Autor Wątek: Morskie Oko Zimą w siodle?  (Przeczytany 2202 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Morskie Oko Zimą w siodle?
« 13 Lis 2017, 09:32 »
Chodzi mi od kilku lat pomysł na przeprawę zimową do Morskiego Oka. Dijazd pkp do Zakopanego i start po zmroku drogą Oswalda Blazera. PIT stop ma ciepła zupę z kubka przed bramami parku. Potem finałowy atak na schronisko.

Finał całej akcji nad ranem dnia następnego.

Ciekawe jestem waszych opini.

Eskapada oczywiście zimą, aby drogi były białe. Sprzęt to gravel na 29x2.1oponach. Do tego sakwa z termosem i kuchenka aby zrobić gorący posiłek.

Nie wiem jakie warunki panują zimą na tej drodze do Łysej Polany. Ktoś jeździł tamtendy zimą?
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Odp: Morskie Oko Zimą w siodle?
« 13 Lis 2017, 09:44 »
Jest "verboten" niestety
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Lis 2017, 09:44 »
Dojazd do Łysej polany problemem nie będzie. Gdzieś tam się może pojawić śnieg, może być ślisko, ale bez większych problemów dotrzesz.

Ale część podjazdowa do schroniska... Po pierwsze - wiesz, że nie wolno tam rowerem jeździć? Po drugie: gdybym miał się tam drapać rowerem w zimie, to jednak rozważyłbym opony z kolcami. Szczególnie jeśli chodzi o zjazd, bo pod górę to zawsze jakoś tam da się wyleźć.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 13 Lis 2017, 09:47 »
Pomijając fakt, że przejazd z Palenicy Białczańskiej do Morskiego Oka jest nielegalny (droga zamknięta dla rowerów), to zimą musisz się liczyć z bardzo różnymi warunkami. Łaziłem tym odcinkiem dziesiątki razy i w warunkach zimowych, w zależności od aktualnej sytuacji pogodowej, masz albo ubity śnieg, albo mocno wytopiony z bruzdami lodu i cieknącą wodą, albo kopny po kolana, z dwoma wąskimi śladami po samochodzie ... Bez kolców na oponie 2.1 nie próbuj ... Poza tym, tak jak pisałem, droga jest zamknięta dla rowerów, więc musisz się w nią wbić albo nocą (23-24), albo tuz przed świtem (4-4.30) by uniknąć zatrzymania, co i tak może wiązać się z mandatem gdy będziesz wracał (fotopułpaki parkowe działają).

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 13 Lis 2017, 09:56 »
Mandat można wrzucić w koszty wyprawy. Byleby tylko nie zawrócili jeszcze podczas podjazdu.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna DiDżej

• Na forum od: 14.10.2013
« 13 Lis 2017, 09:59 »
Ile razy byłem pod schroniskiem w MOku rowerem? (przed zakazem) Nie pamiętam. Było cool, aczkolwiek w zimie nie jechałem. Aż się łezka w oku kręci.  :(
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.
Albert Einstein

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 13 Lis 2017, 10:03 »
Mandat można wrzucić w koszty wyprawy. Byleby tylko nie zawrócili jeszcze podczas podjazdu.

Jak zarekwirują rower dla przykładu to koszta mogą wzrosnàć.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Lis 2017, 10:04 »
W tej kwestii to straż parkowa chyba nie ma jednak pełnej swobody decyzji.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 13 Lis 2017, 10:11 »
W ostatnich latach straciłem kontakt z górami, więc nie wiem, czy jest to aktualne, ale kojarzę, że po słowackiej stronie Tatr nie było takich obostrzeń dotyczących roweru. Wyższe partie szlaków zimą są zamknięte, ale asfaltówki do schronisk są chyba otwarte dla ruchu.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 13 Lis 2017, 10:15 »
W tej kwestii to straż parkowa chyba nie ma jednak pełnej swobody decyzji.

Art. 108 Funkcjonariusze Straży Parku

4) zatrzymywania i dokonywania kontroli środków transportu w celu sprawdzenia ich ładunku oraz przeglądania zawartości bagaży w razie zaistnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa lub wykroczenia;

6) zabezpieczenia jako dowodów rzeczowych, za pokwitowaniem, przedmiotów pochodzących z przestępstwa lub wykroczenia, a także narzędzi i środków służących do ich popełnienia;
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Lis 2017, 10:31 »
W ostatnich latach straciłem kontakt z górami, więc nie wiem, czy jest to aktualne, ale kojarzę, że po słowackiej stronie Tatr nie było takich obostrzeń dotyczących roweru. Wyższe partie szlaków zimą są zamknięte, ale asfaltówki do schronisk są chyba otwarte dla ruchu.

Po słowackiej stronie Tatr drogi dojazdowe do schronisk, są dostępne dla rowerów. Dlatego m.in. w trakcie przyszłorocznej edycji Karpackiego Hulaki będzie możliwość podjechania do Śląskiego Domu w Dolinie Wielickiej oraz Schronisko Żarskiego (słow. Žiarska chata) w dolinie Żarskiej.

Offline Mężczyzna maper

« 13 Lis 2017, 10:40 »
Tak myślałem, bo z dawnych lat pamiętam, że tam rowerzyści byli nawet na tatrzańskich szlakach pieszych. Widziałem np. jak rowerzysta wspiął się do chaty przy Zielonym Stawie.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Lis 2017, 11:10 »
Tak myślałem, bo z dawnych lat pamiętam, że tam rowerzyści byli nawet na tatrzańskich szlakach pieszych. Widziałem np. jak rowerzysta wspiął się do chaty przy Zielonym Stawie.

To częsty widok obecnie. Dziś wiedzie tam dość trudna technicznie (na paru odcinkach) droga dojazdowa.

Offline Mężczyzna maper

« 13 Lis 2017, 15:32 »
A może ktoś znający Tatry mógłby zrobić zestawienie tatrzańskich dolin, które są dostępne rowerem. Po obu stronach granicy. Z podziałem na asfalty/grunty. I z informacją, czy dana trasa jest dostępna dla przeciętnego rowerzysty, czy też są na niej jakieś trudniejsze technicznie odcinki.
Zaczyna mi się marzyć jakiś wypad rowerowy w góry. :D

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum