niektórzy chcieli na Wegry skoczyć przez Słowację na majówkę ale:

"Od 17 lutego 2021 roku obywatele polscy wjeżdżający do Republiki Słowackiej podlegają bezwzględnej kwarantannie w warunkach domowych lub państwowych ośrodkach izolacji na okres 14 dni, po uprzedniej obowiązkowej rejestracji na dedykowanej stronie internetowej:  http://korona.gov.sk/ehranica. Z obowiązkowej kwarantanny zwolnieni są m.in. kierowcy transportu towarowego, służby zdrowia, zakładów pogrzebowych i autobusów, piloci i załogi statków powietrznych oraz maszyniści i obsługa transportu kolejowego."

Oczywiście, nie wiem jak w innych krajach i jak dla obywateli Włoch (bo zakładam, że orgami sa Włosi) ale, no właśnie, czasy takie że cholera wie...
"Never argue with idiots"

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 20 Kwi 2021, 11:43 »
"Słowacja cofnęła wcześniejszą decyzję ws. wolnego wjazdu do kraju dla zaszczepionych Polaków. To oznacza, że turyści będą musieli poddać się obowiązkowej kwarantannie."

slowacja-rzad-zmienil-decyzje-polacy-nie-zostana-wpuszczeni (19-04-2021)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum