Autor Wątek: North Cape 4000  (Przeczytany 135070 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: North Cape 4000
« 14 Cze 2021, 19:03 »
Znając tych orgów tak właśnie przewidywałem, że będą mieli ciśnienie na przeprowadzenie imprezy, nawet "po trupach". Bo jakieś zabawy z testami na granicach - to już jest nieporozumienie, jeszcze przy 2-3 granicach można próbować, ale nie tylu co na NC 4000, przecież to byłaby taka kupa nerwów, że cała przyjemność z jazdy by uciekła. A propozycja przeniesienia wpisowego na kolejny rok z koniecznością dopłaty 50% - to już zwykłe złodziejstwo i jasno pokazuje, że orgowi chodzi przede wszystkim by zarobić. Też pytanie co będzie jak będzie ze zwrotem kasy jak impreza nie wystartuje, a przecież tam wpisowe to chyba aż 450 euro. Szanse na zwrot pewnie nie za wielkie  ;).

A kasowanie niechętnych wpisów - to jest norma u tego orga, zresztą norma na prawie każdym zachodnim wyścigu. Tam ma być tylko klaskanie i robienie dobrej atmosfery, dla orgów to po prostu rodzaj słupa reklamowego. Więc wszystko co w najmniejszy sposób zakłóca cukierkowy obrazek jest natychmiast kasowane.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 14 Cze 2021, 23:58 »
No niestety w Europie wróciły granice i może się okazać, że era wyścigów typu TCR czy NC4000 w oryginalnej, romantycznej formule się skończyła, przynajmniej na jakiś czas.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 15 Cze 2021, 08:06 »
Jak czytam coś takiego to się zastanawiam, czy w ogóle rozpatrywać w przyszłości start w takiej imprezie.  ::) Może lepiej po prostu zrobić sobie wyprawę samemu, choć wtedy może brakować klimatu maratonu.  ;) Medal można sobie samemu ogarnąć.  ;D

Zastanawiam się co z tym Paszportem Covidowym? Czy to nie wystarczy? Ponoć Unia się dogadała. Choć pewnie wielu zawodników nie chcę, bądź nie zdąży się zaszczepić. Do tego sytuacja epidemiczna chyba wszędzie jest na innym poziomie.  ::) Chyba faktycznie takie międzynarodowe maratony będą miały spory problem.  :icon_confused:
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna Tomasz Zakolski

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 18.03.2019
« 15 Cze 2021, 09:32 »
Mam wrażenie, że pechowo wybrałem wyścig. Zależało mi, by go pojechać rok temu, a w tym roku MRDP.
Teraz chciałbym wiedzieć, na czym stoję, a widzę, że zamiast podjąć jednoznaczną decyzję, orgowie się miotają i robią gnój na grupie.

Paszport covidowy trochę ułatwia, tzn. zwalnia z kwarantanny w większości przypadków. Niemniej jednak na wjeździe do Włoch potrzebny jest test, do Norwegii to samo, a przy okazji mogą jeszcze zażądać 3 dni kwarantanny. No i każde państwo może w dowolnym momencie coś zmienić. Nie wiem, co z Finlandią i Łotwą. Do tego praktycznie co drugi kraj na trasie wymaga jakiejś rejestracji online w formularzach podróży... nie sądzę, żeby w warunkach ścigania się był na to czas i prąd w telefonie. Może w praktyce okazać się, że całość trasy przeleci się bez żadnej kontroli, dopiero przy promie do Helsinek mogliby czegoś chcieć, a potem na wjeździe do Norwegii wielka niewiadoma, bo oni przecież nie są w Unii.

Moim zdaniem to nie są przyjemne warunki do ścigania, poza tym nie ma tu zachowanych zasad fair play, np. znajomy Włoch, 10 lat młodszy ode mnie startowałby bez szczepień, co opóźniłoby go względem mnie o parę dni oczekiwania na same testy.

Może te czasy będą faktycznie bardziej należeć do turystyki na własnych zasadach, bez ram wyścigu, limitu czasu czy ustalonej trasy.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2021, 11:07 Tomasz Zakolski »

« 15 Cze 2021, 20:46 »
Nie no masakra! Wszędzie się rejestrować, kody QR, może tudzież testy czy kwarantanna, stos dokumentów - bez sensu. W takich warunkach nie widzę tego wyścigu. Wyniki na bank będą wypaczone. Będzie to co najwyżej wycieczka w większym gronie.
Co gorsza - nie wiadomo czy w przyszłym roku będzie lepiej  ??? ??? ??? Może znowu będzie kolejna fala w niektórych krajach, konieczność wzięcia 3 dawki szczepionki i kij wie co tam jeszcze. Masz strasznego pecha z tym wyścigiem, nawet nie spróbuję coś doradzić.  :(
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Cze 2021, 21:00 »
No niestety w Europie wróciły granice i może się okazać, że era wyścigów typu TCR czy NC4000 w oryginalnej, romantycznej formule się skończyła, przynajmniej na jakiś czas.

To jest trafne spostrzeżenie. Wydawać się mogło, ze że szczepionki rozwiążą problem, a wręcz przeciwnie tylko bardziej go skomplikowały. Coraz większe ograniczenia i końca tego nie widać. Nawet i te paszporty covidowe nie są żadnym rozwiązaniem, bo uznawanie tego przez dany kraj nie oznacza, że nie ma innych wymogów, jak jakieś rejestracje on-line itd. Np. Słowacja wprowadziła wczoraj obowiązek rejestracji turystów zagranicznych, także zaszczepionych, grożąc drakońskimi mandatami po 1600 euro:
https://www.rp.pl/Polak-za-granica/306149907-Slowacja-wprowadzila-obowiazek-rejestracji-podrozy---semafor-turystyczny.html

Offline Mężczyzna Tomasz Zakolski

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 18.03.2019
« 24 Cze 2021, 09:46 »
Dobra, postanowione.

Start w NC4000 przekładam na za rok i, mam nadzieję, na bezwarunkowo otwartą strefę Schengen i beztroskie podróżowanie. Nie startuję w warunkach dyskryminujących 1/3 zawodników. Tymczasem tegoroczna edycja została potwierdzona dla ludzi ze strefy Schengen, tj. dla 180 osób.

W tym roku zamiast tego chcę zdobyć doświadczenie w długich wyścigach i wystartuję w MRDP. Do zobaczenia na starcie i mam nadzieję na mecie pod latarnią w Rozewiu!

« 28 Cze 2021, 12:37 »
Dobra, postanowione.
... wystartuję w MRDP. Do zobaczenia na starcie i mam nadzieję na mecie pod latarnią w Rozewiu!

Super wiadomość! ;) Do zobaczenia na starcie.

PS. Tak sobie pomyślałem, że taki RAP Remka ma szansę na większą popularność w związku z tym, że międzynarodowe wyścigi blokuje Pandemia. Choć w tym roku widać, że duża część ludzi wybrała MRDP.

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
« 26 Lip 2021, 19:07 »
Ilu Polaków jedzie w tym roku w NC4000?

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 26 Lip 2021, 19:50 »
Sprawdziłem i o ile na liście było czterech, to nie jedzie żaden. A prowadzi Askan von Schirnding, który już w tym roku przejechał z Niemiec na Nordkapp zimą   ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Lip 2021, 16:56 »
Wyścig właśnie przejeżdża przez Polskę, mieszkańcy Krakowa mają jeszcze okazję spotkać zawodników z drugiej części stawki  ;)
https://www.northcape4000.com/live-2/

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Lip 2021, 22:20 »
A tutaj fajny filmik z tatrzańskiego odcinka NC 4000 wraz z punktem w Krakowie. Organizacyjnie na tym wyścigu różnie bywa, natomiast oprawa medialna to robi tu wrażenie:

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 30 Lip 2021, 22:32 »
A tutaj fajny filmik z tatrzańskiego odcinka NC 4000 wraz z punktem w Krakowie. Organizacyjnie na tym wyścigu różnie bywa, natomiast oprawa medialna to robi tu wrażenie

Dawno nie widziałem tak nudnego filmiku.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 3 Sie 2021, 23:38 »
Mamy zwycięzcę:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Sie 2021, 21:46 »
I ofiarę  :(
28 lipca nad Baltonem zginęła, najechana z tyłu przez samochód, uczestniczka maratonu, Olga Iwanowa z Ukrainy.

NB odprowadzał ją na lotnisko Maksym Kozub, ten sam którego potrącił pijany kierowca w Norwegii, w trakcie edycji 2018

Informacja prasowa (po węgiersku)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum